Měli byste si koupit Shiba Inu, dokud se obchoduje pod 0,0001 USD?

Shiba Inu dosáhla v roce 2021 jednoho z největších výnosů v historii finančních trhů.

Za 12 měsíců od 1. ledna 2021 do 31. prosince 2021 dosáhla Shiba Inu (SHIB) výnosu 45 278 000 %, což mohlo dokonale načasovanou investici pouhých 3 dolarů proměnit ve více než 1 milion dolarů. To překonává výnos téměř všech akcií v historii – včetně společnosti Nvidia (NVDA), která od své primární veřejné nabídky (IPO) v roce 1999 vzrostla o 476 000 %.

Tato dynamika se vypařila. Shiba Inu se v současnosti obchoduje za 0,000013 USD, což je 85 % pod jejím rekordním maximem 0,000086 USD. Stejně jako většina kryptoměn si nedokázala získat větší oblibu jako platební mechanismus, takže nemá téměř žádnou užitečnost.

O osudu Shiba Inu často rozhodují spekulanti, a proto je těžké jeho trajektorii předvídat. Na druhou stranu nelze říct, kdy (a zda vůbec) se token vydá na další historickou býčí dráhu, jako tomu bylo v roce 2021. Měli by ho investoři koupit, dokud se obchoduje pod 0,0001 USD?

Zdroj: Unsplash

Shiba Inu čelí kritické překážce – přijetí

Kryptoměnoví nadšenci často vyzdvihují kryptoměny jako životaschopnou náhradu tradičních peněz, protože jsou decentralizované a nemůže je kontrolovat žádná osoba ani vláda. Zdá se však, že spotřebitelé a podniky o tom nejsou přesvědčeni. Dokonce ani lídr v oboru Bitcoin se jako měna nedokázal prosadit. Pouze 9 524 obchodníků na celém světě jej přijímá jako platbu za zboží a služby.

Shiba Inu se daří ještě hůře, v jeho ekosystému je nyní jen 981 obchodníků. Pokud spotřebitelé nemohou své tokeny utratit ve svých oblíbených obchodech, nemají motivaci je držet a bez této organické poptávky je velmi obtížné vytvářet hodnotu.

Vývojáři se snažili vytvořit nové případy použití, aby podpořili přijetí tokenu Shiba Inu, ale zdá se, že žádný z nich se neudržel. Od roku 2022 pracují na metaverzi, kde mohou uživatelé utrácet tokeny za přidávání log, fotografií a dokonce vlastních názvů na své virtuální pozemky, ale zatím nebyla oficiálně spuštěna a neexistuje žádné pevné datum vydání.

Vývojáři loni představili blockchainové řešení Layer-2 s názvem Shibarium, které odstraňuje některé neefektivity spojené se starší sítí Ethereum , na níž byla Shiba Inu postavena. Transakce s tokenem Shiba Inu je nyní levnější a rychlejší, ale nezdá se, že by to zvýšilo jeho přijetí nebo cenu.

Na cestě by mohlo být také řešení blockchain Layer-3, které zvýší soukromí a nabídne úpravy usnadňující větší objem transakcí. To však jednoduše ještě více předbíhá vůz před koně – bez širokého přijetí není efektivnější síť užitečná a dokonce ani potřebná.

Značná nabídka Shiba Inu může omezit další růst

I kdyby Shiba Inu vyřešila problém s přijetím, obrovská nabídka tokenů by mohla omezit další růst. V oběhu je 589,3 bilionu tokenů, takže i při nepatrné ceně 0,000013 USD má Shiba Inu tržní kapitalizaci 8,1 miliardy USD. Jednoduchá matematika říká, že pokud by cena vzrostla na 1 dolar za token, tržní kapitalizace Shiba Inu by dosáhla 589,3 bilionu dolarů.

To by znamenalo, že meme-token by měl 21krát větší hodnotu než celá americká ekonomika, která každoročně vytváří hrubý domácí produkt (HDP) v hodnotě přibližně 28 bilionů dolarů. Jinými slovy, je nepravděpodobné, že bychom se někdy dočkali obchodování Shiba Inu za 1 dolar za token.

Mohl by však dosáhnout ceny 0,0001 USD. Odtud by to vyžadovalo zisk 670 % a tržní kapitalizace Shiba Inu by se tak zvýšila na 58,9 miliardy USD, což je o něco méně stratosférické. Tento krok by musel být poháněn výhradně spekulacemi, pokud vývojáři nějak nevykouzlí způsob, jak podpořit přijetí. Představoval by však jen malý zisk nad předchozí historické maximum Shiba Inu ve výši 0,000086 USD, takže by nešlo o zcela neprobádané území.

Předvídat spekulativní horečku je nemožné, takže bych Shiba Inu nyní nekupoval, i když existuje malá, nepatrná šance na další historický run v budoucnu. Existuje tolik kvalitních akcií, které by investoři mohli koupit místo toho s mnohem předvídatelnějšími výnosy.

Zdroj: Unsplash