Dolar klesá vůči jenu před rozhodnutím o úrokových sazbách

Dolar se ve středu zbavil části svých nočních zisků vůči jenu, protože investoři na poslední chvíli upravovali pozice před zasedáním, které by mělo zahájit cyklus uvolňování americké měnové politiky.

Očekává se, že Federální rezervní systém provede v 18:00 h GMT první snížení úrokových sazeb za více než čtyři roky, přičemž trhy oceňují 61% pravděpodobnost snížení o 50 bazických bodů.

Dolar od července klesá spolu s americkými výnosy a na úrovni 1,1129 USD za euro není daleko od letošního minima na úrovni 1,1201 USD v očekávání amerického uvolňování v rychlém tempu, přičemž do Vánoc se počítá se snížením sazeb o více než 100 bazických bodů.

Jeny, které od července vzrostly o více než 12 %, prudce rostou, protože Bank of Japan – která v pátek stanoví měnovou politiku – zvyšuje sazby ve stejnou dobu, kdy se Fed připravuje na jejich snížení.

Ve středu vzrostl asi o 0,4 % na 141,80 za dolar, čímž získal zpět asi třetinu nočního poklesu. Jen klesl o 0,3 % na 157,84 za euro.

Jinde se australský dolar obchodoval na dvoutýdenním maximu 0,6778 USD, zatímco růst cen mléka podpořil novozélandský dolar na 0,62155 USD, i když pohyby před zasedáním Fedu byly nejisté. [AUD/]

„Myslím, že trhy dnes před zasedáním FOMC opravdu těžko hledají nějaký smysluplný směr,“ řekl měnový stratég ING Francesco Pesole s odkazem na Federální výbor pro volný trh.

Podle obchodníků bude reakce na devizovém trhu záviset na tónu Fedu a také na velikosti snížení sazeb.

„Holubičí Fed na cestě výrazného uvolňování by měl obecně vést ke slabšímu dolaru,“ uvedl Nathan Swami, vedoucí oddělení obchodování s měnami v Citi v Singapuru.

Extrémně holubičí Fed by však podle Swamiho mohl nakonec trhy vyděsit, pokud by se zdálo, že předpokládá zlověstnější pokles ekonomiky, než se očekává, a v takovém případě by měny citlivé na riziko a měny rozvíjejících se trhů mohly čelit protivětru.

Na druhou stranu se dolaru dostane úlevné rally v případě snížení o 25 bb, uvedl Pesole.

Zdroj: Canva

Ale „pohyb v příštích několika dnech a týdnech po zprávě o pracovních místech v USA bude mnohem více záviset na tiskové konferenci a celkovém tónu,“ poznamenal Pesole, přičemž trhy se budou nadále poměrně zdráhat skočit zpět do dlouhých dolarových pozic nebo výrazně zkrátit dolary, pokud Fed naznačí, že je otevřen snížení o 50 bb později v průběhu roku.

Maloobchodní tržby v USA v srpnu nečekaně vzrostly o 0,1 %, jak ukázaly noční údaje, oproti prognózám poklesu o 0,2 %, a pozorně sledovaný odhad HDPNow atlantského Fedu byl zvýšen na 3 % z 2,5 %, což možná podporuje argumenty pro menší snížení Fedu.

Čínské trhy ve středu obnovily obchodování po přestávce v rámci podzimního festivalu, přičemž obchodní pásmo jüanu bylo stanoveno na nejsilnější úrovni od ledna. Měna byla stabilní na úrovni 7,0897 za dolar. [CNY/]

Sterling, nejvýkonnější měna skupiny G10 v tomto roce, mírně posílil na 1,3204 USD, přičemž jeho růst byl tažen známkami stabilizace ekonomiky a neustupující inflace. Britská inflace v srpnu činila 2,2 % meziročně, což je beze změny oproti červenci, avšak růst cen v sektoru služeb – ostře sledovaném Bank of England – se zrychlil, jak ukázaly oficiální údaje.

Zveřejněny budou také konečné údaje o evropské inflaci, u nichž se však neočekává, že by se příliš odchýlily od předběžných srpnových údajů, a tak se všechny oči budou upírat na Fed.

„Vzhledem k tomu, že trhy sázejí na snížení o 41 bb, což je daleko od obou realistických soupeřů (25 bb nebo 50 bb), se volatilita zdá být téměř jistá,“ uvedli analytici banky ANZ ve zprávě klientům.

Zdroj: Canva