Jak bychom se měli dívat na Bitcoin v opravdu dlouhodobém hledisku?

Jedná se o jednu z největších investic v uplynulém desetiletí.

Za posledních 10 let se cena bitcoinu (BTC) vyšplhala ze 478 dolarů na dnešních 58 400 dolarů, což představuje monstrózní 122násobný zisk. Ve skutečnosti tato přední kryptoměna překonala všechny ostatní třídy aktiv v osmi z celých 11 kalendářních let od roku 2013. To jsou fenomenální výsledky.
Investoři se dívají do zpětného zrcátka, které jim pomáhá řídit se při rozhodování o tom, co by mohla přinést budoucnost. S ohledem na to, co bylo řečeno, kde bude Bitcoin za 10 let?

Minulost bitcoinu

Bitcoin za posledních deset let vážně vyrostl. Začínal jako koníček šifrantů, kteří se zajímali o tyto takzvané „cool internetové peníze“. Tehdy bylo obtížné Bitcoin vůbec koupit a uložit a díky divokým cenovým výkyvům vypadá dnešní volatilita jako procházka růžovým sadem.

Vývoj v průběhu let je však pozoruhodný. Bitcoin pokročil díky rozšiřující se infrastruktuře finančních služeb, která podpořila jeho přijetí, s věcmi, jako jsou digitální a hardwarové peněženky, makléřské společnosti a inovativní platební metodiky. Navíc regulační orgány nestály expanzi krypto průmyslu v cestě.

Přibližně před rokem vlastnilo bitcoin odhadem 82 milionů lidí. V Salvadoru je to zákonné platidlo. A ve svých rozvahách ho vlastní velké korporace.

Zdroj: Canva

Budoucnost bitcoinu

Počet lidí, kteří by tvrdili, že Bitcoin již není legitimním finančním aktivem, se rozhodně snižuje. To platí zejména nyní, kdy jsou na trhu spotové burzovně obchodované fondy (ETF) Bitcoin sponzorované některými z nejrenomovanějších správců aktiv. Nikdy nebylo snazší získat expozici vůči ceně kryptoaktiv pro své vlastní portfolio.

Bitcoin je také příznivěji vnímán z politického hlediska. Donald Trump byl hlavním řečníkem na červencové konferenci o bitcoinu v Nashvillu. Pozornost vzbudil svým výrokem, že by chtěl, aby USA měly strategickou rezervu tohoto digitálního aktiva. To, že bývalý prezident a současný kandidát na prezidenta největší světové ekonomiky vyjádřil svou podporu Bitcoinu, ukazuje, jak mocnými příznivci se digitální aktivum stalo.

Není těžké uvěřit, že o Bitcoin bude stále větší zájem. Pevný limit nabídky této kryptoměny je mimořádně přesvědčivou vlastností. Koneckonců, když poptávka po nedostatkovém aktivu roste, měla by růst i jeho cena. To se ostatně v minulosti stalo.

A Bitcoin vynikne při pohledu na gargantuovské úrovně veřejného dluhu po celém světě. Například zde ve Spojených státech dosáhla vláda v loňském roce fiskálního deficitu ve výši 1,7 bilionu dolarů, což nevyhnutelně vede k nafukování dluhu, vyšší nabídce peněz a deflaci hodnoty měny. Jakmile se více lidí jednoduše dozví, proč je Bitcoin lepší než toto nepříznivé nastavení, možná ho budou chtít vlastnit.

Ultimátní ocenění Bitcoinu

Investice do akcií podniků, které prodávají výrobky a služby a generují příjmy a zisky, je jednodušší zabalit do hlavy. To proto, že existují techniky oceňování, které mohou investoři použít, když se snaží zjistit, jakou hodnotu by akcie mohly mít v budoucnu.
U bitcoinu to tak jednoduché není. Kryptoměna nevytváří tržby ani volný peněžní tok. V důsledku toho je rozhodně větším uměním pokusit se o jakékoliv ocenění.

Zlato, které je oblíbeným uchovatelem hodnoty, je často vnímáno po boku Bitcoinu. Drahý kov je již velmi dlouho vnímán jako bezpečné aktivum. V některých oblastech však má nedostatky. Bitcoin se snadněji skladuje a přepravuje, je ověřitelnější a vzácnější.

Proto by možná přesnou cílovou cenou Bitcoinu měla být současná tržní kapitalizace zlata ve výši 17 bilionů USD. Na základě současné tržní kapitalizace Bitcoinu ve výši 1,2 bilionu dolarů je zde 1 300% nárůst. Srovnání ceny a vlastností Bitcoinu se zlatem dává velký smysl, ale je otázkou, jak dlouho bude trvat, než se na tuto tržní kapitalizaci dostane.

Možná rozumnějším výhledem je jednoduše předpokládat, že výnosy Bitcoinu začnou klesat. Pokud poroste 15 % ročním tempem, měla by se jeho cena do roku 2034 zvýšit čtyřikrát. To mi připadá naprosto realistické a možná i trochu konzervativní.

Zdroj: Canva