Vyplatí se nakupovat iShares Bitcoin Trust ETF více než samotný Bitcoin?

Pokud chcete přidat Bitcoin do svého portfolia, iShares Bitcoin Trust ETF je způsob, jak to udělat. Stojí však skutečně za to jej vlastnit?

Pro nezasvěcené může být Bitcoin (BTC) velmi matoucí a složitý. Ale nebojte se – Wall Street přišel na pomoc s burzovně obchodovaným fondem (ETF) iShares Bitcoin Trust ETF (IBIT), který představuje rychlý a snadný způsob, jak získat expozici vůči této kryptoměně. Až na to, že tyto dva fondy nejsou totéž, a to je pro investory důležité pochopit.

Zdroj: Canva

Co je to vlastně Bitcoin?

Bitcoin je digitální měna, která má hodnotu, protože lidé, kteří ji vlastní, věří, že má hodnotu. Nestojí za ní žádná vláda, pouze lidé, kteří ji kupují.
To znamená, že na rozdíl od vládou podporované fiat měny je tato kryptoměna globální. Dokud se dostanete na internet, můžete ji kupovat a prodávat nebo ji používat k nákupu a prodeji výrobků a služeb.

Zdá se však pravděpodobné, že s většinou existujících bitcoinů se obchoduje jako se zbožím a nepoužívají se, jako by to byla běžná měna. Do jisté míry je to proto, že se nejedná o měnu podporovanou vládou, a proto ji ne všichni obchodníci snadno přijímají.

Tento poslední bod pomáhá vysvětlit extrémní úroveň volatility jeho ceny. Níže uvedený graf je z hlediska ceny vlastně docela šokující. Digitální mince od svého uvedení na trh třikrát ztratila polovinu své hodnoty. V současné době se nachází přibližně 20 % pod svým maximálním oceněním.

Kdyby měna podporovaná vládou vykazovala takovou volatilitu, většina investorů by se jí nedotkla ani desetimetrovou tyčí. Pouze ti nejagresivnější investoři (a možná i hazardní hráči) by se do ní pustili.

Velkým problémem bitcoinu je, že jeho hodnotu určují emoce. Jak ví každý, kdo investuje na Wall Street, emoce se mohou ve velmi krátké době dramaticky změnit. To je v podstatě důvod, proč existují býčí a medvědí trhy.

Přesto někteří považují Bitcoin za bezpečné aktivum, jako je zlato. To není bezdůvodné vzhledem k tomu, že existuje mimo státy a je mimo přímý dosah Wall Street.

Je iShares Bitcoin Trust ETF tou správnou cestou?

Pro některé investory tak může být vlastnictví Bitcoinu považováno za cennou diverzifikační hru. Složitost jeho nákupu by však některé z těchto investorů mohla snadno odradit.

A právě zde nastupuje iShares Bitcoin Trust ETF. Umožňuje snadnou expozici vůči Bitcoinu a možnost snadného nákupu a prodeje na tradičním akciovém trhu. Možná si říkáte, že je to vítězná strategie. Ne tak rychle.

Přímý nákup Bitcoinu, stejně jako přímý nákup zlata, nabízí diverzifikaci a možnost vrátit se k tomuto aktivu, pokud by došlo ke kolapsu ekonomiky. Nákup ETF iShares Bitcoin Trust však není totéž jako nákup Bitcoinu. Jak jasně uvádí prospekt ETF: „Ačkoli akcie nejsou přesným ekvivalentem přímé investice do bitcoinu, poskytují investorům alternativní způsob, jak dosáhnout investiční expozice vůči bitcoinu prostřednictvím trhu s cennými papíry, který jim může být známější“.

Na chvíli se zastavte a zamyslete se nad tím: Pokud si koupíte ETF iShares Bitcoin Trust, ve skutečnosti nezískáte výhodu, že máte aktivum, které žije mimo Wall Street. Nemůžete ho utratit. Není to úložiště bohatství. Jediné, co získáte, je cenný papír, který sleduje pohyby ceny kryptoměny, která je velmi volatilní.

A za tuto výsadu zaplatíte 0,25% nákladový poměr. Celkově ETF iShares Bitcoin Trust vypadá spíše jako způsob, jak vsadit na pohyb ceny bitcoinu, než jako cokoli jiného.

Zdroj: Canva

Na sázení není nic špatného, pokud je to to, co chcete dělat.

Pokud chcete vlastnit Bitcoin jako dlouhodobou investici a kvůli jeho diverzifikačním výhodám, měli byste si pravděpodobně udělat domácí úkol a naučit se ho přímo nakupovat. Tímto způsobem jej skutečně vlastníte.

Pokud chcete hrát na volatilitu ceny Bitcoinu, která se podobá spíše hazardní hře než investování, pak by pro vás mohl být ETF iShares Bitcoin Trust skvělou volbou, vzhledem k tomu, jak snadno jej lze koupit a prodat.

Jen do toho jděte s vědomím, že tento ETF není totéž jako vlastnit Bitcoin a že to, co děláte, může skončit obrovskými (více než 50%) ztrátami vzhledem k volatilní historii Bitcoinu. A tyto ztráty byste měli jen málo na svědomí, protože vlastníte ETF, a ne Bitcoin.