Jak dnes do kryptoměn investuje společnost MicroStrategy?

Nebesky vysoké předpovědi ceny bitcoinu mohou způsobit, že investoři zapomenou na diverzifikaci portfolia.

Pozoruhodná nákupní horečka společnosti MicroStrategy (MSTR), která začala v srpnu 2020, nevykazuje žádné známky toho, že by se měla v dohledné době zastavit. Dne 13. září společnost oznámila další nákupy bitcoinů v hodnotě 1,1 miliardy dolarů, čímž se celkový majetek společnosti v bitcoinech zvýšil na 14,6 miliardy dolarů. Společnost nyní vlastní více než 1 % všech Bitcoinů na světě a ve skutečnosti vlastní více Bitcoinů než americká vláda.

Díky všem těmto nákupům bitcoinů hodnota MicroStrategy prudce vzrostla. Akcie společnosti letos vzrostly o více než 100 % ve srovnání se 40 % u Bitcoinu a méně než 20 % u indexu S&P 500. Je zřejmé, že strategie společnosti MicroStrategy, která se zaměřila na Bitcoin, se zatím vyplatila. Je to však něco, co by měli napodobit individuální investoři?

Zdroj: Getty Images

O kolik může cena Bitcoinu ještě stoupnout?

Jádrem strategie MicroStrategy pro nákup Bitcoinu je obrovské číslo: 13 milionů dolarů. To je podle Michaela Saylora, zakladatele a výkonného předsedy společnosti MicroStrategy, odhadovaná budoucí hodnota jedné mince v roce 2045. Tato cílová cena 13 milionů dolarů je daleko za předpovědí ceny Bitcoinu ve výši 1,5 milionu dolarů, kterou v lednu učinila Cathie Woodová ze společnosti Ark Invest.
Když si to spočítáte, vychází vám cenovka 13 milionů dolarů na složenou roční míru růstu (CAGR) 30 %. Jinými slovy, aby Bitcoin dosáhl ceny 13 milionů dolarů, musel by po dobu následujících 21 let přinášet výnosy ve výši 30 % ročně, a to každý rok.

To se může zdát nepravděpodobné, ale Bitcoin letos již vzrostl o 40 % a loni vzrostl o 150 %. A v období od roku 2011 do roku 2021 byl Bitcoin nejvýkonnějším aktivem na světě, když dosáhl ročního výnosu 230 %. Rozhodně tedy není vyloučeno, že v dostatečně krátkém časovém horizontu by Bitcoin mohl generovat 30% výnosy.

Ale co v dlouhodobém horizontu? Požadovat, aby Bitcoin generoval roční výnosy ve výši 30 %, je velký požadavek, zejména vzhledem k tomu, že Bitcoin má každých několik let tendenci k velkým tržním kolapsům. Vzpomínáte si na rok 2022? Bitcoin se propadl o 65 % a někteří investoři byli přesvědčeni, že klesne na nulu.
Podle společnosti Ark Invest bylo v historii Bitcoinu nejméně pět různých období, kdy došlo k propadu o 77 % nebo vyššímu. Řekněme to tedy jinak: Bitcoin může po několik příštích let generovat výnosy ve výši 30 %, a pak se v jednom velmi špatném roce může jeho hodnota propadnout o 77 %. To by vás zničilo.

Nebezpečí strategie all-in

Klíčem k tomu, aby společnost MicroStrategy napumpovala své výnosy na burze, byla strategie nákupu co největšího množství Bitcoinu. Dostalo se to do bodu, kdy investoři přestali vnímat MicroStrategy jako společnost vyrábějící podnikový software. Místo toho je MicroStrategy zástupnou akcií Bitcoinu. Například před lednovým spuštěním nových spotových ETF na Bitcoin lidé kupovali MicroStrategy, aby získali expozici vůči Bitcoinu.

Když si uvědomíte velikost podílu společnosti MicroStrategy v Bitcoinech (14,6 miliardy dolarů) a porovnáte ji s celkovou tržní hodnotou akcií MicroStrategy (26 miliard dolarů), pochopíte proč. Podíly společnosti v Bitcoinech tvoří více než polovinu jejího ocenění! Pro individuálního investora by to znamenalo, že více než polovina hodnoty jeho portfolia je uzamčena v Bitcoinech.

Společnost MicroStrategy navíc v rámci své all-in strategie využívá k financování nákupu Bitcoinů konvertibilní dluh. Společnost právě oznámila třetí nabídku dluhu z roku 2024. Jejím cílem je získat od investorů 700 milionů dolarů na nákup ještě většího množství Bitcoinů.
Ačkoli to může být příliš zjednodušující, bylo by to podobné, jako kdyby individuální investor použil kreditní kartu s nízkou úrokovou sazbou, aby nakoupil co nejvíce Bitcoinů. Ano, měli byste na háku měsíční splátky kreditní karty, ale vaše držba Bitcoinů pravděpodobně prudce vzroste na hodnotě natolik, že se vám to vyplatí.

Kolik bitcoinů je příliš mnoho?

Pokud jde tedy o strategii MicroStrategy pro Bitcoin, mám smíšené pocity. Na jednu stranu by to mohl být geniální tah, pokud se cena Bitcoinu bude v příštích 20 letech vyvíjet tak, jak někteří očekávají, a stane se nejcennějším aktivem na světě. Na druhou stranu se zdá, že tato strategie porušuje všechna základní pravidla investování.

Zdá se například, že strategie nezahrnuje žádnou diverzifikaci. I když si dokážu představit, že Bitcoin tvoří polovinu celkového objemu držených kryptoaktiv, je těžší tvrdit, že Bitcoin by měl tvořit polovinu celého vašeho portfolia. V současné době platí pravidlo, že Bitcoin by měl tvořit pouze 1 % celého vašeho portfolia. Pokud jste superagresivní, můžete tuto hodnotu zvýšit na 2 % nebo 3 %. Ale 50 %?

Je v pořádku, když se na bitcoiny vrhnete, ale ujistěte se, že je cestou diverzifikujete. To by mohl být nejlepší způsob, jak těžit z mimořádné výkonnosti Bitcoinu a zároveň se chránit před rizikem poklesu v případě velkého zhroucení kryptotrhu.

Zdroj: Canva