Kryptoměny stoupají po snížení úrokových sazeb Federálního rezervního systému

Ve čtvrtek došlo k široké tržní rally v oblasti kryptoměn, den poté, co Federální rezervní systém snížil úrokové sazby o padesát bazických bodů (půl procenta), což bylo první takové snížení za více než čtyři roky. Toto rozhodnutí vyvolalo okamžitou reakci na trhu, kdy bitcoin, nejvýznamnější kryptoměna, zaznamenal 3,5% nárůst, což jeho hodnotu posunulo na 62 417,48 USD, jak uvádí společnost Coin Metrics. Tento růst pokračoval v trendu, který byl patrný již před středečním klíčovým rozhodnutím centrální banky, což naznačuje, že snížení sazeb přidalo na optimismu investorů ohledně budoucí výkonnosti digitálních aktiv.

Tržní pohyb bitcoinu odrážel reakci tradičních akciových trhů, kdy po počátečním vzestupu následoval mírný pokles, jak investoři začali analyzovat možné dlouhodobé důsledky rozhodnutí Federálního rezervního systému. Podobně rostl i ether, druhá největší kryptoměna, který se zvýšil téměř o 5 %, což naznačuje obnovu zájmu investorů o širší trh digitálních měn. V kontrastu s ethereem zaznamenala kryptoměna Solana, jeden z hlavních konkurentů etherea, robustní nárůst o 7,5 %, což podtrhuje zvýšenou volatilitu a dynamiku v sektoru.

Mimo oblast kryptoměn zaznamenaly růst také související akcie. Společnost Coinbase, která provozuje jednu z největších kryptoměnových burz, posílila o 5 %, zatímco akcie MicroStrategy, společnosti často využívané jako ukazatel trendů na trhu s bitcoinem, vzrostly o 7 %.

Coinbase Global, Inc. (COIN)

Tyto zisky ukazují na rostoucí důvěru v trh s digitálními aktivy, která je podpořena i kroky centrálních bank směrem k uvolněnější měnové politice.

MicroStrategy Incorporated (MSTR)

Rozhodnutí Federálního rezervního systému snížit sazby o půl procentního bodu vyvolalo mezi investory dvě odlišné reakce. Jedna skupina považuje tento krok za varovný signál naznačující, že centrální banka má obavy z ekonomického vývoje, které nejsou na první pohled patrné. Tito investoři se obávají, že by snížení sazeb mohlo být reakcí na skryté ekonomické problémy, což by mohlo vyvolat volatilitu na trzích. Druhá skupina se však soustředí na pozitivní dopady zvýšené likvidity, které by mělo snížení nákladů na půjčky přinést, a věří, že to podpoří růst cen aktiv, včetně kryptoměn.

Jedním z fascinujících aspektů bitcoinu je jeho role jako hybridního aktiva, které funguje jak jako zajištění, tak jako rizikové aktivum. Bitcoin vykazuje výraznější korelaci s technologickým indexem Nasdaq Composite než se zlatem, což ukazuje na jeho dynamický charakter a schopnost reagovat na změny v globálním tržním prostředí. V měsíci září, který bývá pro bitcoin tradičně obtížný, zaznamenala tato kryptoměna růst o 6 %, což podtrhuje její schopnost odolat negativním sezónním trendům a zůstat atraktivní pro investory hledající alternativní formy uchování hodnoty.

Zdroj: Canva

Analytik kryptotrhu Yuya Hasegawa z Bitbank, významné japonské bitcoinové burzy, upozorňuje na možná rizika spojená s nadcházejícím zasedáním japonské centrální banky (BOJ). Podle jeho názoru je sice pravděpodobné, že BOJ svou základní úrokovou sazbu zachová, ale jakékoli náznaky dalšího zvýšení by mohly posílit japonský jen. To by mohlo vyvolat přetočení carry trade s jenem, což by vedlo k výprodejům na japonském akciovém trhu a potenciálně zvýšilo rizikovou averzi, která by se mohla přenést i na trh s kryptoměnami.

Hasegawa nicméně zůstává ohledně dalšího růstu bitcoinu optimistický a předpokládá, že pokud se pozitivní sentiment na trzích udrží, bitcoin by mohl dosáhnout krátkodobého cíle okolo 65 000 USD. Tento optimismus podporuje přetrvávající zájem investorů o digitální aktiva jako o nástroj pro diverzifikaci portfolia, zejména v době, kdy tradiční trhy čelí nejistotám spojeným s měnovou politikou a makroekonomickými výzvami.

Rally kryptoměn, podpořená snížením úrokových sazeb, zdůrazňuje rostoucí propojenost digitálních aktiv s globálními finančními trhy. Tato situace reflektuje složitou dynamiku, kdy kryptoměny reagují nejen na technologické a regulační faktory, ale také na konvenční ekonomické ukazatele a rozhodnutí centrálních bank. Jak se svět nadále vyrovnává s ekonomickými výzvami vyvolanými pandemií, trajektorie kryptoměn zůstává zajímavým a dynamickým segmentem pro investory sledující budoucí směřování finančních trhů.