Bitcoin má díky čínským opatřením nakročeno k nejlepšímu září v historii

Bitcoin má za sebou silné září a podle všeho má nakročeno k dosažení svého historicky nejlepšího měsíčního výkonu. Tento růst je úzce spjat s makroekonomickými stimuly, zejména se stimulačními opatřeními přijatými čínskou vládou a očekáváním dalšího snížení sazeb amerického Federálního rezervního systému (Fed). Data shromážděná společností Dow Jones Market ukazují, že bitcoin v letošním září vzrostl o 12,3 %. Tento nárůst by mohl znamenat nejlepší zářijový výkon bitcoinu od jeho uvedení na trh v roce 2009.

Je pozoruhodné, že bitcoin letos už jednou zaznamenal silný nárůst, konkrétně v květnu, kdy se jeho hodnota zvýšila o 14,2 %. To z něj udělalo dosud nejvýkonnější měsíc roku 2024. Za celý letošní rok bitcoin vzrostl o působivých 58 %, i když stále zůstává přibližně 10 % pod svým historickým maximem 73 798 dolarů, kterého dosáhl v březnu 2024. Tento růst je ovšem dostatečně silný na to, aby se bitcoin dostal do středu pozornosti globálních investorů.

Jedním z hlavních faktorů, které podpořily tento výrazný růst bitcoinu, jsou stimulační opatření přijatá druhou největší světovou ekonomikou, Čínou. Čínská vláda, která se snaží reagovat na problémy na svém trhu s bydlením a akciemi, oznámila v úterý nová opatření, která mají pomoci oživit ekonomiku. Tato opatření zahrnují snížení krátkodobých úrokových sazeb a snížení množství kapitálu, který musí banky držet jako rezervy. Tento krok má za cíl zvýšit likviditu na trhu a podpořit ekonomickou aktivitu, což má přímý vliv i na globální trhy a kryptoměny, včetně bitcoinu.

Zdroj: Getty Images

Zároveň nelze opomenout dopad, který má měnová politika amerického Fedu. Na začátku září došlo k prvnímu snížení úrokových sazeb v tomto roce, což mělo pozitivní dopad na akciové trhy i na trh s kryptoměnami. Očekává se, že do konce roku by mohlo dojít k dalšímu snížení sazeb o 75 bazických bodů. Podle nástroje CME FedWatch vzrostla pravděpodobnost dalšího snížení sazeb o 100 bazických bodů v roce 2024 z 6 % na začátku září na téměř 30 % na konci měsíce. Tento vývoj podtrhuje rostoucí očekávání obchodníků na trhu, kteří doufají v pokračující uvolňování měnové politiky, což by mohlo mít pozitivní dopad na růst rizikových aktiv, včetně kryptoměn.

David Kroger, senior viceprezident společnosti StoneX, vysvětluje, že kombinace čínských stimulů a možné další uvolnění sazeb ze strany Fedu vytváří příznivé prostředí pro růst bitcoinu. Podle něj zvyšující se globální likvidita přináší výhody nejen bitcoinu, ale také dalším rizikovým aktivům.

Zajímavé je, že i přes oficiální zákaz obchodování s kryptoměnami a jejich těžbou v Číně, který platí od roku 2021, čínští obchodníci nadále hrají významnou roli na globálním kryptotrhu. Podle údajů společnosti Chainalysis zaznamenali čínští kryptoobchodníci v třetím čtvrtletí roku 2024 celkový příliv 75,4 miliardy dolarů. Tento údaj ukazuje, že navzdory restrikcím zůstává Čína jedním z klíčových hráčů na kryptoměnovém trhu.

Darius Tabai, generální ředitel decentralizované kryptoburzy Vertex, věří, že čínské stimuly mohou oživit zájem asijských retailových investorů, kteří mají aktiva v Číně. Zároveň však upozorňuje, že investoři netrpělivě očekávají další podrobnosti o tom, jak přesně budou čínská opatření v praxi fungovat a jaký vliv mohou mít na trhy.

Čínská ekonomická opatření mohou mít také pozitivní dopad na některé menší kryptoměny, které mají čínské kořeny. Patří sem například Tron, jehož zakladatelem je čínský podnikatel Justin Sun, a VeChain, který založil Sunny Lu, bývalý informační ředitel společnosti Louis Vuitton China. Obě tyto kryptoměny by mohly profitovat ze zvýšené aktivity na asijských trzích.

Zdroj: Getty Images

Investoři a obchodníci budou pečlivě sledovat další kroky Číny a nadcházející rozhodnutí Fedu. Jakákoli změna v měnové politice nebo další ekonomická opatření by mohla mít zásadní vliv na směr, kterým se bitcoin a další kryptoměny budou v následujících měsících ubírat.

Zároveň je důležité si uvědomit, že trh s kryptoměnami zůstává vysoce volatilní. Ačkoli bitcoin dosahuje v roce 2024 pozoruhodných výsledků, zůstává závislý na globálních makroekonomických faktorech, jako jsou úrokové sazby, geopolitická situace a hospodářská opatření klíčových světových ekonomik.

V každém případě je zřejmé, že bitcoinu se v září daří mimořádně dobře a má nakročeno k dosažení historicky nejlepšího měsíčního výkonu. Jak se bude situace vyvíjet v říjnu a v následujících měsících, bude záviset na kombinaci několika faktorů, včetně reakcí centrálních bank, tržních sentimentů a konkrétních kroků přijatých hlavními hráči na globálním trhu.