Měli byste nakoupit iShares Bitcoin Trust ETF, dokud stojí pod 40 dolarů?

Hledáte cenově dostupnější způsob investování do Bitcoinu? Tento chytrý fond nabízí expozici vůči této kryptoměně s několika klíčovými výhodami, včetně nižší ceny.

Trh s kryptoměnami je připraven na vážné cenové zisky v příštím roce nebo dvou. Mnozí investoři se těší zejména na výrazný cenový skok Bitcoinu (BTC).

Nejstarší a největší kryptoměna však již nyní stojí přibližně 65 000 USD za minci. Můžete si koupit velmi malý zlomek celého Bitcoinu, ale samotná digitální měna vypadá ohromně draze.

No, a co když vám řeknu, že existují i jiné způsoby, jak investovat do Bitcoinu, kde je cena za jednotku dnes přijatelnějších 37 dolarů?

Mluvíme o fondu iShares Bitcoin Trust ETF (IBIT). Jedná se o nejoblíbenější burzovně obchodovaný fond (ETF), který spravuje koš skutečných podílů Bitcoinu. Jeho cena se pohybuje nahoru a dolů v souladu se samotným Bitcoinem, což z ETF činí poměrně přímý způsob, jak investovat do kryptoměny. A mělo by být mnohem snazší se vyznat ve skromných cenách akcií ETF.

Zdroj: Canva

Výhody ETF na bitcoin

Struktura ETF přináší mnoho výhod, ale nízká cena je často přehlížena.

ETF můžete nakupovat, prodávat a držet téměř na každém makléřském účtu vedle svých ostatních akcií a fondů.

Tradiční struktura ETF je spojena s finančními předpisy, oficiálními požadavky na vykazování a pojištěním ochrany investorů. Vaše makléřská společnost generuje pro tato aktiva formuláře pro daňové přiznání. Mnoho z těchto funkcí není u krypto brokerské společnosti k dispozici.

První dva body umožňují celým třídám investorů obchodovat s bitcoiny, kde dříve nemohli. Týká se to například institucionálních investorů a penzijních účtů.

Pokud se obáváte narušení bezpečnosti a útoků hackerů, ETF přidává několik vrstev dodatečného zabezpečení. Fond iShares spravuje kolos v oblasti finančních služeb Blackrock (BLK), přičemž samotné obchody s bitcoiny provádí služba Coinbase (COIN) Prime. A už nikdy se nebudete muset obávat, že zapomenete důležité heslo nebo ztratíte hardwarový bezpečnostní klíč ke svému účtu Bitcoin. Individuální investor stojí na dvojnásobné vzdálenosti od rizik zabezpečení dat, chráněn provozními zkušenostmi a pojištěním společností Blackrock a Coinbase.

A pak je tu ještě nízká cena vstupu. Můžete si koupit stomilionový zlomek Bitcoinu, který má dnes hodnotu malého zlomku centu, ale prostě dává větší smysl zabývat se celými investičními jednotkami za rozumné ceny. Fond iShares se nachází v tomto zlatém pásmu, pod 100 dolary za akcii a vysoko nad obávanou oblastí penny-stock.

Pokud ceny Bitcoinu jednoho krásného dne prudce vzrostou, mohla by společnost iShares rozdělit své akcie ETF podobně, jako společnosti rozdělují své akcie. Cena tedy pravděpodobně zůstane na pohodlné úrovni, dokud bude fond existovat. Ve světě, kde cena Bitcoinu vystoupá na 1 000 000 USD za minci, jak někteří býčí investoři očekávají, by ETF iShares přirozeně vzrostl na zhruba 570 USD za akcii. Rychlé rozdělení 10 ku 1 by jej vrátilo zpět do oblasti pod 100 dolarů.

Zdroj: Canva

Co by znamenalo 40 USD pro iShares Bitcoin Trust ETF

Jinými slovy, spotové ETF na bitcoin, jako je varianta iShares, budou pravděpodobně vždy nabízet levnější způsob investování do bitcoinu. Na skutečné ceně podkladové digitální měny nezáleží – investory zajímá pouze směr a vzdálenost dlouhodobého cenového trendu.
Na současném trhu vychází cílová cena 40 USD pro iShares Bitcoin Trust ETF na cenu Bitcoinu blízko 70 100 USD za minci. V každém případě je to asi 7 % nad současnou cenou fondu i kryptoměny.

Nemohu slíbit, že tyto ceny v roce 2025 prudce vzrostou. Kryptoměny jsou na takové řeči příliš volatilní a nepředvídatelné. Kryptoměny však nedávno provedly čtvrté snížení odměn za těžbu na polovinu, a všechny první tři vedly k prudkému růstu cen bitcoinu v příštím roce nebo dvou. A z obecně diskutovaných důvodů, které jsme uvedli dříve, by dostupnost spotových ETF na bitcoin mohla přilít další olej do ohně tohoto cyklu půlení trhu.

Takže bych se nedivil, kdyby ETF iShares Bitcoin Trust v roce 2025 vzrostl na 60 nebo dokonce 80 dolarů za akcii. To odpovídá cílovým cenám Bitcoinu v rozmezí 100 000 až 130 000 dolarů – podávaným ve zvládnutelnějších soustech.

Bitcoin dnes považuji za rozumný doplněk každého dlouhodobého investičního portfolia a fond iShares umožňuje snadno udělat ten první krok do kryptografického sektoru.