Dolar roste, protože Powell ustupuje od plánů na razantní snížení sazeb

Dolar v úterý výrazně vzrostl poté, co předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell odmítl sázky na další supervelké snížení úrokových sazeb.

Po dvou volatilních dnech, kdy obchodníci hodnotili nastupujícího japonského premiéra a jeho kabinet, se kurz jenu vůči dolaru ustálil poblíž středu svého rozpětí za poslední měsíc.

Australský dolar se po optimistických údajích o domácích maloobchodních tržbách přiblížil k pondělnímu maximu, zatímco euro bylo nastaveno na třetí denní ztrátu po údajích o inflaci, které zvýšily pravděpodobnost snížení sazeb v tomto měsíci.

Ve Spojených státech Powell ve svém projevu na konferenci v Tennessee nasadil více jestřábí tón a uvedl, že největší světová centrální banka pravděpodobně od nynějška zůstane u snižování úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu.

„Toto není výbor, který by měl pocit, že spěchá s rychlým snižováním sazeb,“ řekl.

Podle nástroje FedWatch společnosti CME Group (NASDAQ:CME) si obchodníci jsou i nadále jisti, že Fed na příštím zasedání, které se bude konat v listopadu, opět sníží úrokové sazby, ale snížili očekávání snížení o 50 bazických bodů (bps) na 35,4 % z 53,3 % o den dříve.

„Dveře pro snížení o 50 bazických bodů se nezavřely, protože pokud ekonomické údaje budou tanky, pak je takové snížení oprávněné. Powell si však zjevně myslí, že trhy jsou z nadcházejících snížení příliš nadšené,“ uvedl Matt Simpson, hlavní analytik trhu ve společnosti City Index.

Fed minulý měsíc zahájil svůj cyklus uvolňování měnové politiky větším než očekávaným snížením o půl procentního bodu.

Powellův projev předcházel náročnému týdnu amerických údajů, včetně výrobního indexu Institutu pro řízení dodávek později v úterý a nevýrobní zprávy ve čtvrtek, po nichž budou následovat páteční potenciálně klíčové měsíční údaje o zaměstnanosti.

Zdroj: Getty Images

Pokud údaje ISM mimo zpracovatelský průmysl a zpráva o zaměstnanosti tento měsíc opět dopadnou nad očekávání, mohl by dolar zaznamenat „slušný odraz“ směrem vzhůru, než se nakonec vrátí na svou sestupnou dráhu, uvedl Simpson.

Dolarový index vzrostl o 0,4 % na 101,11, což představuje týdenní maximum, poté co v pondělí zaznamenal třetí měsíční pokles v řadě, přičemž v září se propadl o téměř 1 %.

Dolar vzrostl o 0,1 % na 143,57 jenu , poté co se v pátek vyhoupl až na 146,495 jenu a v pondělí klesl na 141,65 jenu.

TRHY VIDÍ NOVÉHO JAPONSKÉHO PREMIÉRA JAKO MĚNOVÉHO JESTŘÁBA

Šigeru Išiba, který má být později v úterý potvrzen ve funkci nového japonského premiéra, je trhy vnímán jako jestřáb měnové politiky, a to i přes nedávné zmírnění rétoriky o potřebě normalizace měnové politiky.

V pátek vyhrál hlasování o vedení své strany v jednom z nejtěsnějších soubojů v historii a nyní se snaží stranu sjednotit poté, co na 27. října vyhlásil předčasné parlamentní volby.

Zápis ze zářijového zasedání japonské centrální banky (BOJ) v úterý ukázal, že tvůrci politiky diskutovali o potřebě opatrnosti při krátkodobém zvyšování úrokových sazeb, což mělo na trh jen malý dopad.

„V konečném důsledku zůstává náš pohled na BOJ více jestřábí, než je tržní cena za zpřísnění sazeb o 13 bazických bodů během příštích tří zasedání, takže i když se taktický obrázek pro dolar/jen obrací více k plusu – v neposlední řadě kvůli rizikům korekce vyšších dolarových sazeb – nejsme připraveni volat po trvalém, několikaměsíčním oslabení jenu,“ uvedl stratég ING Francesco Pesole.

Euro se obchodovalo kolem týdenních minim poté, co německá inflace klesla na nejnižší úroveň od počátku roku 2021, což posílilo spekulace o dalším snížení sazeb v tomto měsíci.

Euro během dne kleslo o 0,4 % na 1,1085 USD, což je přibližně nejnižší hodnota od 19. září.

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová v parlamentu uvedla, že „nejnovější vývoj posiluje naši důvěru, že se inflace včas vrátí k cíli“, a uvedla, že by se to mělo odrazit v politickém rozhodnutí 17. října.

Deutsche Bank v úterý změnila svůj odhad ECB a uvedla, že nyní vidí další snížení v říjnu, když dříve předpokládala další snížení v prosinci.

Australská měna naposledy klesla o 0,12 % na 0,68995 USD, nedaleko pondělního 1,5letého maxima 0,6943 USD, poté, co se australské maloobchodní tržby v srpnu odrazily ode dna více, než se očekávalo.

Novozélandský dolar se mezitím obchodoval za 0,63105 USD, tedy o 0,65 % níže.

Zdroj: Canva