Wells Fargo by konečně mohla mít potíže za sebou. Příležitost pro nákup akcií

Pro banku Wells Fargo je to přelomový krok, neboť se možná brzy zbaví omezujícího limitu aktiv, který jí byl uložen regulátorem a který již léta brzdí růst a výnosy a zároveň zvyšuje náklady. Ve srovnání se svými kolegy, Bank of America a JPMorgan Chase, kteří se s takovými omezeními nesetkali, banka výrazně utrpěla. Dopady tohoto limitu, který byl zaveden v reakci na skandál, kdy bylo zjištěno, že Wells Fargo vytváří falešné účty klientů, způsobily, že od jeho zavedení v únoru 2018 klesly akcie banky o 12 %.

V očekávání možných změn vzrostly akcie Wells Fargo o 5 %, což se rovná 56,45 USD, poté, co byla Federálnímu rezervnímu systému předložena analýza třetí strany, v níž je nastíněna revize rizikových a kontrolních procesů banky, uvádí zpráva agentury Bloomberg. To znamená slibný začátek potenciálního obratu ve štěstí pro Wells Fargo, pokud bude v roce 2025 zrušen limit. Akcie banky by mohly být dále posíleny vzhledem k jejich současnému nízkému ocenění vzhledem k očekávanému letošnímu zisku 5,11 USD na akcii, 2,9% výnosu a hmotné účetní hodnotě 1,4násobku.

Portfolio manažer Daniel Babkes ze společnosti Pzena Investment Management, současný akcionář, komentoval současný stav banky slovy: “Wells Fargo má výjimečnou franšízu. Trh podhodnocuje pravděpodobnost normalizace výnosů.” Jedinečná pozice Wells Fargo zaměřená na spotřebitelské a komerční bankovnictví, doplněná o značnou divizi správy majetku, ji odlišuje od jejích konkurentů, kteří mají větší investiční bankovnictví a obchodní operace zaměřené na luxusní klientelu. Podle Babkese je největší devizou Wells Fargo její vkladová základna ve výši 1,3 bilionu dolarů, která pochází především od spotřebitelů a může se pochlubit ještě nižšími úrokovými náklady než BofA i JPMorgan, které ve druhém čtvrtletí činily méně než 2 %.

Zdroj: Getty Images

Zavedení limitu na aktiva zbrzdilo růst společnosti Wells Fargo, zatímco BofA a JPMorgan naopak zaznamenaly nárůst aktiv o více než 35 %. John Pancari ze společnosti Evercore ISI označil poslední krok banky za “významný krok směrem k odstranění limitu aktiv”, přičemž zároveň poznamenal, že konečné rozhodnutí je na Federálním rezervním systému. Pancari se na vyhlídky Wells Fargo díval optimisticky a v poznámkách pro klienty vyzdvihl očekávané “zmírnění regulačních překážek, fundamentální trendy na vzestupu, dlouhodobé provozní zlepšení a zlepšení návratnosti hmotného kapitálu”.

Je obtížné kvantifikovat, jak moc jsou příjmy Wells Fargo sníženy omezením aktiv a následnými regulačními příkazy. Generální ředitel Charles Scharf podrobněji popsal finanční dopady a možné důsledky omezení aktiv a informoval, že banka přijala dalších 10 000 zaměstnanců pro různá odvětví související s riziky a kontrolou a ročně vynakládá na tyto oblasti přibližně o 2,5 miliardy dolarů více než v roce 2018.

Pokud však bude omezení v roce 2025 zrušeno, mělo by dojít k hmatatelnému zlepšení. Takový krok by mohl podnítit cestu banky k jejímu deklarovanému cíli dosáhnout návratnosti nehmotného kapitálu ve výši 15 %, což by odpovídalo zisku 6 USD na akcii. Bankovní analytik společnosti Barclays Jason Goldberg uvedl, že zrušení limitu by mohlo být pro Wells Fargo (WFC) impulsem k rozšíření aktivit a prozkoumání možností růstu. Je optimistický ohledně potenciálu banky prosperovat a stanovil cílovou cenu akcií na 66 USD.

Kvalita úvěrů je však stálým problémem každé banky a Wells Fargo se v tomto ohledu zdá být stabilní. Finanční ředitel banky Michael Santomassimo byl na bankovní konferenci na začátku září optimistický ohledně vyhlídek v sektorech úvěrů na bydlení a úvěrů na automobily.

Navzdory potenciálně lepší budoucnosti před ním stále stojí několik výzev. Zrušení omezení aktiv bankou není zárukou pro rok 2025, a i když bude schváleno, bude pravděpodobně trvat určité období, než se výrazně zvýší výnosy, a soupeři nebudou během této doby nečinní. Wells Fargo se také potýká s řadou souhlasných příkazů, které poškozují její image a zvyšují náklady spojené s nápravami a dodržováním předpisů.

Přestože se Wells Fargo potýká s řadou problémů, má před sebou slibnou budoucnost, pokud bude v roce 2025 zrušen limit aktiv, a očekává se také zlepšení nálady investorů. Banka realizuje agresivní program zpětného odkupu akcií, včetně odkupu 6 % akcií v první polovině roku 2024. Analytici očekávají, že i při případném zpomalení v druhé polovině roku bude Wells Fargo pokračovat ve zpětném odkupu podhodnocených akcií. Podle Pancariho je Wells Fargo “jedním z největších příběhů hodnotově orientovaného obratu ve finančních službách”, což naznačuje potenciální lepší budoucnost pro banku a její investory.