Bitcoin se kvůli napětí na Blízkém východě propadá zpět na úroveň 60 000 dolarů

Bitcoin, nejznámější kryptoměna světa, zaznamenal v úterý večer výrazný pokles a propadl se k hranici 60 000 USD. Tento pád, který činil přibližně 4 %, přichází v období, kdy je říjen obvykle považován za jeden z nejsilnějších měsíců pro kryptoměny. Dle údajů společnosti Coin Metrics se Bitcoin krátce obchodoval na hodnotě 60 972,62 USD, ale kolem 16:45 východního času se propadl až na 60 175 USD. Nejen Bitcoin, ale i druhá největší kryptoměna Ether čelila prudkému poklesu, když se její hodnota snížila o více než 5 % na 2 449,83 USD.

Pokles cen kryptoměn se neomezil pouze na digitální aktiva. Akcie spojené s virtuálními měnami také zaznamenaly propad. Coinbase, jedna z největších kryptoměnových burz, klesla o 1 %, zatímco MicroStrategy, firma zaměřená na Bitcoin, se propadla o 2 %. Tento vývoj pokračuje v rámci obecného poklesu, který zasáhl kryptoaktivní trhy na začátku čtvrtého čtvrtletí.

Coinbase Global, Inc. (COIN)

Jedním z hlavních faktorů, který ovlivnil náladu investorů a vedl k tomuto poklesu, je rostoucí napětí na Blízkém východě. Írán zahájil balistický raketový útok na Izrael v reakci na nedávný atentát na vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a íránského velitele na libanonském území. Tento geopolitický konflikt nejen že zvýšil ceny ropy, ale také posílil pozici amerického dolaru, což mělo negativní dopad na Bitcoin a další spekulativní investice.

MicroStrategy Incorporated (MSTR)

Chris Kline, provozní ředitel a spoluzakladatel společnosti Bitcoin IRA, situaci komentoval následovně: „Napětí na Blízkém východě posílilo ceny ropy a podpořilo růst dolaru, což mělo negativní vliv na Bitcoin.“ Kline dále upozornil, že říjen se pro Bitcoin vyvíjí jako měsíc plný nečekaných výzev, a to navzdory tomu, že září bylo pro tuto kryptoměnu překvapivě silné. Vliv na vývoj Bitcoinu mají rovněž celosvětové měnové politiky, kdy centrální banky snižují úrokové sazby a rozšiřují nabídku peněz.

Dalším faktorem, který zvyšuje nejistotu na trzích, je stávka Mezinárodní asociace dálkových přepravců na východním pobřeží USA a v oblasti Mexického zálivu. Tato stávka může mít významný dopad na americkou ekonomiku, což opět přidává na obavách investorů ohledně budoucího vývoje.

Historicky je říjen pro Bitcoin jedním z nejsilnějších měsíců. Od roku 2013 se v říjnu Bitcoin vyšplhal výše v 8 z 10 případů, přičemž průměrný výnos za tento měsíc činí téměř 23 %. Tento vzestupný trend v říjnu vedl k tomu, že investoři začali tento měsíc označovat jako „Uptober“. Přesto se Bitcoin v letošním roce snaží udržet nad hranicí 60 000 USD, což je pro některé zklamání vzhledem k historickým trendům.

Dalším důležitým momentem, který ovlivňuje vývoj Bitcoinu, je nadcházející rozdělení Bitcoinu („halving“), ke kterému dojde v příštím roce. Předpokládá se, že toto technické rozdělení, které snižuje odměnu za těžbu Bitcoinu, ovlivní jeho cenu, jak se historicky stalo v minulých cyklech. Navíc se blíží prezidentské volby v USA, které tradičně přinášejí na trhy nejistotu. Tento politický vývoj, společně s celosvětovou měnovou „přetahovanou“, vytváří pro kryptoměny volatilní prostředí.

Zdroj: Getty Images

Investoři proto sledují, zda se Bitcoinu podaří překonat psychologickou hranici 70 000 USD, kterou se pokoušel několikrát prolomit. Naopak se zdá, že úroveň 55 000 USD poskytuje kryptoměně silnou podporu. Říjnový vývoj na kryptoměnových trzích je tak nejednoznačný, a zatímco někteří investoři zůstávají skeptičtí, jiní věří, že Bitcoin má potenciál otestovat nová maxima v nadcházejících měsících.

Současný pokles Bitcoinu a dalších kryptoměn je tak výsledkem kombinace několika faktorů, včetně geopolitického napětí, měnových politik a nejistoty ohledně nadcházejících voleb. Přesto zůstává otázkou, zda Bitcoin dokáže navázat na své historicky silné říjnové výkony a vrátit se k růstu, nebo zda bude pokračovat v současném trendu volatility.