Nejlepší tipy v sektoru umělé inteligence před příští výsledkovou sezónou

Americká burza, symbolizovaná indexem Nasdaq Composite (COMP), vzrostla v tomto roce o více než 20 %. Obrovský růst je přičítán popularitě řady internetových společností, které využívají trendů umělé inteligence (AI) a dalších souvisejících průmyslových trendů. Přístup zaměřený na budoucnost odhaluje potenciál některých akcií dosahovat lepších výsledků, stejně jako povědomí o jiných, které se mohou ukázat jako rizikovější.

Podle zkušených analytiků z Wall Street, kteří spekulovali o budoucí výkonnosti těchto akcií, zůstává sentiment kolem internetových společností výrazně pozitivní. Tento pozitivní pohled směřuje konkrétně k odvětvím výdajů na online reklamu, elektronického obchodování, sdílení jízd a dodávek potravin. Tyto služby jsou do značné míry závislé na technologiích, přičemž jejich jádrem je umělá inteligence, čímž vzbuzují zájem investorů.

Jako nejlepší volby pro maximalizaci výnosů z těchto trendů jsou vyzdvihovány Meta Platforms (META) mateřské společnosti Facebooku, obří e-commerce společnost Amazon (AMZN) a spolujízda Uber (UBER). Jsou považovány za společnosti s dobrou pozicí, které mohou výrazně profitovat díky pozitivnímu sentimentu obklopujícímu jejich příslušná odvětví.

Zdroj: Getty Images

Na jiném místě Citi nastiňuje, že společnost Alphabet (GOOGL), která je mateřskou společností Googlu, může mít méně silnou pozici kvůli žalobě ze strany ministerstva spravedlnosti a hrozbám ze strany konkurence. Pozoruhodné je, že konkurenční prostředí pro Google se může zužovat kvůli rostoucímu vlivu generativní umělé inteligence a letargickému nasazení jeho chatbota s umělou inteligencí Gemini. Citi nicméně upozorňuje na atraktivní hodnocení společnosti Alphabet a pravděpodobnost případného rozpadu považuje za relativně nízkou vzhledem k faktorům, jako je nedávné rozhodnutí o monopolu.

Při přechodu k tématu reklamy získává Meta nejpozitivnější hodnocení mezi online reklamními platformami. Zejména vzhledem k tomu, že pokračuje ve vývoji nových produktů se zaměřením na umělou inteligenci, jsou vyhlídky společnosti Meta povzbudivé.

Reddit (RDDT), další internetová společnost získávající příjmy z online reklamy, se stala životaschopnou. Citi vyzdvihuje potenciální zadní vítr plynoucí z plánu společnosti Reddit rozšířit strojové překlady do dalších 35 zemí. Stejně tak rostou potenciály pro zvýšení ziskovosti s tím, jak se objevují zisky z nových reklamních jednotek a nástrojů.

Citi předpovídá, že využití generativní umělé inteligence bude do začátku roku 2024 katalyzovat online reklamy a zvyšovat angažovanost, zákaznický servis a konverze. Tyto přínosy se zřejmě účinně rozšíří na společnosti Amazon, Reddit a Meta Platforms.

Při přechodu do posledního čtvrtletí roku 2024 zůstává sentiment pro Amazon relativně pozitivní. Očekává se, že růst bude tažen cloudovou jednotkou Amazon Web Services, které pomáhá generativní umělá inteligence. Optimismus také panuje kolem potenciálu Amazonu rozšiřovat maloobchodní marže, protože elektronický obchod se v rámci celkových maloobchodních nákupů nadále rozšiřuje.

Zdá se, že společnost Uber přitahuje zlepšující se náladu po nedávném oznámení partnerství za účelem spuštění autonomních vozidel. Tato strategická partnerství se společnostmi jako WeRide, Waymo a Cruise, která mají zpřístupnit samořízená vozidla prostřednictvím aplikace Uber, ponechávají analytiky optimistické.

Existují však obavy ohledně dopadu autonomních vozidel na obchodní strukturu společnosti Uber; ilustruje je příklad společnosti Tesla Inc. (TSLA) a její plánované spuštění robotických taxi. Tyto obavy vyvolávají další otázky ohledně dopadu zvýšeného využívání samořízených vozidel na společnost Uber a další subjekty zabývající se sdílením jízd.

Cena akcií společnosti Uber se v současné době pohybuje kolem 75 USD za akcii a v letošním roce vzrostla o 22 %. Z 55 analytiků, kteří se touto společností zabývají, jich 89 % doporučuje pro akcie nákupní hodnocení.

A konečně, společnost na rozvoz jídla DoorDash (DASH) je pravděpodobně na vzestupu. Analytici nejsou ohledně společnosti DoorDash tak optimističtí jako v případě Uberu, ale 65 % z nich stále obhajuje nákupní hodnocení akcií. Viditelnost společnosti DoorDash se podle Citi stále zlepšuje, přičemž oblíbenými tématy mezi investory jsou růst objednávek, unikátní nabídka restaurací, síť řidičů a zvýšení efektivity.