Velcí investoři do umělé inteligence Meta a Alphabet získávají nákupní ocenění

Zatímco technologické konglomeráty Meta Platforms (META) a Alphabet (GOOGL) pokračují ve velkých investicích do svých iniciativ v oblasti umělé inteligence (AI), Wall Street se zdá být rozdělen v názoru na časový plán návratnosti těchto investic. Jeden z analytiků společnosti Pivotal Research, Jeffrey Wlodarczak, však v úterý zahájil pokrývání obou společností s tím, že jejich akcie je vhodné “koupit”.

Společnosti Meta a Alphabet, které jsou známé jako součást “velkolepé sedmičky” (Magnificent Seven), skupiny zahrnující technologické megapodniky, které řídí projekty generativní umělé inteligence, nasměrovaly do AI miliardy dolarů. Tyto značné výdaje však u některých investorů vyvolávají otázku, kdy tyto investice přinesou výnosy.

Jeffrey Wlodarczak to vnímá z optimistického úhlu pohledu a ve své výzkumné zprávě uvádí, že iniciativy společnosti Meta v oblasti umělé inteligence ji, mateřskou společnost Facebooku a Instagramu, postavily do silné pozice, která jí umožňuje rozšířit svůj podíl na trhu jak v oblasti vyhledávání, tak v oblasti sociálních médií. Tvrdí, že toho lze dosáhnout vývojem softwarových vylepšení, která uživatele více osloví.

Iniciativy společnosti Meta v oblasti umělé inteligence se navíc rozšiřují i na inzerenty prostřednictvím inovativní aplikace Meta Advantage, která má inzerentům pomoci efektivněji cílit na jejich publikum. Podle Wlodarczaka s rozvojem AI pro inzerenty a spotřebitele dojde k odpovídajícímu růstu monetizace.

Zdroj: Unsplash

“Ve světě, který se neustále mění a je poháněn rychlým rozvojem umělé inteligence, se cítíme dobře, že předseda představenstva a generální ředitel Mark Zuckerberg může META úspěšně navigovat k vítězství,” napsal Wlodarczak.

Pochvalu si od analytika vysloužila také činnost společnosti Meta v oblasti virtuální reality (VR). Dne 25. září společnost uspořádala konferenci Connect, na které byly oznámeny hardwarové novinky, jako je náhlavní souprava Meta Quest 3S VR, softwarová vylepšení brýlí Ray-Ban Meta Smart Glasses a pokročilý model brýlí Orion VR.

Tento počin v oblasti VR však nebyl levný. Společnost Meta během červencového hovoru k výsledkům za druhé čtvrtletí oznámila, že Reality Labs, její divize VR produktů, utrpěla za toto čtvrtletí provozní ztrátu ve výši 4,5 mld.

Přesto se Wlodarczak za akcie postavil a tvrdil, že očekává silný růst tržeb z nových produktů a snížení ztráty Reality Labs.

Zatímco Meta je ve svých iniciativách v oblasti umělé inteligence nápadně aktivní, Alphabet, mateřská společnost Googlu, nezůstává pozadu. Kapitálové výdaje společnosti se ve druhém čtvrtletí vyšplhaly na 13,2 miliardy dolarů, což znamená nárůst oproti 12 miliardám dolarů vykázaným v březnu 2024.

Zdroj: Getty Images

Společnost Alphabet je však pod tlakem, aby se výrazně prosadila jako lídr v oblasti umělé inteligence a udržela si konkurenční výhodu tváří v tvář konkurenčním vyhledávačům společností, jako jsou Meta a OpenAI. Navíc nejistota cloumá jeho postavením vedoucího vyhledávače poté, co soudce v srpnu rozhodl, že Google si udržel monopol v oblasti obecných vyhledávacích služeb a obecné textové reklamy.

Navzdory těmto výzvám zůstává Wlodarczak plný naděje – zejména proto, že ocenění společnosti Alphabet kleslo. Akcie se v současné době obchodují za 19,7násobek předpokládaného 12měsíčního forwardového zisku, což je pod pětiletým průměrem 23,1násobku.

“Pokud se udrží současný stav, zdá se, že GOOGL má velmi silnou konkurenční pozici s hlubokým příkopem kolem svého dominantního hlavního obchodního modelu vyhledávání,” napsal Wlodarczak.

V úterý akcie Meta vzrostly o 0,6 % a akcie společnosti Alphabet zůstaly relativně na stejné úrovni, zatímco index S&P 500 (SPX) klesl o 0,9 %. Navzdory nejistotám spojeným s iniciativami v oblasti umělé inteligence a jejich potenciálními výnosy zůstává investice do těchto technologických gigantů zajímavou nabídkou. Vzhledem k tomu, že se umělá inteligence neustále vyvíjí a stává se nedílnou součástí několika odvětví, vypadá vyhlídka na stupňující se výnosy slibně.