Výrobce AI čipů Cerebras podává žádost o IPO, aby se mohl utkat s Nvidií

Společnost Cerebras Systems, která se zabývá výrobou čipů s umělou inteligencí, v pondělí předložila prospekt pro primární veřejnou nabídku akcií (IPO) na burze Nasdaq a zveřejnila plány na obchodování pod kódem “CBRS”. Firma založená v roce 2016 se sídlem v kalifornském Sunnyvale se specializuje na pokročilé čipy a cloudové služby pro aplikace umělé inteligence, čímž přímo konkuruje významným hráčům na trhu, jako je například společnost Nvidia.

Společnost Nvidia, proslulá svými grafickými procesory, je v současné době v tomto odvětví první volbou pro trénování a provozování modelů umělé inteligence. Společnost Cerebras se však staví do pozice potenciálního vyzyvatele a slibuje lepší jádra a paměť na svém čipu Wafer Scale Engine (WSE-3), který je fyzicky větší než vysoce ceněný čip H100 společnosti Nvidia.

Kromě prodeje čipů poskytuje společnost Cerebras také cloudové služby využívající vlastní výpočetní clustery, čímž zvyšuje svůj význam na prosperujícím, ale přeplněném trhu s čipy umělé inteligence. Další významné subjekty v tomto odvětví, včetně společností Amazon, Microsoft a Google, dokonce vytvořily vlastní čipy AI, což zvyšuje konkurenční tlak.

Zdroj: Chipsizlla

Navzdory silné konkurenci, včetně společností AMD a Intel, zaznamenala společnost Cerebras výrazný růst tržeb. V prvních šesti měsících roku 2024 společnost zaznamenala čistou ztrátu 66,6 milionu dolarů při tržbách 136,4 milionu dolarů. Přestože čistá ztráta společnosti za první pololetí roku 2023 činila 77,8 milionu USD, dosáhla pouze 8,7 milionu USD tržeb, což ukazuje na dramatický meziroční nárůst tržeb.

Za celý rok 2023 činila čistá ztráta společnosti 127,2 milionu dolarů při tržbách 78,7 milionu dolarů, což představuje výrazný nárůst tržeb za necelý rok. Jejich finanční zpráva za druhé čtvrtletí vykazuje čistou ztrátu 50,9 milionu dolarů při tržbách 69,8 milionu dolarů. To kontrastuje se ztrátou 26,2 milionu dolarů a příjmy pouhých 5,7 milionu dolarů za stejné období loňského roku. Společnost trvá na tom, že provozní náklady letos vzrostly především kvůli vyšším personálním nákladům na udržení růstu tržeb.

Jedním z hlavních zdrojů příjmů společnosti Cerebras je společnost Group 42 (G42) se sídlem ve Spojených arabských emirátech, která se na loňských příjmech společnosti Cerebras podílela 83 %. V květnu se společnost G42 údajně zavázala, že od společnosti Cerebras nakoupí zakázky v hodnotě 1,43 miliardy USD, které by měly být realizovány do března 2025. V současné době společnost G42 vlastní méně než 5 % akcií třídy A společnosti Cerebras, ale má možnost koupit více v závislosti na budoucí poptávce po produktech společnosti Cerebras. Stojí za zmínku, že společnost G42 považuje za svého investora společnost Microsoft, dalšího konkurenta společnosti Cerebras.

Čipy tohoto technologického výrobce vyrábí společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Navzdory efektivnímu fungování vydala společnost Cerebras investorům varování před možnými poruchami v dodavatelském řetězci, které mohou mít na společnost nepříznivý dopad.

Zdroj: Getty Images

Generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Cerebras Andrew Feldman v roce 2012 již dříve prodal serverový startup SeaMicro společnosti AMD za 355 milionů dolarů. V roce 2021 bylo oznámeno, že společnost Cerebras byla během kola financování v hodnotě 250 milionů dolarů oceněna na výrazně více než 4 miliardy dolarů.

Trh technologických IPO byl v roce 2024 znatelně klidný, což bylo způsobeno zejména prostředím vyšších úrokových sazeb, které vedly investory k hledání výnosných aktiv. V březnu vstoupila na newyorskou burzu Reddit, aplikace pro sociální média, a v dubnu ji následoval Rubrik, poskytovatel softwaru pro správu dat. Po prvním snížení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem od roku 2020 na začátku tohoto měsíce zaznamenal technologický index Nasdaq Composite výrazné zisky.

Podle podrobností o IPO nejsou do transakce zapojeny ani Morgan Stanley, ani Goldman Sachs, dvě přední technologické investiční banky. Místo nich nabídku vedou Citigroup a Barclays. Největším investorem do společnosti Cerebras je společnost rizikového kapitálu Foundation Capital, následovaná společnostmi Benchmark a Eclipse Ventures. Alpha Wave, Coatue a Altimeter vlastní každá nejméně 5 % společnosti. Mezi další investory patří Sam Altman, generální ředitel společnosti OpenAI, a Andy Bechtolsheim, spoluzakladatel společnosti Sun Microsystems.