Analytici tvrdí, že společnost Novo Nordisk je stále výhodná k nákupu

Farmaceutický trh se v posledních letech rychle mění a jedním z hlavních segmentů, který zaznamenává nebývalý růst, je trh s léky proti obezitě. Společnost Novo Nordisk, dánský farmaceutický gigant, se v této oblasti stala jedním z nejvýznamnějších hráčů, zejména díky svým produktům Ozempic a Wegovy, které jsou zaměřeny na léčbu obezity a souvisejících zdravotních problémů, jako je diabetes typu 2. Přestože tyto léky čelí problémům s dodávkami a společnost se potýká s rostoucí konkurencí, především ze strany společnosti Eli Lilly, analytici tvrdí, že Novo Nordisk má stále velmi silnou pozici na trhu.

Jedním z hlavních důvodů, proč je společnost Novo Nordisk stále vnímána jako výhodná investice, je její připravovaný lék CagriSema. Tento produkt by měl podle očekávání významně posílit postavení společnosti v boji proti obezitě. CagriSema kombinuje dvě účinné složky – semaglutid, který je hlavní složkou přípravků Wegovy a Ozempic, a analog amylinu, což je hormon, který hraje klíčovou roli při snižování hladiny cukru v krvi. Tato kombinace slibuje ještě vyšší účinnost než stávající léčba, což by mohlo přinést významné komerční úspěchy.

Zdroj: Getty Images

Analytici očekávají, že výsledky studií CagriSema, které by měly být zveřejněny ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku, potvrdí jeho účinnost a bezpečnost. Deutsche Bank předpovídá, že tyto údaje upevní vedoucí postavení společnosti Novo Nordisk v oblasti injekční léčby obezity. To by mohlo přinést významný růst hodnoty akcií, které v posledních měsících utrpěly pokles kvůli obavám z konkurence a problémům s dodávkami Wegovy.

Navzdory těmto krátkodobým výkyvům si Novo Nordisk udržuje silnou pozici na trhu. Cena akcií společnosti se za poslední dva roky více než zdvojnásobila, čímž se Novo Nordisk stala nejhodnotnější společností v Evropě z hlediska tržní kapitalizace. Tento nárůst byl do značné míry způsoben vysokým očekáváním ohledně Wegovy, která je považována za potenciálně jeden z nejúspěšnějších léků v historii. Přesto se nedávné zprávy o slabších prodejích Wegovy podepsaly na poklesu hodnoty akcií o více než 18 % během posledních tří měsíců.

Přesto někteří analytici zůstávají optimističtí. Například Emmanuel Papadakis z Deutsche Bank vidí současný pokles jako atraktivní příležitost k nákupu akcií společnosti Novo Nordisk. Podle něj je pokles hodnoty akcií pouze dočasný a očekává, že po zveřejnění výsledků studie CagriSema by se cena akcií mohla výrazně zvýšit. Papadakis ponechává hodnocení „Buy“ a stanovuje cílovou cenu na 1 100 dánských korun (163 USD), což představuje potenciální zisk 39 % oproti současné hodnotě akcií.

Podobně i Sachin Jain z Bank of America vidí v CagriSema klíčový produkt pro budoucnost společnosti Novo Nordisk. Jain tvrdí, že obavy investorů ohledně dodávek Wegovy a Ozempic budou pravděpodobně přetrvávat, dokud nebudou zveřejněny údaje o CagriSema. Nicméně očekává, že po jejich zveřejnění dojde k výraznému růstu hodnoty akcií, podobně jako tomu bylo po zveřejnění výsledků studie Wegovy v roce 2023, kdy akcie společnosti vzrostly o 17 %.

Novo Nordisk A/S (NVO)

Na současný pokles hodnoty akcií reagovali investoři opatrně. Americké depozitní certifikáty společnosti Novo klesly o 1,5 % na 116,23 USD, zatímco v Dánsku akcie klesly o 1,8 %. Přesto se zdá, že dlouhodobé vyhlídky společnosti jsou stále velmi pozitivní, zejména díky připravovanému léku CagriSema, který by mohl přinést nové možnosti v léčbě obezity a posílit tak dominantní postavení společnosti na trhu.

Novo Nordisk se nachází v konkurenčním boji se společností Eli Lilly, která se také snaží upevnit svou pozici v oblasti léků proti obezitě. Nicméně kombinace inovativních produktů, silného výzkumu a vývoje a robustní finanční základny dává Novo Nordisk silný základ pro další růst. Jakmile budou výsledky studie CagriSema zveřejněny, očekává se, že investoři na ně zareagují pozitivně, což by mohlo vést k dalšímu růstu hodnoty akcií.

Závěrem lze říci, že společnost Novo Nordisk i nadále zůstává velmi atraktivní investiční příležitostí, zejména pro investory, kteří hledají dlouhodobý růst v oblasti farmaceutického průmyslu. Navzdory krátkodobým problémům s dodávkami a konkurencí se očekává, že přípravek CagriSema a další inovace společnosti zajistí její silnou pozici na trhu až do roku 2030 a dále.