Co všechno aktuálně sleduje Cathie Woodová u kryptoměny číslo 1?

Nejnovější cílová cena Bitcoinu od Cathie Woodové je dokonce vyšší než cílová cena, kterou stanovila její vlastní firma.

Cathie Woodová je zakladatelkou a investiční ředitelkou společnosti Ark Investment Management, která provozuje několik burzovně obchodovaných fondů zaměřených na akcie inovativních technologií. Elektromobily, elektronický obchod, průzkum vesmíru, umělá inteligence (AI) a kryptoměny jsou jen některé z oblastí, na které Ark právě teď sází.

Společnost Ark je velmi nakloněna Bitcoinu (BTC), který je podle tržní kapitalizace největší kryptoměnou na světě. Podle oficiálního výzkumu firmy by Bitcoin mohl do roku 2030 vzrůst o 2 193 %, ale sama Woodová přišla na začátku tohoto roku s novým cílovým kurzem, který místo toho znamená nárůst o neuvěřitelných 5 789 %.

Zdá se, že se na trh s kryptoměnami vrátila býčí nálada, a Bitcoin se nyní obchoduje poblíž rekordního maxima. Je však Woodové předpověď realistická?

Zdroj: Ark Invest

Jedinečné aktivum s dosavadními ohromujícími výnosy

Bitcoin je skutečně decentralizovaná kryptoměna, protože není řízena žádnou osobou ani institucí. Je postaven na blockchainu, což je přesný, transparentní a autonomní systém záznamů. Z těchto důvodů mnoho kryptoměnových nadšenců často vyzdvihuje Bitcoin jako životaschopnou alternativu k tradičním penězům.

Je však neuvěřitelně volatilní. Jen za posledních 10 let vzrostl Bitcoin o více než 17 000 %, čímž smazal výnosy všech ostatních hlavních tříd aktiv. Během tohoto období se však také dvakrát propadl o 70 % ze svého historického maxima.

Volatilita téměř znemožňuje řízení peněžních toků pro všechny podniky, které přijímají Bitcoin jako primární platební prostředek za zboží a služby, což je pravděpodobně důvod, proč je k tomu ochotno pouze 9 331 obchodníků na celém světě (podle CryptWerk). Pokud spotřebitelé nemohou utratit své Bitcoiny ve svých oblíbených obchodech, nemají příliš velkou motivaci je vlastnit.

Investoři do bitcoinu však budou jako důvod dalšího růstu uvádět příznivou dynamiku nabídky a poptávky po Bitcoinu. Nabídka je omezena na 21 milionů mincí, které jsou vypláceny těžařům, kteří pomocí výkonných počítačů přidávají do blockchainu nové bloky. S každými 210 000 novými bloky dochází ke snížení na polovinu (tzv. halvingu), což snižuje odměnu za těžbu na polovinu. Podle většiny odhadů bude poslední Bitcoin vytěžen někdy kolem roku 2140.

Vzhledem k tomu, že nabídka je omezena, jakýkoli nový zdroj poptávky teoreticky zvýší cenu za Bitcoin. V době psaní tohoto článku je v kryptopeněženkách uloženo více než 46 milionů Bitcoinů nebo jejich částí a toto číslo má postupně tendenci se zvyšovat. Navíc schválení burzovně obchodovaných fondů (ETF) na začátku tohoto roku Komisí pro cenné papíry vytváří novou poptávku ze strany institucionálních investorů.

Samotné tyto faktory však pravděpodobně nebudou stačit k tomu, aby Bitcoin dosáhl předpovědím Cathie Woodové

Cathieho Woodsona, který si stanovil vysokou cílovou cenu.

Katalyzátory pro prudký růst Bitcoinu podle Ark

Ark uvádí osm potenciálních důvodů pro další růst Bitcoinu v nadcházejících letech.

Některé z nich jsou trochu fantaskní – Ark si například myslí, že vysoce majetné osoby budou Bitcoin kupovat, protože je to aktivum odolné vůči zabavení, ale regulační orgány v posledních letech úspěšně zabavily značné množství této kryptoměny, takže to podle mého názoru moc neobstojí.

Tři z osmi katalyzátorů mi však připadají jako životaschopné faktory potenciálního růstu:

Měny rozvíjejících se trhů: Decentralizovaná povaha Bitcoinu z něj činí zajímavou náhradu tradičních peněz v zemích s politickou a ekonomickou nestabilitou nebo korupcí, protože blockchain nemůže být manipulován vládami.

V Salvadoru právě probíhá tento experiment, takže čas ukáže, zda Bitcoin v tomto prostředí funguje.

Institucionální investice: Bitcoinové ETF poskytují finančním poradcům a institucím legitimní a regulovaný způsob, jak přidat tuto kryptoměnu do svých portfolií. Nákup ETF je stále spekulativní sázkou na další růst, ale existence širší investorské základny by mohla být pozitivním katalyzátorem vyšších cen v dlouhodobém horizontu.

Digitální zlato: Ark se domnívá, že 20 až 50 % peněz, které investoři běžně alokují do zlata, by mohlo místo toho plynout do Bitcoinu. Vzhledem k tomu, že je přenosnější než zlato a také výrazně překonal výkonnost žlutého kovu, není to bláznivá předpověď.

Bitcoin se v době psaní tohoto článku obchoduje za 64 518 dolarů, ale Ark si myslí, že výše uvedené katalyzátory by ho mohly do roku 2030 katapultovat na 1,48 milionu dolarů za minci. To představuje potenciální výnos 2 193 %.

Woodová však při svém březnovém vystoupení na Bitcoin Investor Day vydala čerstvý cenový cíl ve výši 3,8 milionu dolarů, což znamená ohromující potenciální nárůst o 5 789 % od této hodnoty.

Zdroj: Getty Images

Je Woodové předpověď realistická?

Jako hlavní důvod pro dosažení cílové částky 3,8 milionu dolarů Woodová uvádí schválení bitcoinových ETF. Komise pro cenné papíry a burzy dosud schválila více než 30 kryptoměnových fondů (včetně dvou spravovaných společností Ark), které dohromady spravují aktiva ve výši 61 miliard USD. Říká, že pokud by institucionální investoři alokovali pouhých 5 % svých celkových spravovaných aktiv do bitcoinů a bitcoinových ETF, už jen to by stačilo na to, aby si zasloužili cenu 3,8 milionu dolarů za minci.

S touto předpovědí je spojeno několik problémů. Zaprvé, příliv bitcoinových ETF se od začátku letošního roku snížil, což naznačuje, že poptávka ze strany institucionálních investorů zpomaluje. Za druhé, pokud by Bitcoin dosáhl ceny 3,8 milionu USD za minci, jeho plně zředěná tržní kapitalizace by činila 79,8 bilionu USD, což z něj činí téměř třikrát větší hodnotu než celá americká ekonomika podle hrubého domácího produktu.

Bitcoin by byl také 23krát hodnotnější než Apple (AAPL). Tedy pokud jde o celkovou tržní kapitalizaci.

která je největší společností na světě, a čtyřikrát cennější než všechny nadzemní zásoby zlata na Zemi. cena bitcoinu 3,8 milionu dolarů je proto podle mého názoru krajně nepravděpodobná. Použití Bitcoinu jako uchovatele hodnoty sice dává smysl, ale v takovém případě si myslím, že by se investoři měli zaměřit na tržní kapitalizaci zlata, která v současné době činí 17,9 bilionu dolarů. To by znamenalo cenu Bitcoinu 852 380 dolarů, což stále představuje 13násobný zisk oproti tomu, kde se v současnosti obchoduje.