Stávky v přístavech znamenají růst nákladní železniční dopravy a akcií

Spojené státy jsou v současné době svědky výrazného přerušení dopravy, protože tisíce odborářských pracovníků přístavů na východním pobřeží a pobřeží Mexického zálivu od úterý odcházejí z práce a požadují zvýšení mezd. Probíhající stávka v přístavech představuje značný problém pro společnosti dovážející zboží včetně čokolády, alkoholu a automobilových součástek. Podle analytiků by však toto narušení mohlo představovat pozitivní stránku pro investory, kteří mají podíly v akciích železničních a nákladních dopravců.

Toto významné narušení ekonomiky nutí investory, aby se snažili určit potenciální vítěze a poražené z této situace. Zajímavé je, že podle několika výzkumných zpráv z Wall Street jsou některé železniční a kamionové společnosti vyzdvihovány jako pravděpodobní příjemci uprostřed současných stávek v přístavech.

Při zohlednění tohoto scénáře se může zdát neintuitivní, že společnosti zabývající se nákladní dopravou, které obvykle spravují kontejnerové zásilky z přístavů, by mohly zaznamenat příznivý výsledek. Obavy týkající se stávky již v uplynulém měsíci ovlivnily akcie souvisejících společností.

Zdroj: Bloomberg

Analytik pro dopravu a logistiku společnosti Wealth Manager Baird, Garrett Holland, vnímá současný pokles akcií jako hlavní příležitost “buy the dip”. Navrhuje především navýšení železničních pozic, protože očekává rychlé vyřešení narušení trhu.

Ne všichni finanční odborníci se však k tomuto názoru připojují. Někteří analytici nabádají investory k selektivnějšímu přístupu. Příkladem je Jason Seidl z TD Cowen, který vyzdvihuje Union Pacific Corp. Tuto společnost se železnicemi situovanými na západě USA považuje za jasného vítěze stávky v přístavech.

Seidl ve své výzkumné zprávě uvedl, že společnost Union Pacific Corp. by mohla zaznamenat krátkodobé zisky díky prodloužené stávce přístavů na východním pobřeží a pobřeží Mexického zálivu, která přesměrovala objemy intermodální přepravy na západ. Jeho názor není osamocený. Údaje společnosti FactSet ukazují, že společnost Union Pacific obdržela od 17 z 29 analytiků, kteří se zabývají jejími akciemi, rating “Buy” s průměrnou cílovou cenou 275 USD, což naznačuje nárůst o přibližně 12 %.

Union Pacific Corporation (UNP)

Probíhající narušení představuje také potenciální výhody pro provozovatele nákladní dopravy na západním pobřeží. Wall Street projevuje přízeň společnosti J.B. Hunt Transport Services, jak poznamenal analytik Christopher Kuhn ze společnosti Benchmark, a spojuje to se zvýšeným objemem vnitrostátní intermodální přepravy na západním pobřeží. Přístavy Los Angeles a Long Beach v Kalifornii zažívají nárůst dovozu. Kuhn ponechal rating Buy a cílovou cenu 185 USD, což znamená další růst akcií o 9 %.

J.B. Hunt Transport Services, Inc. (JBHT)

Ne všichni analytici však sdílejí stejný optimismus ohledně důsledků stávky. Například analytik Bascome Majors ze Susquehanna International Group vyjádřil obavy z možného dopadu na objemy železničních společností a upozornil na další narušení, jako jsou záplavy způsobené hurikánem Helene na východním pobřeží. Přesto Majors zůstává pozitivně naladěn na společnost CSX Corp., holdingovou společnost, která vlastní železnice v Baltimoru, Cincinnati, Nashvillu a Waycrossu ve státě Georgia. Označuje ji za “hru s nižším očekáváním”, která by mohla těžit z “cyklické stability”.

Společnost CSX Corp. se zdá být podhodnocená, protože se obchoduje s 10% diskontem oproti svým konkurentům na základě 12měsíčního poměru ceny k zisku. I když stávky v docích nadále narušují obchod, některé subjekty by mohly v těchto zmatcích najít výhodné příležitosti. Stejně jako u každé investice je i nadále při rozhodování o tom, do kterých odvětví investovat, zejména v době ekonomických poruch, důležité pečlivé zvážení a průzkum.

CSX Corporation (CSX)

Závěrem lze říci, že probíhající stávka v amerických přístavech má významné důsledky pro řadu odvětví, zejména pro odvětví závislá na dovozu. Zatím se zdá, že akcie železniční a nákladní dopravy mají dobrou pozici, aby z tohoto sporu profitovaly, ačkoli investoři by měli zůstat obezřetní a situaci průběžně sledovat. Ačkoli tedy stávky mohou v krátkodobém horizontu přinést negativní dopady, mohou také otevřít potenciální příležitosti pro strategické investory.