Dolar posiluje před zveřejněním dat o mzdách; reaguje na dění na Blízkém východě

V 10:30 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,2 % výše na úrovni 101,597, tedy nedaleko od svého nedávného třítýdenního maxima.

Silné údaje z trhu práce posilují dolar

Dolar získal podporu díky středeční zprávě ADP o počtu zaměstnanců v soukromém sektoru, která ukázala větší než očekávaný nárůst počtu pracovních míst v USA za minulý měsíc o 143 000 osob.

To následovalo po úterním silnějším než očekávaném údaji o počtu volných pracovních míst v USA , a zvýšilo očekávání, že v pátek bude zveřejněn zdravý údaj o počtu zaměstnanců mimo zemědělství, což by mohlo vést k úpravě názoru trhu na pravděpodobné tempo uvolňování měnové politiky Fedu.

„Cenová kalkulace pro fondy Fedu na konci roku nadále do značné míry zahrnuje snížení o 50 bb v listopadu nebo prosinci, což znamená prostor pro další přizpůsobení se méně holubičí rétorice Fedu a v důsledku toho i rizika růstu dolaru,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

„Cítíme, že laťka pro negativní reakci dolaru na americká data je dnes a zítra pravděpodobně vyšší po nedávném odmítnutí snížení o 50 bb ze strany předsedy Fedu Jeroma Powella.“

Podle nástroje FedWatch společnosti CME Group (NASDAQ:CME) trh v současné době vidí zhruba 37% šanci na další snížení amerických sazeb o 50 bazických bodů 7. listopadu, a to po nadměrném snížení Fedu minulý měsíc.

Po bezpečné americké měně byla poptávka také v souvislosti s eskalací napětí na Blízkém východě po íránském útoku balistickou raketou na Izrael.

Zdroj: Canva

Euro oslabuje v důsledku poklesu inflace

V Evropě se měnový pár EUR/USD obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 1,1035, přičemž jednotná měna ustoupila do blízkosti třítýdenního minima po dalších známkách snížení inflace v eurozóně.

Podle údajů zveřejněných dříve ve čtvrtek byly údaje o aktivitě v eurozóně v září mírně lepší, než se očekávalo, avšak souhrnné údaje za region zůstaly v pásmu poklesu.

Obvykle jestřábí politička Evropské centrální banky Isabel Schnabelová ve středečním projevu upustila od svého dlouhodobého varování před obtížemi při krocení růstu cen, což zvýšilo očekávání dalšího snížení úrokových sazeb ještě tento měsíc.

GBP/USD se propadl o 1 % na 1,3133 a klesl na dvoutýdenní minimum poté, co guvernér Bank of England Andrew Bailey v rozhovoru uvedl, že centrální banka by mohla být „trochu aktivističtější“ ohledně snižování sazeb, pokud se objeví další dobré zprávy o inflaci.

Jen klesl na šestitýdenní minimum

Ostře sledovaný měnový pár USD/JPY vzrostl o 0,1 % na 146,53, přičemž pár se vyšplhal na šestitýdenní maximum poté, co nový japonský premiér ve středu po setkání s guvernérem centrální banky řekl, že vyjádřil opatrnost ohledně potřeby dalšího zvyšování úrokových sazeb.

Zápis z červencového zasedání Bank of Japan, který byl zveřejněn na začátku tohoto týdne, také ukázal, že tvůrci politiky byli rozděleni v názoru na to, jak rychle by centrální banka měla dále zvyšovat úrokové sazby.

Kurz měnového páru USD/CNY se v podstatě nezměnil a pohyboval se na úrovni 7,0185. Čínské trhy jsou nyní až do úterý příštího týdne zavřené, protože země slaví Zlatý týden.

Capital Daily očekává další pokles GBP v souvislosti s politickým postojem BoE

Britská libra ve čtvrtek zaznamenala výrazný pokles, který analytici Capital Daily přičítají kombinaci několika faktorů včetně holubičího výhledu měnové politiky Bank of England (BoE), vysokého ocenění měny a rozšířených spekulativních pozic.

Pokles libry o více než 1 % vůči americkému dolaru i euru představuje jeden z nejprudších denních poklesů vůči dolaru od události Trussonomics před dvěma lety a je největší vůči euru.

Oslabení měny je reakcí na nedávná holubičí prohlášení guvernéra BoE Andrewa Baileyho, který naznačil, že by centrální banka mohla být „trochu agresivnější“ při snižování úrokových sazeb. To vedlo investory k úpravě jejich očekávání ohledně měnové politiky Spojeného království.

Navzdory tomu byla reakce na měnových trzích poněkud nečekaná, protože úpravy očekávání ohledně sazeb nebyly tak výrazné, pouze mírně poklesly jednoleté a dvouleté sazby OIS (Overnight Indexed Swap) ve Spojeném království ve srovnání se sazbami v USA a eurozóně.

Analytici Capital Daily poznamenávají, že ocenění libry je poměrně vysoké, přičemž šterlink je v tomto roce nejvýkonnější měnou skupiny G10. Její reálný efektivní směnný kurz nedávno překonal úroveň těsně před referendem o brexitu v roce 2016, což naznačuje silné ocenění, které mohlo přispět ke zranitelnosti měny.

Zdroj: Getty images