Proč akcie MicroStrategy minulý měsíc vzrostly? Může za to krypto

Proč akcie MicroStrategy v září prudce vzrostly? Zisky začínají a končí u Bitcoinu, ale je toho víc.

Podle údajů společnosti S&P Global Market Intelligence si akcie společnosti MicroStrategy (MSTR) v září připsaly 27,3 %. Softwarová společnost zabývající se business intelligence, která je známá tím, že reinvestuje své peněžní rezervy do Bitcoinu, měla obecně rostoucí trend spolu s přední kryptoměnou. Zrychlil také v polovině září, kdy společnost oznámila, že si půjčí dalších 700 milionů dolarů na refinancování starého dluhu a nákup ještě většího množství bitcoinů. A to není vše – akcie MicroStrategy opět prudce vzrostly, když byl o několik dní později nový dluh rozšířen na 1,01 miliardy dolarů.Pokračující nákupní horečka společnosti MicroStrategy v souvislosti s bitcoiny zvýšila hodnotu akcií

Zdroj: Medium

Ceny bitcoinů v září vzrostly o 10,6 %, k čemuž přispělo posílení americké ekonomiky. Kryptoměnoví investoři také očekávají, že digitální měna se poměrně brzy rozjede v důsledku toho, že Bitcoin v dubnu snížil odměny za těžbu na polovinu. Konec roku 2024 nebo první polovina roku 2025 by na základě tržních údajů z prvních tří půlení byly rozumným výchozím bodem pro čtvrtý cenový nárůst založený na půlení.

S 252 220 bitcoiny, které měla společnost MicroStrategy k 19. září pod palcem, má dnes její rezerva digitální měny hodnotu zhruba 15,6 miliardy dolarů. To je podle údajů Bitcoin Treasuries největší firemní pozice v Bitcoinech na světě. Není překvapením, že akcie této společnosti sledují tržní vývoj cenového grafu Bitcoinu.

Masivní pozice v Bitcoinu zahrnuje 7 420 nových mincí, které byly nakoupeny za část čerstvého dluhu společnosti MicroStrategy, která nebyla použita na splacení starší várky prioritních dluhopisů. Investorům se toto zvětšené refinancování a přidání dalších Bitcoinů líbilo, soudě podle prudce rostoucích akcií MicroStrategy. Ceny akcií se ten týden zvýšily o 18,7 %.

Má vůbec ještě softwarový byznys MicroStrategy nějaký význam?

Akcie společnosti MicroStrategy byly od roku 2020 do začátku roku 2024 poměrně přesným zástupcem investic do Bitcoinu. Softwarová společnost se od cenového vývoje Bitcoinu oddělila v únoru letošního roku, protože investoři přijali její all-in přístup k bitcoinové příležitosti. Cenový nárůst v březnu zahrnoval další nákup Bitcoinu na základě dluhu, což podtrhuje závazek společnosti MicroStrategy vůči její strategii pro Bitcoin.

Vždyť v těchto dnech jde o digitální příležitosti. Podnikání v oblasti softwaru je ziskové a prodej předplatného služeb se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 21 %. Ale Bitcoin je tak jako tak silou, která hýbe jehlou pro investory MicroStrategy.

Společnost MicroStrategy například 1. října představila množství nových funkcí svého softwarového balíku ONE, čímž posílila schopnosti generativní umělé inteligence (AI) a datové analýzy. Tvůrci trhu ten den zívli a snížili cenu akcií MicroStrategy o 5 %.

Společnost MicroStrategy tak může být pro vás tou pravou akcií, pokud očekáváte, že bitcoin bude nadále růst, a chcete do tohoto trendu investovat prostřednictvím standardní akcie. Nebo možná očekáváte, že společnost bude z rostoucích zásob Bitcoinu financovat masivní dlouhodobé vylepšení svého softwarového podnikání. Ať tak či onak, MicroStrategy se stala docela přímou sázkou na Bitcoin. Kryptoměnoví medvědi by se měli poohlédnout jinde. Zářijová tržní akce tento argument jen znovu posílila.

Zdroj: Getty Images

Profil společnosti

MicroStrategy je americká společnost, která se specializuje na analytiku a business intelligence (BI). Jejich platforma umožňuje organizacím shromažďovat, analyzovat a vizualizovat data, což pomáhá při rozhodování na základě informací. MicroStrategy nabízí široké spektrum funkcí, včetně datových analýz, dashboardů, mobilních aplikací a pokročilých analytických nástrojů. V posledních letech se také zaměřili na integraci s blockchainovými technologiemi a právě i investice do Bitcoinu.