Mark Zuckerberg je nyní druhým nejbohatším člověkem na světě

CEO Meta Mark Zuckerberg překonal Jeffa Bezose z Amazonu a stal se druhým nejbohatším člověkem na světě.

V nedávném posunu na zenitu nejbohatších osob světa zastínil generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg Jeffa Bezose, bývalého generálního ředitele a prezidenta společnosti Amazon, a stal se druhým nejbohatším člověkem na světě. Podle Bloomberg Billionaires Index se Zuckerbergův čistý majetek tento čtvrtek vyšplhal na ohromujících 206,2 miliardy dolarů, čímž přeskočil Bezosových 205,1 miliardy dolarů.

Mimochodem, Mark Zuckerberg v současnosti zaostává za titánem společnosti Tesla Elonem Muskem o odhadovaných 50 miliard dolarů, což Muska řadí na pozici nejbohatšího člověka na světě. Zuckerbergův raketový vzestup osobního bohatství, který se vyznačuje jeho 13% podílem ve společnosti Meta, je svědkem toho, že se jeho čisté jmění od ledna 2024 nafouklo o epických 78 miliard dolarů. Tento výkon zahrnuje bezkonkurenční úspěch mezi 500 nejbohatšími jednotlivci sledovanými indexem Bloomberg.

Zdroj: BurzovníSvět.cz

Tento čtvrtek akcie společnosti Meta uzavřely na rekordní hodnotě 582,77 USD. Toto číslo představuje výrazný 68% nárůst od začátku ledna, kdy se akcie obchodovaly za 346,29 USD. Působivý výkon akcií společnosti Meta Platforms odráží Zuckerbergův vzestup na druhou pozici a podtrhuje pozoruhodnou eskalaci jeho osobního bohatství. Tento vzestup je obzvláště významný vzhledem k nadšení investorů, které vibruje společností Meta díky prudce rostoucím ziskům společnosti v průběhu celého roku.

Investoři a analytici z Wall Street byli vždy optimističtí ohledně vývoje společnosti Meta. Společnost v průběhu roku opakovaně překonávala očekávání čtvrtletních zisků. Pokud hovoříme konkrétně o tržbách za druhé čtvrtletí, Meta vykázala 22% růst, který kulminoval na hodnotě 39,07 miliardy dolarů. Toto zvýšení poskytlo společnosti čtyři po sobě jdoucí čtvrtletí bravurního růstu tržeb přesahujícího 20 %.

Klíčovým faktorem, který stojí za prudkým růstem společnosti Meta, jsou značné investice společnosti do technologií umělé inteligence. Společnost těmto investicím vděčí zejména za vyšší výkonnost své platformy pro online reklamu. Toto tvrzení přichází navzdory tomu, že se Meta v roce 2021 potýkala s výraznou komplikací v podobě aktualizace systému iOS společnosti Apple, která narušila její schopnost sledovat uživatele na webu. V únoru 2022 Meta těmto změnám přičítala předpokládaný pokles příjmů o 10 miliard dolarů.

Aby se s těmito překážkami vyrovnal, zahájil Mark Zuckerberg koncem roku 2022 výrazný plán snižování nákladů, který se protáhl až do následujícího roku. Navzdory agresivní restrukturalizační strategii společnosti, která měla za následek propuštění 21 000 zaměstnanců společnosti Meta, tedy přibližně čtvrtiny její pracovní síly, zůstaly reakce investorů vesměs pozitivní.

Zdroj: BurzovníSvět.cz

Oživení podnikání společnosti Meta v oblasti online reklamy bylo zčásti přičítáno prudce rostoucím digitálním reklamním kampaním, které organizovaly s Čínou propojené maloobchodní společnosti Temu a Shien. Toto oživení spolu s rostoucím pochopením investorů pro probíhající mnohamiliardové investice společnosti do technologií rozšířené reality a virtuální reality bylo pro společnost přínosem.

Meta Platforms, Inc. (META)

Společnost Meta i nadále odhodlaně usiluje o technologický pokrok nezbytný k podpoře futuristického konceptu metaversa. Zrovna minulý týden společnost představila své brýle Orion AR. Prototyp získal nadšené recenze od exkluzivní skupiny prvních testerů, což signalizuje další příslib pro budoucí podniky společnosti.

Zuckerbergův vzestup na pozici druhého nejbohatšího člověka na světě je alegorií letošních inspirativních výsledků společnosti Meta. Posílení páteře technologické transformace díky slibným investicím do umělé inteligence, inovativním krokům v oblasti metaversa a strategickým opatřením na snižování nákladů nakonec posloužilo k obnovení a posílení důvěry investorů. Vzhledem k tomu, že Meta si i nadále razí cestu technologickým světem, bude toto odvětví bedlivě sledovat krajinu a gradient bohatství jejích průkopnických osobností, jako je Mark Zuckerberg.