Tento kryptoměnový ETF si letos připisuje opravdu zajímavé zisky

Tento kryptoměnový indexový fond je pro investory dobrým způsobem, jak diverzifikovat svá portfolia.

Diverzifikace portfolia je dobrý způsob, jak snížit riziko. Jedním ze způsobů, jak mohou investoři diverzifikovat svá portfolia, je Bitcoin (BTC), a spotové burzovně obchodované fondy (ETF) Bitcoin, které debutovaly na začátku roku 2024, to ještě více usnadnily. Tyto fondy umožňují investorům přidat přímou expozici vůči Bitcoinu ke svým stávajícím makléřským účtům a zároveň se vyhnout vysokým poplatkům a dalším potížím spojeným s kryptoměnovými burzami.

Existuje několik dobrých možností, ale iShares Bitcoin Trust (IBIT) vyniká tím, že jej provozuje společnost BlackRock, největší správce aktiv na světě. Podle deníku The Wall Street Journal dosáhl spravovaných aktiv ve výši 10 miliard dolarů rychleji než jakýkoli jiný ETF v historii . A jeho podprůměrný nákladový poměr 0,25 % znamená, že roční poplatek bude činit pouhých 25 USD za každých 10 000 USD investovaných do fondu.

Kromě toho několik manažerů hedgeových fondů nakoupilo pozice v iShares Bitcoin Trust. Tato institucionální poptávka spolu s omezenou nabídkou bitcoinu by mohla jeho cenu vyhnat mnohem výše.

Na základě historických vzorců by totiž cena Bitcoinu mohla do roku 2032 vzrůst o 1 280 %, a pokud se tak stane, fond iShares Bitcoin Trust by přinesl ekvivalentní zisky.

Zdroj: Canva

Události, při kterých se Bitcoin snížil na polovinu, konzistentně korelují s růstem ceny

Celková nabídka bitcoinů, které lze kdy vytěžit, je omezena na 21 milionů mincí a rychlost, jakou se nové mince dostávají do oběhu, se řídí interním protokolem, který zahrnuje pravidelné události půlení. Pro upřesnění, těžaři kryptoměn získávají blokové dotace (nově vyražené Bitcoiny) za ověřování transakcí a jejich přidávání do blockchainu. Tyto blokové dotace se snižují o 50 % vždy, když je dokončeno 210 000 bloků transakcí, což se děje zhruba jednou za čtyři roky.

Od svého vzniku v roce 2009 prošel Bitcoin čtyřmi událostmi půlení, což znamená, že rychlost, jakou se vytváří nová nabídka, se postupem času snižuje. Důležité je, že Bitcoin se od jedné události půlení k druhé neustále zhodnocuje, jak ukazuje následující tabulka.

Rok halvinguCena Bitcoinu při halvinguCena Bitcoinu při následujícím halvinguNávratnost2012$12$6755,525%2016$675$8,6361,179%2020$8,636$63,462635%2024$63,462NeznámáNeznámá

Růst ceny bitcoinu mezi událostmi, kdy se cena snížila na polovinu, lze přičíst dvěma věcem. Za prvé, prodejní tlak ze strany těžařů se s každou další událostí snižuje jednoduše proto, že těžaři v každém intervalu vydělají o 50 % méně bitcoinů, takže mají k dispozici méně kryptoměny k prodeji.

Za druhé, Bitcoin se v průběhu let stal dostupnějším. Investoři již nejsou omezeni na kryptoměnové burzy. Místo toho mohou nakupovat Bitcoin prostřednictvím fintech platforem provozovaných společnostmi Block (SQ), PayPal (PYPL) a Robinhood (HOOD). A příchod spotových ETF na bitcoin vytvořil ještě snazší způsob přijetí

Shrneme-li to, Bitcoin se s každou půlkou efektivně stává vzácnějším, protože nová nabídka vzniká pomaleji. Větší dostupnost mezitím vedla k větší poptávce. Za těchto okolností vysvětluje model S2F (stock-to-flow) odpovídající růst ceny.

Abychom to upřesnili, modely S2F porovnávají aktuální nabídku aktiva (zásoby) s novou nabídkou vytvářenou každý rok (tok).

Vyšší poměry korelují s větším nedostatkem a vyššími cenami.

Hodnota S2F bitcoinu se s každou událostí půlení zvyšuje, takže zhodnocení ceny je logickým důsledkem.

Zdroj: Canva

Historie říká, že Bitcoin by mohl do události půlení v roce 2032 vzrůst o 1 280 %.

Návratnost mezi půlením se s každou další událostí snižovala, ale pokles nebyl lineární. Například zisky v prvním intervalu (5 525 %) překonaly zisky ve druhém intervalu 4,7krát, ale zisky ve druhém intervalu (1 179 %) překonaly zisky ve třetím intervalu 1,9krát.

Abych tento vztah pochopil, vynesl jsem výnosy do grafu a přidal k datům trendovou čáru.

Trendová přímka má hodnotu R-squared 0,998, což signalizuje dobrou shodu. Pro kontext: hodnoty R-squared jsou čísla mezi 0 a 1, která měří, jak dobře model předpovídá výsledek. Trendová čára je nejspolehlivější, pokud je její hodnota R-squared rovna nebo blízká 1.

V době, kdy došlo k půlení v roce 2024, měl bitcoin hodnotu 63 462 dolarů. Trendová čára naznačuje další 332% nárůst do události v roce 2028, což by jeho cenu vyneslo na 269 889 USD. Trendová čára rovněž implikuje další 213% nárůst do události v roce 2032, čímž by jeho cena dosáhla 843 878 USD.

Bitcoin se v současnosti obchoduje za 61 000 USD. Trendová čára tedy implikuje růst o 1 280 % za něco málo přes osm let, což odpovídá ročnímu výnosu téměř 39 %.

Slovo varování pro investory

Někteří analytici předpovídají, že cena bitcoinu se v příštích letech zhodnotí ještě o více než 1 280 %. Například zakladatelka společnosti Ark Invest Cathie Woodová tvrdí, že do roku 2030 by Bitcoin mohl mít hodnotu 3,8 milionu dolarů – což je oproti současné ceně 61 000 dolarů nárůst o více než 6 000 %. Investoři by si však měli uvědomit rizika spojená s Bitcoinem.

Za prvé, minulé výsledky nikdy nezaručují budoucí výkonnost.

Bitcoin nemusí nikdy dosáhnout cen, o kterých se hovoří v tomto článku.

Zadruhé, Bitcoin byl v minulosti velmi volatilní.

Kryptoměna několikrát klesla o více než 50 % a podobné propady jsou pravděpodobné i v budoucnu.

Investoři, kterým to nevadí, by měli zvážit diverzifikaci svých portfolií nákupem pozice ve fondu iShares Bitcoin Trust.

.