Akcie Lam Research po zisku rostou. Je to jiný příběh než u ASML

Lam Research zaznamenal překonání očekávání na pozadí zklamání z výsledků ASML.

Akcie společnosti Lam Research (LRCX) zaznamenaly ve čtvrtek výrazný nárůst poté, co společnost překonala očekávání zisku za první fiskální čtvrtletí roku 2024. Výrobce polovodičových zařízení oznámil silné výsledky, které uklidnily investory, kteří se obávali podobného propadu, jaký zasáhl konkurenční firmu ASML. Zatímco výsledky ASML zklamaly trhy a vedly k poklesu jejích akcií, Lam Research se podařilo dosáhnout lepších než očekávaných finančních výsledků, což vedlo k růstu akcií o 5 %.

Společnost Lam vykázala upravený zisk na akcii ve výši 86 centů, zatímco analytici oslovení společností FactSet předpovídali zisk 81 centů na akcii. Tržby dosáhly 4,17 miliardy USD, což rovněž překonalo očekávání ve výši 4,01 miliardy USD. Tento výkon byl o to důležitější, protože letošní rok byl pro akcie Lam Research náročný, s poklesem o 2,3 % ve srovnání s nárůstem indexu S&P 500 o 22 %.

Čína hrála klíčovou roli ve výsledcích společnosti Lam, protože tržby z této oblasti tvořily 37 % celkových příjmů ve třetím čtvrtletí, což je mírný pokles oproti předchozímu čtvrtletí, kdy Čína přispěla 39 %. Tento podíl byl však vyšší, než společnost původně očekávala, což podpořilo celkové finanční výsledky. Čínský trh je pro společnost Lam důležitý, protože představuje významnou část poptávky po polovodičových technologiích a zařízeních.

Pro čtvrté čtvrtletí společnost Lam očekává zisk v rozmezí 77 až 97 centů na akcii a tržby v rozmezí 4 až 4,6 miliardy dolarů. Odhady analytiků se pohybují kolem zisku 85 centů na akcii a tržeb ve výši 4,26 miliardy USD. Výkonný ředitel Timothy Archer během konferenčního hovoru uvedl, že Lam Research má dobrou pozici k tomu, aby těžil ze zvyšujících se investic do paměťových technologií NAND i ze širších technologických trendů.

Výsledky Lam Research přicházejí v době, kdy investoři byli znepokojeni finančními výsledky společnosti ASML, které byly nečekaně zveřejněny dříve, než se předpokládalo, což vedlo k propadu akcií ASML a dalších polovodičových firem. ASML, která je klíčovým hráčem na trhu pokročilých litografických zařízení pro výrobu čipů, vykázala slabší výsledky, což vedlo k obavám z oslabení poptávky na čínském trhu. To mělo negativní dopad na celý sektor polovodičů, včetně akcií Lam Research, které byly v předchozích dnech pod tlakem.

Nicméně, Lam Research dokázal přinést lepší výsledky, než se očekávalo, což přineslo úlevu investorům. Jak uvedla společnost Semiconductor Advisors, která se zabývá analýzou polovodičového sektoru, výsledky Lam Research nebyly sice dokonalé, ale představovaly pozitivní změnu oproti očekávání katastrofy po neuspokojivých výsledcích ASML.

Analytik společnosti Needham, Charles Shi, ve své výzkumné zprávě uvedl, že akcie společnosti Lam již absorbovaly očekávané oslabení na čínském trhu, což znamená, že další pokles by měl být omezený. Shi ponechal své doporučení na úrovni “Buy” s cílovou cenou 100 USD za akcii, což naznačuje pozitivní výhled pro akcie Lam Research v nadcházejících měsících.

Zdroj: Getty Images

Zatímco ASML zaznamenala zklamání z čínského trhu, Lam Research vykázal stabilní výkon a zůstal odolný vůči nejistotám v tomto regionu. Čínský trh nadále hraje významnou roli v růstu společnosti, a ačkoliv došlo k mírnému poklesu podílu tržeb z Číny, společnost očekává, že bude schopna těžit z rostoucí poptávky po polovodičových zařízeních, zejména v oblasti NAND pamětí, které jsou klíčové pro technologické investice.

Celkově lze říci, že výsledky společnosti Lam Research představují vítanou změnu oproti zklamání, které přinesla zpráva společnosti ASML. Zatímco celý sektor polovodičů čelí výzvám spojeným s geopolitickými nejistotami a oslabením poptávky v Číně, Lam Research prokázal svou schopnost generovat zisky a překonat očekávání analytiků. Očekávání silnějších výdajů na technologie NAND a investic do nových technologických směrů dávají společnosti příležitost k dalšímu růstu, což z ní činí atraktivní volbu pro investory v technologickém sektoru.

Výhled společnosti Lam pro nadcházející čtvrtletí zůstává pozitivní, i když investoři budou nadále pozorně sledovat vývoj na čínském trhu a celkové investice do polovodičových technologií.