Cathie Woodová i Warren Buffett vlastní tuto akcii ze světa umělé inteligence

Cathie Woodová a Warren Buffett mají několik společných investičních rysů. Buffett pomohl vybudovat společnost Berkshire Hathaway jako jednu z nejúspěšnějších investičních firem na světě tím, že vlastnil převážně akcie blue-chip, které generovaly stabilní peněžní tok. Pro srovnání, Woodové společnost Ark Invest se pohybuje na kapitálových trzích prostřednictvím řady vysoce rizikových a výnosných příležitostí v tématech rozvíjejících se trhů, jako je umělá inteligence (AI) nebo biotechnologie.

Nicméně jak Berkshire, tak Ark Invest vlastní pozice ve společnosti Amazon (NASDAQ: AMZN), která je členem „velkolepé sedmičky“. Ačkoli se ani pro jednoho z investorů nejedná o významnou pozici, myslím, že existuje několik důvodů, proč Woodová i Buffett jsou takovou akcií přitahováni.

Zdroj: Bloomberg

Níže podrobně popíšu, jaké katalyzátory Amazon má a proč tuto akcii považuji v současné době za naprosto výhodnou.

Podnikání společnosti Amazon je v nejlepší kondici

Jednou z věcí, které činí Amazon tak jedinečným, je jeho mnohostranná platforma. Společnost se sice z velké části spoléhá na své tržiště pro elektronické obchodování a cloud computingový podnik, ale úspěch jí přináší také předplatitelská služba Prime, zábava a streamování, a dokonce i reklama.

Z toho lze na vysoké úrovni vyvodit, že společnost Amazon zaznamenává růst napříč celou svou platformou. Při hlubším pohledu je však třeba zmínit ještě několik dalších důležitých poznatků.

Navzdory problémové makroekonomice v posledních několika letech se společnosti Amazon stále daří generovat růst svého elektronického obchodu a fyzických prodejen, stejně jako předplatného služby Prime. Myslím, že tento trend podtrhuje odolnost spotřebitelů, a to i v prostředí inflace. Nedávné snížení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem navíc vnímám jako vítr do zad, který by mohl vyvolat ještě větší akceleraci internetového nákupního impéria Amazon.

Dalším skvělým poznatkem je, že cloud computing společnosti, Amazon Web Services (AWS), roste o dvouciferná procenta a oproti roku 2023 výrazně zrychluje. Ještě důležitější je, že provozní příjmy z AWS – největšího stroje na výrobu zisku společnosti Amazon – se oproti loňskému roku vrátily k pozitivnímu meziročnímu růstu.

Zdroj: Getty Images

Tento stroj na peníze nelze podceňovat

Stabilní růst společnosti Amazon v horní linii je pouze jednou částí rovnice. Mezi další důležité ukazatele, které je třeba analyzovat, patří provozní výnosy a volný peněžní tok.

V posledním dvanáctiměsíčním období končícím 30. června vzrostl provozní příjem společnosti Amazon meziročně o 207 % na 54,4 miliardy USD, zatímco volný peněžní tok se zvýšil o neuvěřitelných 572 % na 53 miliard USD.

Amazon těží peníze a jeho silná rozvaha je dobře vybavena k tomu, aby společnosti pomohla pokračovat v investicích do dalšího růstu.

Proč akcie Amazonu vypadají velmi levně

Ocenění společnosti Amazon může být složité. Ačkoli je společnost trvale zisková, poměr ceny k zisku (P/E) není pro Amazon tím nejlepším měřítkem, protože její zisky mohou v jednotlivých čtvrtletích dost dramaticky kolísat.

Profil peněžních toků společnosti Amazon je konzistentnější než její vykazovaný čistý zisk nebo zisk na akcii. V současné době se Amazon obchoduje za násobek ceny k volnému peněžnímu toku (P/FCF) ve výši 41,2. Tento poměr je přibližně poloviční oproti desetiletému průměru P/FCF společnosti Amazon, který činí 82,1.

Vzhledem k tomu, že Amazon je dnes mnohem výnosnějším podnikem než před deseti lety, jsem trochu zmaten, proč se společnost obchoduje s takovým diskontem ve srovnání s historickými úrovněmi ocenění. Myslím, že rostoucí konkurence v oblasti cloud computingu spolu s některými neznámými týkajícími se makroekonomiky vyvolávají u některých investorů obavy z toho, jak by mohla vypadat budoucnost společnosti Amazon.

Podle mě jsou však tyto obavy krátkozraké. Společnost Amazon v klidu pokračuje ve všech aspektech svého podnikání. Navíc bych nepodceňoval schopnost Amazonu využívat umělou inteligenci (AI) jako novou nit, která sešívá různé provozní látky.

Podle mého názoru je Amazon v pozici, kdy může i nadále generovat růst tržeb i zisku. A dokud zůstanou jeho násobky ocenění peněžních toků na nízkých úrovních, vidím v této akcii významnou příležitost pro dlouhodobé investory.