Elon Musk je bohatší o 26 miliard dolarů po nejlepším dni společnosti Tesla na burze 

Elon Musk, generální ředitel společnosti Tesla, který je v současnosti podle časopisu Forbes nejbohatším člověkem na světě, ve čtvrtek navýšil svůj majetek o dalších 26 miliard dolarů. Tento značný zisk je důsledkem nejvýraznějšího nárůstu akcií společnosti Tesla od roku 2013. Tento finanční úspěch staví Muska na přibližnou hodnotu 269 miliard dolarů. Larry Ellison, Muskův blízký přítel, bývalý člen představenstva společnosti Tesla a současný největší akcionář společnosti Oracle, zůstává za Muskovým majetkem o více než 50 miliard dolarů.

Arbitrárně vlastní Musk přibližně 13 % akcií společnosti Tesla v oběhu, což je významný faktor při posuzování jeho značného čistého jmění. Kromě společnosti Tesla vlastní Musk také významnou část společnosti SpaceX, jejíž hodnota na soukromých trzích přesahuje 200 miliard dolarů. Výčet jím vlastněných nemovitostí doplňuje kontrolní podíl ve společnosti X, dříve známé jako Twitter, a účast ve startupu umělé inteligence xAI.

Vzhledem k průběhu žaloby akcionářů týkající se Muskova platového balíčku za rok 2018 by se majetek podnikatelského giganta mohl potenciálně ještě zvýšit. Žaloba v současné době prochází soudním systémem.

Akcie společnosti Tesla se těšily výraznému nárůstu po příznivé zprávě o výsledcích hospodaření zveřejněné koncem středy a příslušných Muskových komentářích slibujících “růst vozidel” o 20 až 30 % v příštím roce. Akcie Tesly v závěru obchodování velkolepě vzrostly o 22 %, což představuje jejich druhý největší nárůst od vstupu společnosti na burzu v roce 2010.

Tesla Inc. (TSLA)

Před tímto optimistickým oznámením výsledků utrpěly akcie Tesly propad a zdálo se, že směřují k nejhoršímu měsíci od ledna. Přestože se akciím podařilo smazat dříve hrozící ztrátu, v roce 2024 si pohoršily o 5 %, na rozdíl od 23% nárůstu Nasdaqu.

Tesla překvapila trh ziskem na akcii ve výši 72 centů, čímž se vzepřela průměrnému odhadu analytiků ve výši 58 centů. Diskrétní zisk byl podpořen příjmy ve výši 739 milionů dolarů z ekologických regulačních kreditů, přičemž 326 milionů dolarů tvořily příjmy přímo plynoucí ze systému Tesla FSD, tedy plně samořídícího systému s dohledem.

Během hovoru k výsledkům Musk přislíbil svůj závazek k autonomní budoucnosti společnosti Tesla. Přiblížil jejich službu spolujízdy, která by mohla být v Texasu a Kalifornii k dispozici veřejnosti již příští rok. Tesla před dvěma týdny uspořádala dlouho očekávanou akci robotického taxi, na které předvedla projekt svého Cybercab.

Zdroj: Burzovnisvet.cz

Nicméně zatímco společnost Waymo ze skupiny Alphabet provozuje komerční službu bez řidiče již od června, Tesla za svými vlastními prognózami uvedení na trh zaostává. Stále přetrvávají rostoucí obavy, že Tesla zatím nedokáže vyrábět ani prodávat auta bezpečná pro provoz bez lidského řízení. Vozy Tesla navíc stále vyžadují člověka za volantem, který je připraven v případě potřeby řídit nebo brzdit.

Musk v roce 2017 představil také těžký nákladní automobil Semi a osvěžený design Roadsteru. Design Roadsteru však zůstává ve fázi vývoje a nákladní vůz Semi je pouze ve “zkušební výrobě”.

Kromě firemních záležitostí je Musk nápadně spojován s politickými aktivitami. Musk je nadšeným příznivcem Donalda Trumpa a poskytl značné finanční příspěvky politickému akčnímu výboru podporujícímu republikánského kandidáta. Jeho politická orientace se dostala do povědomí veřejnosti poté, co Musk podpořil Trumpa po atentátu na bývalého prezidenta.

Muskova politická kampaň ve prospěch Trumpa v rozhodujícím státě Pensylvánie byla značně aktivní. Nedávno se zavázal, že registrovaným voličům, kteří podporují jeho pro-trumpovský PAC, bude denně udělovat 1 milion dolarů ve snaze získat podporu v bojových státech. Zdroj blízký televizi NBC News však ve středu prozradil, že americké ministerstvo spravedlnosti PAC varovalo před možným porušením federálních volebních zákonů v souvislosti s Muskovou pobídkou voličů.

Zdroj: BurzovníSvět.cz

Různí investoři projevili před zveřejněním výsledků hospodaření obavy z Muskova politického angažmá a zpochybnili jeho slučitelnost s jeho povinnostmi generálního ředitele zachovat hodnotu pro akcionáře. “Jak to Tesla řeší a může potvrdit, že Muskovy kroky nepoškozují prodeje nebo růst?” zeptal se anonymní drobný investor na fóru pro dotazy investorů, které Tesla využívá. Další dotaz, který získal značné množství upvotů, požadoval, zda představenstvo společnosti Tesla přijímá nějaká opatření, aby Muskova politická angažovanost nezastínila hlavní poslání společnosti a zároveň chránila hodnotu pro akcionáře a integritu značky.

Musk však zůstal kontroverzí nezasažen a v nedávném příspěvku na X prohlásil: “Myslím, že tyto volby jsou pro Spojené státy existenční.”

Zda Muskova bezprecedentní kombinace podnikatelských záměrů, exponenciálního růstu bohatství a politické angažovanosti jej definuje jako vybočujícího z řady, nebo jako člověka, který určuje trendy, se teprve ukáže.