Dolar po nejnovějších údajích klesá, nedávná rally se zastavila

Dolar klesl již druhou seanci v řadě, protože nedávný vzestup ztratil na síle, ale americká měna byla stále na cestě ke čtvrtému týdnu růstu v řadě poté, co údaje z tohoto týdne udržely očekávání ohledně úrokových sazeb Federálního rezervního systému na uzdě.

Ministerstvo obchodu uvedlo, že objednávky kapitálových statků mimo obranu bez letadel, které jsou ostře sledovaným ukazatelem plánů podnikatelských výdajů, minulý měsíc vyskočily o 0,5 % po nerevidovaném růstu o 0,3 % v srpnu a nad růstem o 0,1 %, který odhadovali ekonomové oslovení agenturou Reuters.

Samostatná zpráva Michiganské univerzity ukázala, že spotřebitelský sentiment v říjnu vzrostl na 70,5 bodu ze 70,1 bodu a překonal tak odhad 69,0 bodu, zatímco jednoletý výhled inflace se snížil na 2,7 % z předběžného údaje 2,9 %, ale v souladu s konečným výsledkem v září.

Dolar byl připraven na čtvrtý týden zisků v řadě, protože série pozitivních ekonomických údajů zklidnila očekávání ohledně rozsahu a rychlosti snižování sazeb Fedu, což také zvýšilo výnosy amerických státních dluhopisů. Investoři se nyní soustředí na klíčovou vládní zprávu o mzdách, která bude zveřejněna příští týden.

„Proběhla masivní rekalibrace ekonomických očekávání pro USA a zdá se, že tento proces se do značné míry rozběhl, trajektorie politiky Fedu vypadá mnohem rozumněji a úrokové diferenciály mezi USA a ostatními velkými ekonomikami se zde stabilizují,“ řekl Karl Schamotta, hlavní tržní stratég společnosti Corpay v Torontu.

Dolarový index, který měří americkou měnu vůči koši měn, ztratil 0,02 % na 104,03, přičemž euro vzrostlo o 0,02 % na 1,083 USD.

Zdroj: Canva

V Evropě páteční průzkum podnikatelské nálady v Německu ukázal, že důvěra se tento měsíc zlepšila více, než se očekávalo, a přerušila tak čtyři měsíce poklesu v řadě, což dává naději na určitý oddech ke konci roku v boji ekonomiky s problémy v průmyslu a slabou globální poptávkou.

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová uvedla, že inflace v eurozóně je „na dobré cestě“ k dosažení 2% cíle Evropské centrální banky v příštím roce, čímž zopakovala poslední pokyny banky.

Dolar také těžil z nárůstu tržních očekávání ohledně vítězství republikánského kandidáta a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa příští měsíc, které by pravděpodobně přineslo proinflační politiku, jako jsou cla.

Schamotta uvedl, že tyto politiky by sice měly dolar podpořit, ale to by již mohlo být započítáno a jejich negativní dopady, jako je inflace, by mohly utlumit spotřebitelskou náladu a oslabit dolar více, než trhy před dvěma týdny očekávaly.

Podle nástroje FedWatch společnosti CME trhy oceňují 95,6% šanci na snížení sazeb o 25 bazických bodů na listopadovém zasedání Fedu a 4,4% šanci na to, že americká centrální banka ponechá sazby na stejné úrovni. Před měsícem trh zcela počítal se snížením sazeb alespoň o 25 bazických bodů, přičemž šance na snížení sazeb o 50 bazických bodů činila 57,4 %.

Vůči japonskému jenu dolar posílil o 0,13 % na 152,02 bodu. Sterling posílil o 0,13 % na 1,2989 USD.

Japonští voliči měli v neděli zamířit k volebním urnám k parlamentním volbám, přičemž průzkumy veřejného mínění ukázaly, že vládnoucí Liberálnědemokratická strana (LDP) by mohla ztratit svou více než deset let trvající dominanci, což by mohlo zkomplikovat plány měnové politiky japonské centrální banky (BOJ).

Příští týden se má konat zasedání BOJ, která by měla zachovat ultra nízké úrokové sazby a pravděpodobně naznačit méně holubičí výhled měnové politiky kvůli ustupujícím obavám z recese v USA – a potřebě zabránit spekulantům, aby příliš tlačili na pokles jenu.

Další potenciální komplikací pro BOJ byly údaje, které ukázaly, že jádrová inflace v japonském hlavním městě v říjnu poprvé za posledních pět měsíců klesla pod 2% cíl centrální banky.

Zdroj: Canva