Dolar je na začátku týdne plného nových dat stabilní, euro posiluje

Americký dolar se v pondělí ustálil a dosáhl výrazného měsíčního zisku, zatímco euro bylo na začátku týdne plného akcí stabilní.

V 11:35 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval převážně beze změny na úrovni 104,147, ale byl na cestě k zisku kolem 4 %, což je jeho nejprudší měsíční nárůst od dubna 2022.

Dolar je na začátku klíčového týdne žádaný

Po dolaru byla v poslední době poptávka kvůli rostoucímu očekávání menšího snížení úrokových sazeb v USA na základě poměrně zdravých ekonomických údajů.

Tento týden bude tento sentiment pravděpodobně podroben zkoušce, neboť ve středu budou zveřejněny údaje o hrubém domácím produktu USA a v pátek bude důležitější měsíční zpráva o zaměstnanosti.

Očekává se, že páteční zpráva o zaměstnanosti ukáže, že růst počtu pracovních míst v říjnu zpomalil na skromnějších 111 000, což odráží dopad stávek a narušení v důsledku hurikánů Helene a Milton.

Fed již telegrafoval svůj záměr snížit úrokové sazby o 25 bazických bodů na listopadovém zasedání poté, co v září přinesl snížení o 50 bazických bodů, ale ekonomické údaje z tohoto týdne by ještě mohly mít na toto rozhodnutí určitý vliv.

Dolar také podpořila vnímaná zvýšená pravděpodobnost, že se bývalý prezident Donald Trump vrátí do Bílého domu, přičemž tento týden je posledním úplným týdnem před prezidentskými volbami v USA, které se uskuteční 5. listopadu.

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump a jeho demokratická soupeřka, viceprezidentka Kamala Harrisová, jsou v celostátních průzkumech a průzkumech ve volebních státech vyrovnaní, ale na trzích volebních předpovědí je mírným favoritem bývalý prezident.

Tento týden budou také zveřejněny klíčové výsledky hospodaření pěti z „velkolepé sedmičky“ amerických titánů: (NASDAQ:GOOG) 29. října, společností Microsoft (NASDAQ:MSFT) a Meta Platforms (NASDAQ:META) 30. října a společností Apple (NASDAQ:AAPL) a Amazon (NASDAQ:AMZN) 31. října.

Zdroj: Canva

Euro čeká vysoká měsíční ztráta

V Evropě se měnový pár EUR/USD zvýšil o 0,2 % na 1,0819, přičemž euro je na cestě k měsíční ztrátě kolem 3 %, a to v důsledku obav ze slabého výhledu regionálního růstu.

ECB letos již třikrát snížila sazby, pokaždé o 25 bazických bodů, ale roste očekávání, že centrální banka na svém příštím zasedání zváží větší snížení.

Tato očekávání by mohla tento týden vzrůst, pokud se potvrdí, že meziroční inflace v eurozóně, která má být zveřejněna ve čtvrtek, je opět pod cílem ECB ve výši 2,0 %.

Měnový pár GBP/USD se obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 1,2973 a směřoval k týdenní ztrátě kolem 0,5 %, což je také na cestě k 3% měsíční ztrátě.

Nová labouristická vláda ve středu představí svůj první rozpočet ve Velké Británii a trhy se obávají, že ministryně financí Rachel Reevesová sáhne k dalšímu zadlužování a daňovým škrtům, když bude vyvažovat vysoký dluh, sliby v oblasti veřejných výdajů a slib nezvyšovat daň z příjmu.

Slabost jenu v důsledku politických změn

USD/JPY vzrostl o 0,5 % na 153,09 a ustálil se poblíž tříměsíčních maxim, přičemž japonský jen po víkendových parlamentních volbách sklouzl na tříměsíční minimum.

Zprávy naznačují, že koalice vedená japonskou vládnoucí Liberálnědemokratickou stranou nezískala v nedělních parlamentních volbách většinu.

LDP nyní bude muset hledat koalice s menšími regionálními stranami, aby si udržela moc – tento scénář představuje pro Japonsko roztříštěnější politické vyhlídky.

Obchodníci vsadili na to, že zvýšená politická nejistota zabrání Bank of Japan v dalším zvyšování úrokových sazeb, které začne koncem tohoto týdne – což je scénář, který pro jen nevěstí nic dobrého.

USD/CNY vzrostl o 0,2 % na 7,1305, na více než dvouměsíční maximum, před zveřejněním údajů o čínském indexu nákupních manažerů koncem týdne.

Zdroj: Canva