Toto je hlavní důvod, proč Uniswap v uplynulém týdnu vzrostl o 7 %

Společnost Uniswap tento týden oznámila možnost přemostění v aplikaci, což obchodníci a investoři jednoznačně vítají.

Kryptotrh je plný různých typů investičních příležitostí, které mohou všichni zvážit, od jednotek zaměřených na měny, přes sítě Layer-1, na kterých jsou postaveny aplikace, až po projekty zaměřené na konkrétní aplikace, jako je Uniswap (UNI), které investorům a obchodníkům umožňují nakupovat a prodávat kryptoměny na decentralizované burze.

Ve skutečnosti je Uniswap největší decentralizovanou burzou na světě, která obsluhuje miliony zákazníků a na své cestě zprostředkovává neuvěřitelné množství transakcí. Základní token projektu, UNI, usnadňuje transakce na tomto decentralizovaném obchodním protokolu a umožňuje v mnoha ohledech mnohem efektivnější obchodování než tradiční burzy.

Při používání Uniswapu však existují některé klíčové problémy, na které uživatelé již nějakou dobu doplácejí. Tým Uniswap jeden z těchto klíčových problémů v uplynulém týdnu vyřešil. Od pátečního závěru minulého týdne klesl nativní token UNI společnosti Uniswap v 15:00 ET o 7,2 %, což z něj v tomto časovém rámci činí jeden z největších poklesů tokenů s velkou kapitalizací.

Pojďme se ponořit do toho, jaký konkrétní faktor dnes tento token posouvá výše.

Zdroj: Unsplash

Do Uniswapu nyní přichází přemostění bez povolení.

Tento týden společnost Uniswap Labs (stojící za Uniswapem) oznámila, že funkce permissionless bridging se nyní stane funkcí, kterou budou moci uživatelé využívat v její síti. Tato funkce umožní provádět swapy napříč více blockchainy přímo ze sítě Uniswap, přičemž mezi sítěmi, které budou přímo propojeny s Uniswapem, je devět sítí, včetně Etherea (ETH), Polygonu (MATIC), Arbitrum (ARB) a Base. V době spuštění budou pro přemostění k dispozici pouze stablecoiny a nativní tokeny těchto sítí, i když se očekává, že by se tato funkce mohla časem rozšířit.

Tyto nové možnosti přemostění jsou poháněny protokolem Across, který očekává, že průměrná doba plnění transakcí s ethereem a stablecoiny bude v budoucnu činit přibližně tři sekundy. Taková rychlost a efektivita je to, po čem mnozí obchodníci volali, a bude jistě zajímavé sledovat, jak tyto nově objevené schopnosti ovlivní objemy transakcí na Uniswapu v budoucnu.

Katalyzátor, který stojí za to sledovat

Podle mého názoru je toto oznámení o přemostění v aplikaci pro protokol Uniswap významné. Uživatelé tuto funkci požadovali již delší dobu a díky možnosti obchodníků využívat swapy napříč řetězci bych očekával, že se aktivita transakcí výrazně zvýší. Do jaké míry se zvýší příjmy protokolu a budou použity na kompenzaci investorů prostřednictvím většího spalování tokenů nebo případného vrácení kapitálu, zůstává nejasné. Rozhodně se však jedná o krok správným směrem pro společnost Uniswap, která soupeří s nesčetnými dalšími hráči, kteří se snaží získat podíl na trhu v oblasti decentralizovaných burz.

Uniswap je decentralizovaná burza (DEX), která funguje na blockchainu Ethereum. Na rozdíl od tradičních burz, které spoléhají na prostředníky (např. banky nebo brokery), Uniswap umožňuje uživatelům obchodovat přímo mezi sebou pomocí chytrých kontraktů. Tento mechanismus využívá systém tzv. likvidity poolů, kde uživatelé mohou vkládat své kryptoměny a poskytovat likviditu ostatním obchodníkům.

Základní rysy Uniswapu jsou:

Automatizovaný tržní tvůrce (AMM): Uniswap používá algoritmus, který automaticky upravuje cenu na základě poměru mezi dostupnými aktivy ve fondech, čímž eliminuje potřebu knihy objednávek a usnadňuje obchodování.

Párování tokenů: Obchodování probíhá mezi různými páry tokenů. Například můžete obchodovat ETH/USDC, což znamená, že se tokeny Ether a USDC vyměňují bez nutnosti zapojení třetí strany.

Zisk z poplatků pro poskytovatele likvidity: Uživatelé, kteří do poolu vkládají své prostředky, získávají část poplatků z každé transakce, která v rámci poolu proběhne.

Uniswap je populární především díky své decentralizované povaze, transparentnosti a snadnému použití pro ty, kdo hledají alternativu k centralizovaným burzám, jako jsou Binance nebo Coinbase.

Zdroj: Canva