Charles Hoskinson: Regulační návrh pro Kongres od zakladatele Cardano

Kongres se blíží k odvětví kryptoměn. Zatímco v prvních měsících roku investory zajímalo, zda brzy přijdou regulace, nyní už o tom není pochyb. Zákonodárci a finanční regulátoři stále častěji vytahují slona v porcelánu. V novinkách z tohoto týdne o kryptoměnách Kongres opět otevírá téma digitálních aktiv. Jedním z nejdiskutovanějších momentů po zasedání jsou komentáře zakladatele společnosti Cardano (ADA-USD) Charlese Hoskinsona.

Zdroj: Unsplash

Hoskinson má v kryptohře kůži na trh, o tom není pochyb. Byl jedním ze spoluzakladatelů Etherea (ETH-USD). Ačkoli nezůstal u úplného spuštění sítě, od té doby je v tomto prostoru zakotven prostřednictvím své společnosti Input Output Hong Kong. Dnes on a Input Output řídí jednu z největších sítí vrstvy 1 konkurující Ethereu: Cardano.

Zatímco není zaneprázdněn řízením sítě, Hoskinson se vyjadřuje k tomuto odvětví a regulacím. Ve skutečnosti dlouze hovořil s Harvardovou univerzitou na téma regulace a často kritizoval postupy Kongresu jako archaické a neschopné řádně regulovat odvětví, jako je kryptografie.

Hoskinson měl nedávno možnost nechat členy Kongresu vyslechnout, co má k této praxi říci. Zákonodárný sbor v posledních měsících po období klidu, které nastalo po vydání kryptografického nařízení prezidenta Joea Bidena, připravuje svá jednání. Kongres se připravuje na potenciální vytvoření kryptoinfrastruktury během tohoto roku.

Nyní zákonodárný orgán opět zve do Kapitolu odborníky z odvětví, aby se vyjádřili. Pozván byl Charles Hoskinson a jeho vystoupení v Kongresu představuje jeden z dosud nejzajímavějších pohledů na kryptoregulaci.

Zdroj: Unsplash

Kryptozprávy se tento týden zaměřují na čtvrteční zasedání Kongresu, na kterém zákonodárci otevřeli Kapitol odborníkům na blockchain a finančním regulátorům, jako je Jerome Powell z Federálního rezervního systému. Hoskinson byl jedním z odborníků v panelu a přednesl docela hřiště.

Rozhovor s Hoskinsonem zahájil zástupce Austin Scott, který upozornil na obrovskou pracovní sílu potřebnou k regulaci celého kryptografického trhu. Existují tisíce a tisíce mincí a tokenů a Scott řekl, že Komise pro cenné papíry (SEC) i Komise pro obchodování s komoditními futures (CFTC) nemají dostatek pracovních sil potřebných k monitorování tohoto odvětví.

Hoskinsonův návrh zní, že by Kongres měl umožnit regulaci tohoto odvětví softwarem. „Jedná se o novou technologii a radikálně novou třídu aktiv, která se nemůže snadno vejít do mezí zákonů a testů vytvořených téměř před sto lety,“ řekl Hoskinson.

Dodal, že kryptoměny mohou být postaveny tak, aby nedocházelo k vypořádání transakcí před provedením regulačních kontrol. Díky automatizaci procesu prostřednictvím softwaru není třeba, aby SEC ani CFTC zvyšovaly počet pracovních sil.

Myšlenka automatizace, ačkoli je z logistického hlediska lákavá, jistě nebude pro mnohé hitem. Hoskinson tvrdí, že odvětví by mělo dostat nástroje, aby se mohlo regulovat samo, podobně jako to dělají soukromé banky. Poskytnutí těchto obrovských pravomocí soukromému sektoru se pravděpodobně nebude líbit medvědím zákonodárcům. Přesto Hoskinsonův návrh pomáhá rozšířit obzory toho, jak by mohla vypadat kryptoinfrastruktura.