Krypto gigant Binance kontroloval bankovní účty „nezávislé“ americké pobočky

Vedoucí pracovník společnosti Binance byl hlavním provozovatelem pěti bankovních účtů, které patřily údajně nezávislé pobočce této obří kryptoměnové burzy v USA, včetně účtu, na kterém byly uloženy finanční prostředky amerických zákazníků, jak ukazují bankovní záznamy.

Americký věřitel Silvergate Bank podle záznamů z let 2019 a 2020 pověřil vedením účtů Guangying Chena, blízkého spolupracovníka generálního ředitele společnosti Binance Changpenga Zhaa. To Čchenovi a jejím zástupcům umožnilo přesouvat finanční prostředky uložené na bankovních účtech. Zaměstnanci přidružené společnosti Binance.US museli požádat Chenův tým o zpracování plateb, a to i na pokrytí mzdových nákladů firmy, vyplývá ze zpráv společnosti.

Nová zjištění nabízejí další podrobnosti o tom, jak Binance vykonávala přísnou kontrolu nad Binance.US, přestože obě firmy tvrdí, že vždy fungovaly nezávisle. Dříve nezveřejněné bankovní záznamy a zprávy ukazují, že řízení Binance nad financemi americké firmy se vztahovalo i na její bankovní účty u Silvergate, a podrobně popisují, jak byl tento tajný přístup umožněn.

Společnost Binance.US popřela, že by kdy provozovala své bankovní účty. Její šéf právního oddělení Krishna Juvvadi v dubnu agentuře Reuters řekl, že zaměstnanci provozovatele Binance.US, společnosti BAM Trading, měli od jejího založení v roce 2019 „výhradní kontrolu“.

Mluvčí Binance.US Christian Hertenstein však v odpovědi na otázky pro tento článek uvedl, že od konce roku 2021, kdy se vedení společnosti ujal její současný výkonný ředitel Brian Shroder, „nikdo jiný než představitelé Binance.US neměl kontrolu nad účty Binance.US ani k nim neměl přístup.“ Hertenstein nevysvětlil rozpor v časových obdobích, které uvedl on a Juvvadi.

Společnosti Binance a Silvergate, která se v březnu zhroutila a ukončuje svou činnost, na žádosti o komentář nereagovaly.

Americké operace společnosti Binance čelí stále větší pozornosti Washingtonu. Tím, že si Zhao tajně ponechal kontrolu nad financemi Binance.US, zajistil, že bude moci řídit expanzi společnosti na americkém trhu s kryptoměnami – jednom z největších na světě – a zároveň ji udržet odděleně od své globální burzy, která je pod drobnohledem amerických regulačních orgánů.

Zdroj: Getty Images

Americká Komise pro obchodování s komoditními futures v březnu obvinila Binance a Zhao z úmyslného obcházení komoditních zákonů tím, že „záměrně strukturovali subjekty“, aby se vyhnuli americkým předpisům určeným k ochraně investorů. Zhao označil občanskoprávní obvinění za „neúplný výčet skutečností“. CFTC se k tomuto článku nevyjádřila.

Agentura Reuters již dříve uvedla, že Chenův zástupce měl přístup k jednomu účtu Binance.US Silvergate a že tento účet převedl v roce 2021 více než 400 milionů dolarů obchodní firmě kontrolované Zhao. Binance.US uvedla, že tato obchodní firma, Merit Peak, vybírala své vlastní prostředky, peníze, které pocházely z její obchodní činnosti na burze. Juvvadi uvedl, že šetření, které Binance.US provedla ohledně předchozích zjištění agentury Reuters, zjistilo, že „jednoduše nejsou pravdivá“.

Agentura Reuters také 23. května informovala, že společnost Binance smíchala finanční prostředky svých zákazníků se svými firemními příjmy na účtu Silvergate společnosti Merit Peak, čímž porušila americká finanční pravidla, která vyžadují, aby byly peníze klientů odděleny. Společnost Binance popřela, že by míchala vklady zákazníků a firemní prostředky, a uvedla, že uživatelé, kteří na účet poslali peníze, neprováděli vklady, ale spíše nakupovali kryptoměnový token Binance vázaný na dolar na míru.

„PRIMÁRNÍ UŽIVATEL SPRÁVCE“

Obchodní platformu Binance.US spustila její provozní společnost BAM Trading v polovině roku 2019 pod vedením výkonné ředitelky Catherine Coleyové. Zhao vlastnil BAM Trading prostřednictvím několika vrstev offshorových společností, vyplývá z dokumentů společnosti. Společnost Binance.US však uvedla, že funguje výhradně jako „americký partner“ společnosti Binance. Agentura Reuters loni uvedla, že ve skutečnosti Zhao vytvořil Binance.US jako de facto dceřinou společnost, aby odvedl pozornost amerických regulátorů od globální burzy.

V prosinci 2019 zaměstnanec společnosti Binance.US řekl Coleyové, že Silvergate po ní chce, aby podepsala bankovní rozhodnutí, dokument, který definuje bankovní vztah firmy, aby se „ujistila, že je v pořádku“, že Chen bude spravovat bankovní účty společnosti Binance.US, jak vyplývá ze zpráv vyměněných mezi zaměstnanci společnosti Binance.US. Dokument s usnesením, který si prohlédla agentura Reuters a jehož autorem byl manažer pro vztahy se společností Silvergate, požadoval, aby Coleyová pověřila Chena „otevíráním účtů, transakcemi a jiným provozováním“ účtů jménem společnosti BAM Trading. Osoba obeznámená s dokumentem uvedla, že jej Coleyová podepsala.

Zdroj: Shutterstock

Coleyová opustil Binance.US v roce 2021. Právník James McDonald, který ji zastupuje, na žádost o komentář nereagoval.

Chen poté podepsal další smlouvy se společností Silvergate, aby mohl vystupovat jako „primární uživatel-administrátor“ pro pět bankovních účtů: depozitní účet pro zákazníky, účet pro firemní klienty, který později zaslal finanční prostředky společnosti Merit Peak, a tři další účty, podle bankovních záznamů z období od prosince 2019 do ledna 2020. Ve smlouvách bylo uvedeno, že oprávněná osoba může z účtů vybírat finanční prostředky nebo je na ně vkládat a může k tomu určit i další osoby.

Coleyová v pozdější zprávě kolegům sdělila, že ona ani její finanční tým nebyli správci účtů společnosti BAM a měli pouze přístup k jejich prohlížení. Díky tomuto uspořádání neměla šéfka Binance.US konečnou kontrolu nad vlastními financemi společnosti. „Nemůžeme nic změnit“ v bankovním portálu Silvergate, napsala.

Hertenstein, mluvčí Binance.US, agentuře Reuters řekl, že „přinejmenším od roku 2021 jsou jedinými ‚primárními administrátory‘ na aktivních účtech Binance.US úředníci Binance.US“. Uvedl, že některé z účtů, které agentura Reuters identifikovala jako provozované Chenem, byly „účty institucionálních klientů“, aniž by upřesnil jejich aktivitu.

Poté, co Chen získala oprávnění, převzala její zástupkyně, manažerka společnosti Binance jménem Susan Li, správu transakcí na účtech, včetně plateb na pokrytí mzdových nákladů společnosti Binance.US, jak ukazují zprávy společnosti. „Schváleno z mé strany,“ napsala Li zaměstnanci Binance.US poté, co obdržela jeden požadavek na výplatu.

Chen, známý jako Heina, si nad účty ponechal kontrolu přinejmenším do začátku roku 2021, vyplývá ze zpráv. V dokumentech Silvergate, které podepsala, byla uvedena její adresa v Šanghaji. Zaměstnanec Binance.US v květnu 2020 poslal kolegům zprávu, že Silvergate „stále čeká, až Heina podepíše konečné dokumenty“ k novému bankovnímu účtu pro institucionální zákazníky burzy Binance.US.

Zdroj: Unsplash

Agentura Reuters nedokázala zjistit, zda Chen nebo Li přesunuli prostředky z vkladového účtu zákazníka Binance.US. Chen ani Li na otázky agentury Reuters neodpověděli.

„Finanční prostředky zákazníků nebyly zneužity ani smíšeny,“ uvedl Hertenstein z Binance.US.

Coleyová a její tým v roce 2020 opakovaně žádali Liho, aby jim Binance poskytl kontrolu nad vlastními bankovními účty Binance.US, a v jednu chvíli vyjádřili obavy, jak se na situaci budou dívat regulační orgány, jak ukazují zprávy společnosti. „Myslím, že z pohledu regulačních orgánů dává smysl, aby BAM měla vlastní přihlášení,“ napsal Liovi v listopadu finanční ředitel Binance.US.

Coleyová také později vyjádřila Liovi obavy, že převody do společnosti Merit Peak probíhají bez jejího vědomí, jak již dříve informovala agentura Reuters.

Společnost Binance.US neodpověděla na otázky týkající se role Chenové, včetně její kontroly nad účty a doby, kdy mohla skončit. Je „obtížné hovořit o každém detailu“, protože „manažerský tým společnosti se od daného období zcela změnil“, uvedl Hertenstein.

Juvvadi, vedoucí právního oddělení Binance.US, uvedl, že všechny toky finančních prostředků do Merit Peak byly správné. Interní vyšetřování podle něj srovnalo všechny převody do Merit Peak s výběry, které obchodní firma provedla ze svého vlastního účtu digitálních aktiv na platformě Binance.US. „Všechny prostředky patřily společnosti Merit Peak,“ řekl.

Juvvadi se odmítl blíže vyjádřit k obchodní činnosti společnosti Merit Peak nebo k roli Zhaoa ve firmě.