Dolar klesl na dvouměsíční minimum, jen dosáhl téměř 7týdenního maxima

Dolar se v pondělí propadl na více než dvouměsíční minimum a prodloužil tak klesající trend z minulého týdne, když obchodníci potvrdili své přesvědčení, že sazby v USA dosáhly svého vrcholu, a zaměřili svou pozornost na to, kdy by Federální rezervní systém mohl začít snižovat.

Dolarový index dosáhl v evropském obchodování minima 103,46, což je nejslabší úroveň od 1. září, a prodloužil tak téměř 2% pokles z minulého týdne, což je nejprudší týdenní pokles od července.

Vůči slabšímu dolaru dosáhlo mezitím euro nejvyšší hodnoty od srpna na 1,0937 USD, zatímco jen zpevnil na 6,5týdenní maximum 148,1 za dolar.

Po řadě slabších než očekávaných ekonomických ukazatelů USA v minulém týdnu, zejména po údaji o inflaci, který byl nižší než odhady, trhy riziko dalšího zvyšování sazeb ze strany Fedu ocenily.

Pozornost se nyní soustředí na to, jak brzy by mohlo dojít k prvnímu snížení sazeb, přičemž podle nástroje CME FedWatch futures oceňují téměř 30% šanci, že by Fed mohl začít snižovat sazby již v březnu.

„Slabost dolaru souvisí s pohyby na trzích se sazbami, zejména po listopadovém zasedání Fedu a indexu spotřebitelských cen z minulého týdne,“ uvedl Dane Cekov, senior FX stratég společnosti Nordea, i když dodal, že ve velmi krátkém období může dojít k oslabení dolaru.

Zdroj: Canva

„Z technického pohledu se nyní dolar vůči euru jeví jako přeprodaný. Obvykle v takovém případě dojde k určité konsolidaci.“

Zápis z posledního zasedání Fedu, který bude zveřejněn tento týden v úterý, by mohl poskytnout určité barvy o myšlení politiků, kteří tento měsíc již podruhé drželi sazby na stejné úrovni.

Kurz libry šterlinků se téměř nezměnil a činil 1,2467 USD poté, co dříve flirtoval s téměř dvouměsíčním maximem.

Euro naposledy nakoupilo za 1,0926 USD před bleskovými údaji indexů PMI v eurozóně, které mají být zveřejněny tento týden, a poté, co agentura Moody’s (NYSE:MCO) nečekaně zlepšila výhled italského státního ratingu „Baa3“ na stabilní z negativního a zvýšila rating Portugalska o dva stupně na „A3“.

Podle Cekova ze společnosti Nordea by tyto kroky agentury Moody’s měly být pro eurozónu pozitivní, neboť by měly vést ke snížení rizikové prémie u italského a portugalského dluhu.

„V tomto smyslu to odstraňuje část rizika poklesu pro euro. To je můj první dojem,“ řekl Cekov.

Japonský jen zůstal na silnější straně hranice 150 za dolar a naposledy byl zhruba o 0,8 % výše na 148,42.

Jinde v Asii jüan vyskočil na více než tříměsíční maximum vůči dolaru na pevninském i offshore trhu, protože centrální banka nasměrovala jednotku výše a vývozci spěchali převést své dolarové příjmy na místní měnu.

Jüan na pevnině i na moři vzrostl na 7,1633 za dolar, což je nejvyšší úroveň od 4. srpna.

Australský dolar byl naposledy o 0,5 % výše na 0,6547 USD, když na začátku seance dosáhl tříměsíčního maxima 0,6563 USD, zatímco novozélandský dolar si meztím připsal 0,5 % na 0,6022 USD.

Čína v pondělí ponechala své základní úrokové sazby z úvěrů beze změny na měsíční fixaci, což odpovídalo očekávání, protože slabší jüan nadále omezoval další uvolňování měnové politiky a tvůrci politiky vyčkávali, jaké účinky budou mít předchozí stimuly na poptávku po úvěrech.

Jüan, který letos na pevninském trhu vůči dolaru klesl o téměř 4 %, je nadále pod tlakem slábnoucího hospodářského oživení v Číně a vzhledem k tomu, že nálada investorů zůstává křehká.

„Myslím, že téma mírného oživení čínské ekonomiky bude ještě nějakou dobu přetrvávat,“ uvedla Carol Kongová, měnová stratég Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY).

„Dokud nedojde k výraznějšímu oživení čínské ekonomiky, myslím, že to bude v nejbližší době pro (jüan), australskou měnu a novozélandský dolar docela silným protivětrem.“