Proč Bitcoin a další kryptoměny mohou pokračovat v růstu

Svět kryptoměn zažil vzrušující pondělí, kdy bitcoin a několik dalších digitálních aktiv zaznamenalo vzestup díky pokračujícímu optimismu ohledně schválení burzovně obchodovaných fondů (ETF). Nárůst elánu a nadšení prostupující napříč komplexní škálou tokenů naznačuje, že býčí nálada se v tomto sektoru zřejmě pevně etabluje.

Hodnota bitcoinu se za předchozích 24 hodin vyšplhala o 2 %, čímž digitální měna přistála na hodnotě těsně nad 37 250 USD. I když toto číslo nedosahuje svého nedávného zenitu, který se minulý týden blížil 38 000 USD, zůstává mezi nejvyššími hodnotami od doby, kdy se digitální měny v květnu 2022 ponořily do medvědího trhu. Bitcoin, největší svého druhu, od začátku října vzrostl o více než 30 %, čímž ukončil delší fázi charakterizovanou utlumenými obchodními akcemi v oblasti kryptoměn. Tento vzestup vyvolal volání po nástupu nové býčí série pro Bitcoin.

Brian D. Evans, generální ředitel rizikové společnosti BDE Ventures, poskytl své postřehy o současném klimatu na trhu digitálních aktiv. Řekl: “Vstupujeme do býčí fáze pro Bitcoin a zbytek trhu s digitálními aktivy a mnoho prodejců krátkých pozic v poslední době bylo skutečně zaskočeno. Vzrušení ze schválení těchto spotových ETF na bitcoin určitě dodává obrovskou dynamiku.”

Velká část hnací síly rallye Bitcoinu, díky níž překonal výkonnost indexů Dow Jones Industrial Average a S&P 500, pramení z rostoucího očekávání, že regulační orgány brzy dají zelenou prvnímu spotovému ETF na Bitcoin. Očekává se, že takový fond vyvolá novou vlnu retailových a institucionálních investic do digitálních aktiv, což následně vyvolá podpůrný tlak na jejich ceny.

Zdroj: Getty Images

Souběžně s tím se objevují náznaky, že obchodníci s kryptoměnami rozvíjejí širší býčí pohled na digitální aktiva. Děje se tak po více než roce poznamenaném zklamáním, kdy řada méně dominantních tokenů nebo altcoinů vykazovala v poslední době výjimečný run. V centru pozornosti mezi těmito tokeny stojí Solana, jejíž hodnota se za poslední měsíc více než zdvojnásobila.

Evans k této širší rallye uvedl: “Myslím, že tato prodloužená rallye má své kořeny také na trhu, který se z fáze oživení dostal do fáze, která je připravena zažít silný růst. O tomto pozitivním posunu hybnosti svědčí i velká síla, kterou v poslední době vykazují layer-2 a altcoiny, zejména Solana.”

Akce se neomezovala pouze na Bitcoin. Ether, druhé největší digitální aktivum, také zaznamenal úctyhodný nárůst o 4 % a zvýšil svou cenu na 2 030 USD. Dceřiné mince vykázaly ještě větší sílu: Cardano vzrostlo o 5 % a Polygon o 4 %. Memecoiny také zaznamenaly posun vpřed, Dogecoin stoupl o 3 % a Shiba Inu realizoval 2% nárůst.

Závěrem lze říci, že pondělí bylo ve světě kryptoměn dnem rozsáhlého pozitivního pohybu. Zvýšený optimismus ohledně schválení Bitcoin ETF vedl k tomu, že největší digitální aktiva zaznamenala výrazný růst, a vedle toho několik altcoinů rovněž zaznamenalo pozoruhodné nárůsty. Vzhledem k tomu, že trh vykazuje známky přechodu od oživení k růstu, vypadá budoucnost Bitcoinu a dalších kryptoměn slibně.