Datová centra jsou v kurzu. S touhle společností neuděláte chybu

Díky tomu, že společnost Nvidia je v tuto chvíli symbolem celého odvětví, je Vertiv nyní předmětem zájmu investorů.

S rychlým nástupem umělé inteligence do datových center velkých technologických firem se investiční svět začal obávat nových souvisejících problémů: vyšší spotřeby energie. Polovodičové systémy používané k napájení umělé inteligence – například ty od společnosti Nvidia – spotřebovávají obrovské množství energie, a to do té míry, že očekávání ohledně globální poptávky po energii rychle rostou.

Společnost Nvidia si nedělá starosti. Má ekosystém inženýrských partnerů, kteří usilovně pracují na řešení dodávek energie a dalších souvisejících problémů datových center. Jedním z takových partnerů, který dostal od generálního ředitele Jensena Huanga na začátku roku 2024 kapku jména, je společnost Vertiv Holdings (VRT). Tato akcie by mohla být vhodnou koupí, jen kdyby byla správná cena.

Zdroj: Getty Images

Společnost Vertiv zaujímá klíčové postavení v oblasti inženýrských datových center

Ještě donedávna byla společnost Vertiv poměrně nudným průmyslovým energetickým inženýrstvím. Byla vyčleněna ze společnosti Emerson Electric a v roce 2016 prodána soukromému kapitálu. V roce 2020 pak došlo ke změně názvu na Vertiv a společnost byla prostřednictvím účelové akviziční společnosti (SPAC) uvedena na burzu.

Poté se o akciích příliš nepsalo – alespoň ne do roku 2023, kdy investoři začali vnímat potenciál společnosti Vertiv v oblasti aplikací pro datová centra. A pak v březnu 2024, během každoroční týdenní konference společnosti Nvidia o technologiích GPU, bylo oznámeno, že společnost Vertiv vstupuje do partnerské sítě Nvidia. Tento vztah skutečně elektrizoval cenu akcií.

Když už mluvíme o elektrifikaci, společnost Vertiv navrhuje a vyrábí systémy napájení a správy pro servery datových center (výpočetní jednotky, které se nacházejí ve výsuvných zásuvkách ve stojanech datových center).

Stejně jako u všech elektrických systémů znamená větší spotřeba energie více tepla, což je škodlivý vedlejší účinek nových výkonných serverů s umělou inteligencí. Společnost Vertiv je také inženýrem chladicích systémů. Přidání mezi klíčové konzultanty společnosti Nvidia v oblasti napájení a chladicích systémů samozřejmě vyvolává optimismus investorů, vzhledem k tomu, jak rychle Nvidia roste.

Zdá se, že samotná společnost Vertiv se svou integrací do ekosystému Nvidie více než ráda chlubí. Vzhledem k tomu, že umělá inteligence radikálně mění způsob provozování datových center, si společnost myslí, že má v zádech nový vítr do plachet růstu. Vedení společnosti uvedlo, že její objem nevyřízených objednávek zařízení a služeb vzrostl o 15 % na 6,3 miliardy dolarů za pouhé tři měsíce od konce roku 2023 do konce prvního čtvrtletí roku 2024.

Cenný partner v dodavatelském řetězci

Nástup akcií společnosti Vertiv je působivý na pohled, ale mám obavy, že ocenění nyní převyšuje současnou realitu. Při tržní hodnotě přes 36 miliard dolarů po nedávném nárůstu jsou akcie oceněny na téměř čtyřicetinásobek očekávaného zisku na akcii (EPS) v roce 2024.

Aby bylo jasno, nejedná se o nejhorší ocenění, které se v souvislosti s investováním do umělé inteligence objevuje. Společnost Vertiv však očekává, že organický růst tržeb (bez akvizic a odprodejů) se v letošním roce zvýší přibližně o 12 %.

Růst z boomu AI v datových centrech se zdá být již oceněn, pokud vedení společnosti vážně nepodceňuje skutečné tržby. Možná se část z těch 6,3 miliardy dolarů nevyřízených objednávek promění v tržby spíše dříve než později.

V tuto chvíli je Vertiv skutečně zajímavým podnikem, který by mohl být dlouhodobým vítězem závodu o AI. Zdá se, že si zajistila pozici v dodavatelském řetězci datových center, a to zejména pro AI poháněnou společností Nvidia. Možná, že příběh růstu společnosti Vertiv bude dlouhodobější než jen nedávný humbuk.

Ale pro výrobce zařízení, jehož osud jako akcie s prémiovou cenou je do značné míry spojen s inovacemi společnosti Nvidia, je současné ocenění na můj vkus poněkud vysoké. Vertiv bude muset nejen růst, ale také se budou muset rozšířit jeho ziskové marže (provozní marže 14 % za posledních 12 měsíců), aby se ospravedlnil nárůst akcií.

Prozatím je Vertiv na mém seznamu sledovaných akcií, ale nic víc. Pokud se akcie trochu ochladí, možná by stálo za to se k ní vrátit.

Zdroj: Getty Images

Nakoupit akcie Vertiv Holdings Co za $87.68 (-0.36%)