Velkolepé akcie, které vytvořily mnoho milionářů a budou vytvářet další

Doufáte, že se stanete milionářem? Určitě je to možné, i když nejste profesionální umělec nebo sportovec. Klíčem pro většinu obyčejných lidí je prostě investovat, co se dá, když se dá, vybrat si ty správné akcie a pak je nechat na pokoji dostatečně dlouho, abyste je nechali dělat těžkou práci.

Zde je přehled tří velkolepých akcií, které nejenže pomohly spoustě investorů stát se milionáři, ale pravděpodobně budou v tomtéž pokračovat i ve vzdálené budoucnosti.

Coca-Cola
Na společnosti The Coca-Cola Company (KO) není nic zvlášť vzrušujícího. Jistě, je to jméno, které stojí za nejoblíbenějším nealkoholickým nápojem na světě. Vlastní však i několik dalších známých značek, jako je například čaj Gold Peak, džusy Minute Maid, sportovní nápoje Powerade a voda Dasani. Nápojový průmysl je však přeplněný, konkurenční a s omezeným potenciálem růstu.

Zdroj: Bloomberg

Na nasycenosti trhu však nezáleží, pokud jste dovedli k dokonalosti umění – a vědu – přesvědčit lidi, aby si váš výrobek kupovali znovu a znovu, což je přesně to, co tato společnost dokázala. Od brilantní kombinace stabilních snah o budování značky životního stylu (většina příslušníků generace X a starších lidí si stále pamatuje znělku „Chtěl bych naučit svět zpívat“ z doby před 50 lety!) až po využití své velikosti při vyjednávání o cenách, výrobě a umístění produktů se svými maloobchodními a stáčecími partnery se Coca-Cola stala mateřskou společností několika světově nejuznávanějších značek nápojů.

Investoři se na této cestě také podíleli. Investice 10 000 dolarů do akcií společnosti Coke před 50 lety by dnes měla hodnotu zhruba půl milionu dolarů. A to je jen zhodnocení ceny akcií. Při reinvestování všech dividend vyplacených v mezidobí do dalších akcií Coca-Coly by vaše počáteční investice měla dnes hodnotu přes 2 miliony dolarů. Pomalý a vytrvalý postup jednoznačně vítězí.

Nejtěžší na vlastnictví podílu v této pomalu se pohybující společnosti vyplácející dividendy je samozřejmě zůstat dostatečně trpělivý, aby reinvestované dividendy vytvořily dostatečnou kritickou masu peněz, která by měla význam. Ne každý je ochoten nebo schopen jednoduše čekat a sledovat a věřit, že velké výnosy jsou v kurzu.

Nakoupit akcie The Coca-Cola Company za $62.73 (0.88%)

To by mohlo pomoci: Coca-Cola Company zvyšovala dividendu každý rok po dobu posledních 62 let. Čtvrtletní dividenda ve výši 0,195 dolaru, kterou vyplácela v roce 1994, vzrostla na 0,485 dolaru na akcii. Je také dobré si uvědomit, že nikdy nenastane doba, kdy by lidé neměli žízeň.

Alphabet
Společnost Alphabet (GOOGL) nevyplácí smysluplnou dividendu. Její aktuální výnos činí necelých 0,5 %. Mateřská společnost Googlu raději zvolila přímočařejší přístup, jak ze svých investorů udělat milionáře. Od první veřejné nabídky akcií společnosti v roce 2004 získaly její akcie neuvěřitelných 7 000 %.

Zdroj: Getty Images

Je pravda, že nejlepší časy společnosti jsou pravděpodobně minulostí. Vyhledávače už nejsou zrovna rychle rostoucím byznysem, protože většina vyspělého světa už je pravidelně online. Je to také přeplněný trh, na kterém se prosazují alternativní vyhledávače, jako je Bing od Microsoftu.

Tento způsob uvažování však opomíjí několik důležitých skutečností týkajících se společnosti Alphabet.

Jednou z těchto skutečností je fakt, že ačkoli trh s vyhledávači již není velkým motorem růstu, není tento obor jediným významným oborem, ve kterém společnost Alphabet působí. YouTube nyní tvoří zhruba desetinu nejvyššího obratu společnosti a o něco více než desetina celkových příjmů společnosti pochází z její stále ještě mladé odnože cloud computingu. Cloudová část společnosti Alphabet se teprve nedávno přehoupla do provozního zisku a její hospodářský výsledek nadále roste mnohem rychleji než kterýkoli z jejích ostatních podniků. Trh možná podceňuje krátkodobý růst zisku, který je zde ve hře.

Dalším detailem, na který stojí za to upozornit, je skutečnost, že ačkoli Google, který je chlebodárcem společnosti Alphabet, již ovládá 90 % světového trhu s vyhledávači – podle údajů společnosti GlobalStats -, ve skutečnosti je na této frontě stále dostatek příležitostí k nadprůměrnému růstu. Společnost Mordor Intelligence, která se zabývá průzkumem trhu, se domnívá, že trh vyhledávačů tzv. nové generace (vylepšený například o umělou inteligenci) poroste do roku 2029 ročním tempem téměř 15 %. Příjmy společnosti Alphabet z reklamy ve vyhledávání v prvním čtvrtletí také meziročně vzrostly o 14,3 %.

Nakoupit akcie Alphabet Inc. za $180.64 (2.46%)

Spojte si body. Pokaždé, když se zdá, že společnosti došly příležitosti, najde si novou páku nebo dvě, za které může zatáhnout.

Amazon
V neposlední řadě si na seznam velkolepých akcií, které už vydělaly spoustu milionářů, ale mohly by vydělávat i nadále, přidejte Amazon (AMZN).

Tuto společnost není třeba příliš představovat. Pravděpodobně odstartovala celé odvětví elektronického obchodování, jakmile se na přelomu 90. a 90. let 20. století rozšířil přístup k internetu. Společnost pro průzkum trhu eMarketer odhaduje, že Amazon ovládá zhruba 40 % trhu elektronického obchodu ve Spojených státech. I přes dominanci Amazonu na severoamerickém trhu online nakupování se však společnost eMarketer domnívá, že podíl Amazonu na tomto trhu bude přinejmenším do roku 2025 nadále růst, nikoliv stagnovat nebo dokonce klesat.

Zdroj: Getty Images

Tato dominance je však jen částí argumentu pro vlastnictví akcií Amazonu. Amazon je také největším světovým poskytovatelem služeb cloud computingu a tento byznys je zvíře. Tvoří více než 60 % provozních příjmů společnosti, což opět podpořil 17% růst tržeb v prvním čtvrtletí. Ačkoli je již dobře rozvinutý, podle společnosti Mordor Intelligence bude celosvětový trh služeb cloud computingu růst průměrným ročním tempem více než 16 % nejméně do roku 2029.

Amazon konečně střílí na plné obrátky i na další frontě. Je to mezinárodní elektronický obchod. Zatímco tato odnož pravidelně hospodařila v červených číslech (s výjimkou vrcholící pandemie koronaviru), již několik let snižuje provozní náklady svého mezinárodního podnikání a zvyšuje tržby. Provozní zisk z mezinárodní činnosti v minulém čtvrtletí ve výši 903 milionů dolarů je nejziskovějším výsledkem této jednotky od rekordního zisku 1,25 miliardy dolarů v 1. čtvrtletí 2021. Jenže tentokrát existuje prostor a důvod, aby trajektorie nadále nesla její tržby i příjmy směrem vzhůru.

Do té doby zůstává Amazon severoamerickou online nákupní velmocí.

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $187.79 (0.91%)

Je nepravděpodobné, že by se akciím Amazonu podařilo během následujících 27 let zopakovat 244 000% nárůst zaznamenaný od IPO v roce 1997. To však rozhodně neznamená, že nemůže nadále překonávat výkonnost celého trhu.