Dominance amerického dolaru, BRICS nezaznamenává žádný pokrok v de-dolarizaci

Americký dolar zůstává hlavní světovou rezervní měnou a ani euro, ani takzvané země BRICS nedokázaly snížit globální závislost na dolaru, ukazuje nová studie Geoekonomického centra Atlantické rady.

Podle studie skupiny „Dollar Dominance Monitor“ dolar nadále dominuje v držbě zahraničních rezerv, obchodní fakturaci a měnových transakcích na celém světě a jeho role primární světové rezervní měny je v krátkodobém a střednědobém horizontu bezpečná.

Dolarová dominance – převažující role amerického dolaru ve světové ekonomice – byla v poslední době posílena vzhledem k silné americké ekonomice, přísnější měnové politice a zvýšeným geopolitickým rizikům, i když ekonomická roztříštěnost posílila snahu zemí BRICS o přechod na jiné mezinárodní a rezervní měny.

Zdroj: Getty Images

Zpráva Atlantic Council uvádí, že západní sankce vůči Rusku, které Skupina sedmi vyspělých ekonomik uvalila po invazi Moskvy na Ukrajinu, urychlily snahy zemí BRICS o vytvoření měnové unie, ale skupina nebyla schopna dosáhnout pokroku ve svém úsilí o de-dolarizaci.

BRICS je mezivládní organizace, kterou tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jihoafrická republika, Írán, Egypt, Etiopie a Spojené arabské emiráty.

Rada uvedla, že v čínském systému přeshraničních mezibankovních plateb (CIPS) přibylo za 12 měsíců do května 2024 62 přímých účastníků, což představuje nárůst o 78 %, a celkový počet tak dosáhl 142 přímých účastníků a 1 394 nepřímých účastníků.

Jednání o vnitro-britském platebním systému jsou stále v počáteční fázi, ale dvoustranné a mnohostranné dohody v rámci skupiny by mohly časem vytvořit základ pro platformu pro výměnu měn. Tyto dohody však nebyly snadno rozšiřitelné, protože byly sjednávány individuálně, uvádí zpráva.

Zpráva poznamenala, že Čína aktivně podporuje likviditu renminbi prostřednictvím swapových linek se svými obchodními partnery, ale podíl renminbi na světových devizových rezervách klesl na 2,3 % z vrcholu 2,8 % v roce 2022.

„Důvodem jsou pravděpodobně obavy správců rezerv z čínské ekonomiky, postoj Pekingu k rusko-ukrajinské válce a potenciální čínská invaze na Tchaj-wan, které přispívají k vnímání renminbi jako geopoliticky rizikové rezervní měny,“ uvádí zpráva.

Euro, kdysi považované za konkurenta mezinárodní role dolaru, také oslabovalo jako alternativní měna, přičemž ti, kteří chtěli snížit svou rizikovou expozici, se místo toho obraceli ke zlatu, uvedla zpráva.

Uvedla, že ruské sankce daly správcům rezerv jasně najevo, že euro je vystaveno podobným geopolitickým rizikům jako dolar. Obavy týkající se makroekonomické stability, fiskální konsolidace a neexistence unie evropských kapitálových trhů podle zprávy také poškozují mezinárodní roli eura.

Japonsko bude na nadměrnou volatilitu jenu reagovat odpovídajícím způsobem, říká úředník

Hlavní tajemník japonského kabinetu Jošimasa Hajaši v úterý prohlásil, že úřady budou na nadměrnou volatilitu měny reagovat odpovídajícím způsobem, což je nové varování v době, kdy kurz jenu oslabuje směrem ke klíčové úrovni 160 za dolar.

Hayashi, nejvyšší vládní představitel, novinářům řekl, že nadměrná volatilita deviz je nežádoucí, protože negativně ovlivňuje poptávku podniků a domácností.

„Pozorně sledujeme pohyby měn a na nadměrnou volatilitu budeme adekvátně reagovat,“ řekl.

Zdroj: Shutterstock

Jeho komentáře následují po neustálém bubnování varování úředníků před divokými výkyvy měny v posledních dnech v souvislosti se zvýšenou politickou pozorností věnovanou dopadům slabého jenu na ekonomiku.

Již dříve v úterý řekl ministr financí Šunichi Suzuki televizní stanici TBS, že měnové kurzy musí být stabilní a odrážet ekonomické základy.

„Na nadměrné pohyby měny bychom reagovali odpovídajícím způsobem,“ řekl a tento názor zopakoval v Soulu poté, co se v úterý zúčastnil bilaterálního setkání se svým jihokorejským protějškem.

Otřesený jen v úterý setrval poblíž úrovně 160 za dolar, blízko 34 let starého minima 160,245, které si na přelomu dubna a května vyžádalo měnovou intervenci Tokia v hodnotě 9,79 bilionu jenů (61,33 miliardy USD).

Zatímco vládní představitelé se odmítli vyjádřit k tomu, zda jsou současné pohyby na trhu nadměrné, obchodníci jsou v pohotovosti před jakýmkoli zásahem úřadů.

Jen je pod tlakem od chvíle, kdy Bank of Japan tento měsíc zklamala investory tím, že nesnížila své masivní nákupy dluhopisů, jak někteří očekávali.

Na samostatné tiskové konferenci v úterý předseda mocné podnikatelské lobby Keidanren Masakazu Tokura uvedl, že měnové intervence mohou být do určité míry účinné.

„Poslední intervence (v dubnu a květnu) odrážely odhodlání vlády zabránit poklesu jenu pod 160 za dolar,“ řekl.

Tokura také uvedl, že americko-japonské úrokové diferenciály se nakonec pravděpodobně sníží, protože mírná inflace v Japonsku by vedla ke zvýšení úrokových sazeb a zpomalující inflace ve Spojených státech by vedla ke snížení sazeb. „V tomto smyslu se domnívám, že diferenciál je nyní na vrcholu,“ dodal.