Měli byste si koupit akcie Broadcomu před rozdělením 10 ku 1?

Přední světová polovodičová společnost Broadcom (AVGO) nedávno oznámila, že po zveřejnění výsledků svého druhého fiskálního čtvrtletí 2024, které skončilo 5. května, hodlá zahájit rozdělení akcií na 10 ku 1. K realizaci má dojít po uzavření trhu 12. července, přičemž akcionáři s rozhodným dnem 11. července obdrží devět dodatečných akcií za každou kmenovou akcii, kterou vlastní. Obchodování s akciemi Broadcomu na základě rozdělení bude zahájeno při otevření trhu 15. července.

Toto oznámení od té doby vyvolalo mezi akcionáři vlnu nadšení, přičemž hodnota akcií Broadcomu během přibližně čtyř týdnů po oznámení vzrostla o 17 %. Tento nárůst představuje za poslední rok pokrok o 102 %, což vyvolalo značné spekulace investorů o tom, zda jsou akcie společnosti Broadcom rozumnou investicí v období před netrpělivě očekávaným rozdělením akcií.

Zdroj: Burzovnísvět.cz

Společnost Broadcom nezažila rozdělení akcií od fúze se společností Avago Technologies v roce 2015. Podle analýzy Bank of America zaznamenaly společnosti, které přistoupily k rozdělení akcií, v minulosti celkové výnosy ve výši 25 % za 12 měsíců po dokončení rozdělení, zatímco výnosy indexu S&P 500 činily pouze 12 %. To pravděpodobně nebylo výhradně důsledkem samotného rozdělení, ale spíše příznivých provozních a finančních výsledků před rozdělením, přičemž vítězové často pokračovali ve své vítězné sérii.

Vzhledem k těmto možným krátkodobým ziskům mají investoři tendenci pochybovat o obezřetnosti nákupu akcií Broadcomu před jeho velmi propagovaným splitem. Vyhodnocení nedávných finančních výsledků korporace může poskytnout určitý náhled. Tržby společnosti Broadcom ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 43 %, dosáhly 12,5 miliardy USD a zvýšily upravený zisk na akcii (EPS) o 6 % na 10,96 USD. Tento působivý výkon lze přičíst poptávce po generativní umělé inteligenci, přičemž tržby související s umělou inteligencí dosáhly rekordní výše 3,1 miliardy dolarů a tvořily 25 % celkových tržeb.

Vedení společnosti Broadcom následně zvýšilo své celoroční předpovědi tržeb na 51 miliard USD, což znamená 42% nárůst a slibný pokračující růstový trend. Tradice zvyšování dividend společnosti Broadcom zůstává nepřerušena již 14. rokem v řadě a z původní výplaty 0,21 USD v polovině roku 2013 se transformovala na současných 5,25 USD za čtvrtletí – prudký nárůst o 2 400 %.

Zdroj: Shutterstock

Analytici z Wall Street předpovídají, že zisk společnosti Broadcom v roce 2024 dosáhne 43,95 USD na akcii. Tento předpokládaný zisk představuje 48% výplatní poměr ze zisku běžného roku, což ponechává dostatečný prostor pro budoucí zvýšení dividend. Tato skutečnost signalizuje silnou finanční stabilitu společnosti a její schopnost odměňovat akcionáře v nadcházejících letech.

Sektor umělé inteligence představuje pro Broadcom další lukrativní příležitost. Rostoucí poptávka po efektivních automatizovaných úkolech, které zvyšují produktivitu, přispívá k rozšiřování trhu s generativní umělou inteligencí. Podle výzkumu společnosti McKinsey & Company se očekává, že tento trh dosáhne v příštím desetiletí hodnoty mezi 2,6 a 4,4 bilionu dolarů. Broadcom je známý svou vlivnou přítomností v globálních technologických systémech, což mu umožňuje efektivně využít tento potenciál.

Za posledních pět let zaznamenal Broadcom pozoruhodný nárůst příjmů o 126 %, což vedlo k nárůstu čistého zisku o 197 % a následně k nárůstu ceny akcií o 521 %. Tento růst výrazně překonal výnosy indexu S&P 500, které byly šestinásobně nižší. Současná cena akcií Broadcomu, obchodovaná za 35násobek budoucích zisků, je sice vyšší než 29násobek u indexu S&P 500, avšak tyto prémiové hodnoty jsou odůvodněny působivými výnosy a robustní finanční výkonností.

Zdroj: Getty Images

Stabilní růstová trajektorie společnosti Broadcom, její rozsáhlý záběr a rychlý rozvoj zavádění umělé inteligence dělají z akcií společnosti atraktivní investici. Akcionáři mohou očekávat nejen nadále rostoucí hodnotu akcií, ale i případné nadcházející rozdělení akcií, což by mohlo zvýšit likviditu a dostupnost těchto akcií pro širší okruh investorů. Celkově se Broadcom jeví jako silná investiční volba s výrazným potenciálem pro budoucí růst.

Nakoupit akcie Broadcom Inc. za $1,738.87 (0.32%)