Bill Gates investoval 50 % svého 46miliardového fondu do dvou skvělých akcií

Nadace Billa a Melindy Gatesových (BMG) je jednou z největších charitativních organizací na světě. K prosinci 2023 poskytla granty v celkové výši téměř 78 miliard dolarů na zmírnění chudoby, zlepšení zdravotního stavu, podporu vzdělávání a boj proti nerovnostem po celém světě.

Tato charitativní činnost je financována z fondu BMG Foundation Trust, který spravuje peníze darované Billem Gatesem, Melindou Frenchovou a Warrenem Buffettem. Investoři by měli mít tento fond na očích, protože během tříletého období, které skončilo v březnu 2024, vynesl 47 %, zatímco index S&P 500 vynesl pouze 32 %.

Nadační fond BMG měl v březnu 50 % svého portfolia v hodnotě 46 miliard dolarů rozloženo do dvou akcií: 34 % ve společnosti Microsoft (MSFT) a 16 % ve společnosti Waste Management (WM). To byly skvělé investice, které za poslední tři roky téměř zdvojnásobily zisky indexu S&P 500. A Bill Gates v jejich budoucnost očividně věří.

Zdroj: Getty Images

Microsoft

Microsoft je největším výrobcem softwaru a druhým největším poskytovatelem služeb cloudové infrastruktury a platformy (CIPS). Na tuto společnost připadá 16,8 % výdajů na cloudové služby v roce 2023, pokud se společně zohlední infrastruktura, platforma a softwarové služby, což je více než 16,5 % v roce 2022. Dalším nejbližším konkurentem byla podle výzkumu IDC společnost Amazon Web Services s 12,4% podílem na trhu.

Dominantní postavení Microsoftu v oblasti softwaru vyplývá z jeho platforem pro podnikovou produktivitu Microsoft 365, respektive Dynamics 365 a plánování podnikových zdrojů. Společnost vytvořila v obou ekosystémech nové možnosti monetizace pomocí kopilotů generativní umělé inteligence (AI). Společnost IDC nedávno uznala Microsoft jako lídra v oblasti konverzačního softwaru s umělou inteligencí.

Zdroj: Shutterstock

Silná stránka Microsoft Azure v oblasti CIPS vychází z jeho produktů pro datové základny, kybernetickou bezpečnost a hybridní cloud a také ze služeb AI a strojového učení. Nedávný průzkum společnosti Morgan Stanley označil Azure za poskytovatele CIPS, který v příštích letech s největší pravděpodobností získá podíl na trhu. „Vedoucí postavení společnosti v oblasti přechodu na veřejný cloud je nyní umocněno včasnou vedoucí pozicí v oblasti generativní umělé inteligence,“ napsali analytici Morgan Stanley v nedávné poznámce.

Společnost Microsoft vykázala ve třetím čtvrtletí fiskálního roku 2024 (skončilo v březnu 2024) dobré finanční výsledky. Tržby vzrostly o 17 % na 61,9 miliardy USD a zisk podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP) vyskočil o 20 % na 2,94 USD na zředěnou akcii. K těmto silným číslům přispěla dynamika v oblasti podnikového softwaru a cloudových služeb, kterou částečně podpořila poptávka po umělé inteligenci.

Nakoupit akcie Microsoft Corporation za $422.75 (-1.43%)

Wall Street v současné době očekává, že společnost bude v příštích třech až pěti letech zvyšovat zisk o 14 % ročně. Díky tomuto konsenzuálnímu odhadu vypadá současné ocenění na úrovni 38,3násobku zisku poměrně draze, ale ne absurdně. Investoři, kteří touží vlastnit akcie Microsoftu, mohou dnes začít s malou pozicí, ale měli by se snažit o budoucí nákupy při levnějším ocenění.

Waste Management

Společnost Waste Management je podle výše tržeb největším poskytovatelem služeb v oblasti sběru a likvidace odpadu v Severní Americe. Společnost kontroluje 28 % objemu skládek v USA, zatímco její nejbližší konkurent kontroluje 20 %.

Zdroj: Getty Images

Brian Bernard ze společnosti Morningstar říká, že její rozsáhlá síť překládacích stanic a skládek historicky podporovala cenovou sílu, a domnívá se, že tento ekonomický příkop je „téměř nemožné zopakovat vzhledem k obrovským regulačním překážkám“.

V širším měřítku by investoři měli společnost Waste Management ocenit, protože poskytuje základní služby, což znamená, že poptávka by měla do určité míry přetrvat i v době ekonomických vzestupů a poklesů. Díky této defenzivní kvalitě je odolnější než průměrná společnost z indexu S&P 500 během poklesů akciových trhů.

Společnost Waste Management vykázala v prvním čtvrtletí smíšené výsledky. Tržby se zvýšily o 5,5 % na 5,2 miliardy USD, což je méně než 6,7% růst tržeb, který očekávala Wall Street. Zisk podle GAAP však přesto vyskočil o 35 % na 1,75 USD na zředěnou akcii, čímž snadno překonal 15% růst předpovídaný analytiky.

Nakoupit akcie Waste Management, Inc. za $204.79 (-5.79%)

Podle společnosti Grand View Research se očekává, že odvětví odpadového hospodářství poroste do roku 2030 tempem 5,4 % ročně. Wall Street očekává, že společnost Waste Management bude v příštích třech až pěti letech zvyšovat zisk na akcii o 12 % ročně. Díky tomuto odhadu vypadá současné ocenění na úrovni 36,5násobku zisku poměrně draze, zejména když tříletý průměr činí 33násobek zisku. Osobně bych se této akcii vyhnul, dokud se nebude obchodovat se slevou na průměrném násobku ceny k zisku za poslední tři roky.