Akcie Uberu vzrostly za 2 roky o neuvěřitelných 121 %. Je teď správný čas na nákup?

Přestože akcie společnosti Uber Technologies (UBER) prošly velmi krkolomnou cestou, staly se obrovským vítězem. Za posledních 24 měsíců, od srpna 2022, akcie této růstové technologické společnosti prudce vzrostly o 121 %. Investoři by vlastnictvím této firmy více než zdvojnásobili své peníze, zatímco index S&P 500 vykázal výnos 34 %.

Je však nyní ten správný čas na nákup Uberu?

Finanční výkonnost

Je těžké ignorovat pokračující makroekonomickou nejistotu, která dělá investorům starosti. Inflace je stále vysoko nad 2% cílem Federálního rezervního systému a vysoké úrokové sazby stále vyvolávají obavy z recese. Díky tomuto nepříliš příznivému pozadí jsou výsledky společnosti Uber – které překonaly odhady Wall Street – o to působivější.

Tržby se ve druhém čtvrtletí (2. čtvrtletí 2024 skončilo 30. června) meziročně zvýšily o 16 %, a to díky výraznému dvoucifernému nárůstu počtu cest, měsíčních aktivních uživatelů a hrubých rezervací na straně mobility i doručování.

„Na základě toho, co dnes vidíme, je spotřebitel Uberu ve skvělé kondici,“ řekl generální ředitel Dara Khosrowshahi v hovoru k výsledkům za 2. čtvrtletí 2024. „Naše publikum je větší než kdykoli předtím a využívá naše služby častěji než kdykoli předtím.“

Přírůstek nejvyššího příjmu za 2. čtvrtletí navazuje na 17% nárůst příjmů v roce 2023. Pandemie COVID-19 pro společnost jistě znamenala zásadní narušení. Uber se však od ní odrazil působivým způsobem.

Zdroj: Getty Images

A to, co bylo kdysi ztrátovým podnikem, bylo nyní vylepšeno na stroj na tvorbu zisku. Za prvních šest měsíců letošního roku vygeneroval Uber provozní zisk ve výši 968 milionů dolarů. To bylo 15krát více než ve stejném období roku 2023.

Uber ukazuje, že dokáže svůj obchodní model lukrativně škálovat. Jeho velké položky provozních nákladů, jako je prodej a marketing a také výzkum a vývoj, se ve druhém čtvrtletí ve srovnání s druhým čtvrtletím roku 2023 snížily. Není divu, že se hospodářský výsledek rychle rozšiřuje.

Ekonomický příkop

Aby bylo jasno, investoři musí věnovat pozornost konkurenčnímu charakteru odvětví. Existují samozřejmě přímí konkurenti, jako jsou Lyft a DoorDash. Ale pokud jde o mobilitu, spotřebitelé si mohou vybrat, zda pojedou autem, taxíkem, půjdou pěšky, pojedou na kole nebo použijí veřejnou dopravu. Na straně doručovatelů si lidé mohou koupit potraviny nebo se jít najíst do restaurace.

Navzdory tomuto nastavení si Uber vybudoval ekonomický příkop, který chrání jeho konkurenční postavení na trhu. ve druhém čtvrtletí uskutečnil téměř 2,8 miliardy cest a měl téměř 40 miliard hrubých rezervací. A jeho služby jsou dostupné ve více než 10 000 městech po celém světě. Takto široký záběr je bezkonkurenční.

Díky tomu Uber těží ze silných síťových efektů. Zákazníci chodí na tuto platformu, protože má k dispozici hustou populaci řidičů. A řidiči si vybírají práci pro Uber díky obrovské základně cestujících. Čím je síť větší, tím je cennější pro obě zúčastněné strany.

Ocenění společnosti Uber

Navzdory tomu, že Uber v posledních dvou letech dosáhl monumentálních výsledků, jeho akcie zůstávají relativně dostupné, což může být pro mnohé investory překvapivé. Aktuálně se obchodují s forwardovým poměrem ceny k zisku ve výši 31,6, což sice na první pohled může působit jako vyšší hodnota, ale je důležité si uvědomit, že tento poměr zároveň představuje pouze 16% prémii vůči indexu Nasdaq 100. V kontextu technologického sektoru, kde bývají růstové společnosti často oceněny výrazně vyššími multiplikátory, to znamená, že akcie Uberu mohou být stále považovány za atraktivní investici, zejména s ohledem na pokračující růst a expanzi společnosti.

Nakoupit akcie Uber Technologies, Inc. za $72.04 (-0.95%)

Přesto si myslím, že má smysl akcie nakupovat. Podle konsensuálních odhadů analytiků z Wall Street by měl Uber v letech 2023 až 2026 zvyšovat svůj zisk na akcii složeným ročním tempem 52 %. To znamená, že současné ocenění se stává stále přesvědčivějším, protože hospodářský výsledek se do budoucna výrazně rozšíří.

I když je vždy dobré brát podobné prognózy s rezervou, díky současné trajektorii společnosti Uber je snadné být optimistou.