Cathie Woodová nakupuje tyto akcie umělé inteligence (AI) a možná vás to překvapí

Známá investorka Cathie Woodová ráda investuje do převratných technologických akcií a investoři se rádi podívají, co má na svém investičním talíři. Někdy jsou to její osvědčené tipy, jako Tesla a Teladoc Health, a někdy jsou to akcie, které se objevily při primární veřejné nabídce akcií (IPO), jako Tempus AI.

Jednou z akcií, kterou obvykle ve výběru společnosti Ark Invest neuvidíte, je Amazon (AMZN). Investiční firma Cathie Woodové však minulý týden nakupovala akcie, jako by vyšly z módy. Podívejme se, proč by pro ni Amazon mohl být atraktivní právě teď.

Vše se točí kolem umělé inteligence

Není to poprvé, co Cathie Woodová nakupuje akcie Amazonu. Již několik let je drží v několika svých burzovně obchodovaných fondech (ETF). Její typické výběry z poslední doby jsou rizikovějšího, vysoce disruptivního typu, ale minulý týden ji zaujal Amazon.

Zdroj: Getty Images

Pod vedením zakladatele Jesse Bezose vyvinul Amazon mandát, který nazývá „Den 1“. Tuto frázi stále často používá jako vodítko v přístupu k růstu a inovacím, jako by každý den začínala znovu. V jeho kultuře je to vidět všude a v poslední době jsou hnacím motorem jeho růstových příležitostí umělá inteligence.

Elektronický obchod a cloudová úložiště, které jsou hlavními obory podnikání společnosti Amazon, jsou dnes tak běžnými obory, že by pozornost Cathie Woodové ani nepřitáhly. Ale AI je špičková disruptivní síla, takže Amazon je atraktivní sázkou i pro Woodovou.

Současný generální ředitel Andy Jassy prohlásil, že byznys s umělou inteligencí „dramaticky roste“ a již nyní má mnohamiliardový obrat. Jeho pozice největší společnosti v oblasti cloud computingu mu dává k dispozici nesrovnatelný soubor dat, který sonduje, aby vytvořil nejvyšší standardy v oblasti AI, a jeho klienti mu říkají, že chtějí větší flexibilitu za konkurenceschopnou cenu. Přestože v současné době spolupracuje na čipech AI se společnostmi, jako je Nvidia, Amazon si s ohledem na tyto faktory buduje i vlastní.

To se promítá do praktických služeb pro zákazníky Amazon Web Services (AWS). Jassy uvedl, že za posledních 18 měsíců „AWS uvedla do všeobecné dostupnosti více než dvakrát tolik funkcí strojového učení a generativní AI než všichni ostatní velcí poskytovatelé cloudu dohromady“. Dodal, že to ještě zdaleka není konec.

Amazon právě výrazně zlevnil

To, co chytří investoři obvykle správně načasují, je správné načasování. Tím nechci říct, že lze načasovat trh, protože to nelze. Ale chytří investoři čekají na příležitosti a nakupují akcie při poklesu, za výhodné ceny a v době, kdy jsou mimo přízeň trhu. Mnozí investoři se nákupů takových akcií bojí. Intuitivně má smysl kupovat akcie, které se trhu líbí. Ale akcie, které se trhu již téměř z definice líbí, již dosáhly silných zisků a nejlepší akcie jsou často kontraintuitivní nákupy, pokud vám nevadí určité riziko.

Cathie Woodová není známá svou láskou k podhodnoceným akciím jako Warren Buffett, ale zdá se, že si nemohla nechat ujít příležitost koupit akcie Amazonu, když po výsledcích klesly. Nejenže nakoupila akcie Amazonu, ale nakoupila je ve všech pěti obchodních dnech minulého týdne a nakoupila je pro šest z osmi ETF společnosti Ark Invest.

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $177.06 (-0.30%)

Akcie Amazonu se po zprávě za druhé čtvrtletí propadly především kvůli dvěma věcem: mírnému nesplnění očekávání tržeb a odhadu tržeb pod průměrem konsensu analytiků. Od té doby začaly opět stoupat, ale od zveřejnění výsledků zůstávají o 9 % níže.

Ark Invest alespoň prozatím ukončil svou nákupní horečku. Je už na nákup pozdě? Možná, že Cathie Woodová získala Amazon za hubičku, ale stále to vypadá jako výhodná koupě. Obchoduje se poblíž nejnižšího ocenění za posledních 10 let a výrazně pod posledními průměry.

Jinými slovy, mít možnost koupit akcie Amazonu při tomto ocenění je vzácná příležitost. Zaměřil jsem se zde na umělou inteligenci, protože právě tu Cathie Woodová v této příležitosti pravděpodobně vidí. Amazon má však spoustu příležitostí v oblasti elektronického obchodu, reklamy, streamingu, zdravotnictví a dalších a ještě není pozdě na nákup této výjimečné akcie za výhodné ceny.