Pokud dojde k propadu kryptoměn, nechcete držet tyto akcie

Tyto blockchainové akcie by mohly být připraveny na další pokles, pokud je za rohem další krypto zima.

Pro investory do kryptoměn jsou akcie blockchainu důležitým aktivem. Tyto veřejně obchodované společnosti poskytují likvidní expozici vůči širším kryptografickým trendům. V souladu s tím, pokud ceny Bitcoinu (BTC-USD) rostou (což pravděpodobně znamená, že rostou i ceny ostatních digitálních aktiv), mají tyto společnosti tendenci dosahovat relativně lepších výsledků. A možnost nakupovat a prodávat akcie těchto společností na burze může poskytnout jednoduchost, kterou mnozí investoři hledají.

Bohužel sázka na některou z následujících tří blockchainových akcií, o kterých budu v tomto článku hovořit, znamená, že investoři implicitně sázejí na to, kam ceny kryptoměn směřují. V případě následujících tří společností, které jsou těžaři bitcoinů, to znamená zejména na ceny bitcoinů. A přestože ceny Bitcoinu dlouhodobě vykazují vyšší trend, je také pravda, že se jedná o aktivum, které v minulosti zaznamenalo výrazný pokles. V souladu s tím existuje precedens pro výrazný pohyb směrem dolů, pokud ceny Bitcoinu nebudou spolupracovat s očekáváním investorů.

Bitfarms (BITF)

V červnu vytěžila společnost Bitfarms (NASDAQ:BITF) 189 bitcoinů, což je o 156 více než v květnu. To je solidní růst, na který se investoři mohou podívat a říct si – proč bych měl prodávat společnost, která zvyšuje celkovou produkci bitcoinů?

No, za prvé, společnost také v červnu prodala 134 bitcoinů za 8,8 milionu dolarů, aby podpořila svůj probíhající provoz. A i když se zásoby Bitcoinů společnosti zvýšily na 905 (v hodnotě 55,2 milionu dolarů), pokračující modernizace na nových zařízeních (zahrnující instalaci 39 000 nových těžařů a modernizaci zařízení v Quebecu) bude stát peníze. To může znamenat, že společnost bude muset sáhnout do svých stávajících držených Bitcoinů, aby podpořila své pokračující kapitálové výdaje.

Nyní má Bitfarms ve srovnání s ostatními těžaři poměrně silné základy, včetně nulové dluhové bilance a likvidity ve výši 124 milionů USD. S cílem zvýšit kapacitu hash rate na 35 EH/s do roku 2025 má Bitfarms pozici pro potenciální růst tržeb a EBITDA, pokud bude Bitcoin vykazovat rostoucí trend.

Otázkou však zůstává, zda tomu tak bude. Podle mého názoru je s tímto jménem spojeno jednoduše příliš velké riziko na to, aby investoři mohli uvažovat o nákupu na současných úrovních. Pokud se ceny Bitcoinu výrazně propadnou, jedná se o společnost, která by mohla prodávat Bitcoin v nevhodnou dobu, což by časem vedlo k dalšímu stlačení ocenění.

Zdroj: IoTeX

Hut 8 (HUT)

Těžební společnost Hut 8 (NASDAQ:HUT) patří mezi blockchainové akcie na tomto seznamu, ke kterým se mnozí investoři mohou chovat býčím způsobem. Tuto společnost vyzdvihli jako nejlepší volbu analytici společnosti Hallum Capital a cena jejích akcií od poloviny července prudce vzrostla na více než 21 dolarů za akcii. Bohužel od tohoto nedávného vrcholu klesly akcie HUT téměř o polovinu a nyní se obchodují kolem úrovně 11 USD za akcii.

Pro nedávné zvýšení hodnoty akcií existují důvody, přičemž růstový potenciál společnosti Hut je v prostředí rostoucí ceny bitcoinu významný. Ale vzhledem k tomu, že se akcie obchodují kolem 15násobku tržeb, je jasné, že v jejich ocenění je zapečeno spousta nadšení. Jakýkoli druh výrazného poklesu cen Bitcoinu by mohl znamenat mnohem větší pokles, vzhledem k úrovni, na které se tato akcie v současné době obchoduje.

Zvýšená volatilita je pro mě největší obavou u společnosti Hut, která se snaží expandovat do oblasti umělé inteligence. Trend AI do jisté míry ztrácí na síle a jen za posledních několik týdnů jsme u této akcie zaznamenali výrazné výprodeje. Pro ty, kteří se chtějí tomuto druhu volatility do budoucna vyhnout, je akcie HUT podle mého názoru jednou z těch, které se prozatím vyplatí nechat na pokoji.

Hive (HIVE)

Společnost Hive Blockchain (NASDAQ:HIVE) se ukázala jako efektivní těžař bitcoinů, zejména po nedávném snížení hodnoty bitcoinu na polovinu. Společnost strategicky získala pokročilý těžební hardware a udržela si svůj podíl na trhu navzdory rostoucím globálním hash rate. Hive navíc začala diverzifikovat na trh vysoce výkonných počítačů (HPC), čímž poskytla potenciální alternativu k volatilnímu sektoru Bitcoinu. Tato provozní efektivita a diverzifikace dávají společnosti Hive dobrou pozici pro zvládnutí problémů spojených s těžbou kryptoměn a zároveň pro snahu o udržitelnější zdroje příjmů.

Jak již bylo řečeno, stejně jako ostatní společnosti na tomto seznamu, i Hive investuje velké prostředky do své základní infrastruktury. Tyto velké investice by se mohly odehrávat ve špatnou dobu, pokud ceny bitcoinu skutečně směřují k dalšímu cyklu směrem dolů.

Společnost nedávno oznámila nákup 500 Bitmain S21 Pro Antminers, aby pokračovala v měsíční modernizaci zařízení. Tyto jednotky, které by měly dorazit v červenci, zvýší celkovou provozní hashrate firmy na 5,6 EH/s. Na začátku července společnost HIVE oznámila 2% nárůst svých kryptoměn, který dosáhl 2 503 BTC, přičemž v červnu vytěžila 119 BTC, což odpovídá květnové produkci. Po této zprávě akcie společnosti HIVE Digital vyskočily na burze Nasdaq o více než 13 % a dosáhly hodnoty 4,15 USD.

Nejsem si jistý, zda tato reakce dává smysl, vzhledem k vysokému ocenění společnosti (téměř 3x tržby) v době, kdy již prodělává. Pokud těžař bitcoinů nedokáže vydělat peníze, když se bitcoin obchoduje na těchto úrovních, je to pro mě znepokojující. Pokud jste na stejné lodi, může to být akcie, které se nyní vyhnete.

Nakoupit akcie HIVE Blockchain Technologies Ltd. za $3.02 (-0.98%)

Zdroj: Shutterstock