Měli byste si koupit Bitcoin, dokud je cena pod 65 000 dolary?

Bitcoin měl náročný začátek roku, ale od té doby se situace na trhu dostala do normálu.

Během pěti let, které vedly k jeho historickému maximu, stoupla hodnota Bitcoinu (BTC) o 1 760 %. Od dosažení tohoto vrcholu v březnu 2024 však cena klesla o zhruba 13 %.

Rychlý 13% pohyb může být pro mnoho akcií velkou událostí, ale na křečovitém trhu kryptoměn vypadá poněkud pomalu. Bitcoin se posledních zhruba šest měsíců v podstatě obchoduje do strany, protože investoři s napětím čekají na průlomový pohyb

Znamená současné nastavení, že byste měli nakupovat Bitcoin, dokud se obchoduje pod 65 000 USD?

Zdroj: Shutterstock

Nedávný vývoj

Říci, že rok 2024 byl pro Bitcoin zatím bohatý na události, by bylo mírné. Věci odstartovaly krátce poté, co se kalendář přehoupl do ledna, kdy Komise pro cenné papíry a burzy ve velmi očekávaném kroku schválila obchodování spotových burzovně obchodovaných fondů (ETF) s bitcoinem. Pozorovatelé z oboru to považovali za událost, která legitimizovala Bitcoin jak na Wall Street, tak ve Washingtonu.

ETF poskytují individuálním i institucionálním investorům pohodlný a regulacemi regulovaný způsob, jak získat expozici vůči ceně Bitcoinu. Do dnešního dne do různých produktů ETF na trhu přiteklo více než 17 miliard USD.

Poté 19. dubna prošel Bitcoin halvingem, který snížil na polovinu množství bitcoinů, jež těžaři dostávají jako odměnu za zabezpečení sítě a zpracování transakcí. K této události dochází přibližně každé čtyři roky a vrhá světlo na předem stanovenou míru inflace Bitcoinu.

V období 12 až 18 měsíců poté, co dojde k půlení, zažívá Bitcoin v minulosti velkou býčí vlnu. Na základě minulých výsledků se nacházíme v počátečních fázích něčeho, co by mohlo být další výraznou trajektorií růstu.

Vzhledem k tomu, že v letošním roce se konají prezidentské volby, dostalo se bitcoinu pozornosti i z politického hlediska. Investory povzbuzuje možnost, že některý z prezidentských kandidátů přijme příznivou politiku, která dále podpoří rozvoj bitcoinu a kryptoměnového průmyslu. V červenci Donald Trump prohlásil, že chce, aby se USA staly „hlavním městem kryptografie na planetě“.

Dalším možným katalyzátorem pro Bitcoin v nejbližší době je jakékoli opatření Federálního rezervního systému, konkrétně to, že konečně začne snižovat úrokové sazby poté, co je před dvěma lety agresivně zvyšoval. Z investičního hlediska nižší sazby v celé ekonomice motivují k podstupování většího rizika s cílem dosáhnout vyšších výnosů. Protože je bitcoin považován za rizikové aktivum, mohl by se jeho směrem přesunout větší objem kapitálu.

Zdroj: Shutterstock

Zaměřte se na širší souvislosti

Nejnovějším a krátkodobým katalyzátorům bitcoinu se dostává velké pozornosti. Mohou však také odvádět pozornost od toho, co je skutečně důležité. Investoři by se měli zaměřit na celkový obraz.

Jedním z klíčových faktů, na který by se nemělo zapomínat, je, že Bitcoin má pevný limit nabídky. Nové mince jsou vytvářeny podle stanoveného harmonogramu, přičemž 21 milionů je konečný limit, kterého bude dosaženo v určitém okamžiku v daleké budoucnosti. Na trhu je již 94 % celoživotní nabídky. Tento nedostatek je pro mnoho lidí jistě cenný.

Myslíme, že tuto vlastnost nelze přeceňovat. Bitcoin je přímou hrozbou pro současný finanční systém, který je postaven na rychle rostoucí nabídce peněz a rostoucí míře zadlužení. Skutečnost, že existuje aktivum, které je oddělené od veškeré této finanční nestability, je pro investory přesvědčivá. Panuje přesvědčení, že s tím, jak se americký dolar a další fiat měny stále znehodnocují, by hodnota bitcoinu měla růst.

V době psaní tohoto článku se Bitcoin obchoduje 18 % pod svou maximální cenou, které dosáhl na začátku letošního března. Skutečnost, že se tato kryptoměna stále pohybuje pod hranicí 65 000 USD, by mohla lákat investory, kteří jsou nakloněni jejím dlouhodobým vyhlídkám. Pokud to zní jako vy, pak byste měli zvážit nákup poklesu a držení po dobu příštích deseti let. Samozřejmě se ujistěte, že je tato pozice součástí dobře diverzifikovaného portfolia.