Historie říká, že nyní může být vaše šance před dalším velkým pohybem Bitcoinu

Nyní by mohl nastat klíčový okamžik, kdy by investoři měli přehodnotit své pozice v Bitcoinu.

Ze dne na den nebo z týdne na týden se může zdát, že pohyby ceny Bitcoinu (BTC) jsou nevyzpytatelné a nepředvídatelné. Když však přiblížíte a analyzujete jeho výkonnost v průběhu měsíců a let, volatilita se zmenšuje a objevují se některé zřetelné vzorce.

Tento článek není doporučením, abyste se pokoušeli časovat trh, což je notoricky obtížná a často bezvýsledná snaha. Jde spíše o nalezení cenných souvislostí, které mohou investorům pomoci činit lepší a informovanější rozhodnutí.

Ačkoli jen čas ukáže, zda se předchozí vzorce potvrdí, nedávné události naznačují, že současný býčí trh s bitcoiny se vyvíjí podobně jako ty minulé a že to může být vaše poslední šance koupit tuto kryptoměnu před jejím dalším velkým pohybem.

Zdroj: Shutterstock

Nedávná cenová akce: Známý vzorec

Nedávná cenová akce bitcoinu byla přinejmenším jízdou na horské dráze. Po dosažení historického maxima na začátku letošního března se Bitcoin od té doby snaží udržet si nějakou skutečnou dynamiku. V tomto období zažil dvě výrazné korekce, každou o téměř 15 %, a v jednu chvíli dokonce sklouzl až na 53 000 USD. Pro mnoho investorů byla tato fáze volatility nervy drásající a vyvolala otázky, zda má Bitcoin nejlepší dny za sebou.

Když se však podíváte zpět na historii Bitcoinu, zjistíte, že tyto typy výkyvů na trhu jsou nejen běžné, ale i očekávané. Bitcoin se vždy vyznačoval cyklickou povahou, kdy po obdobích rychlého růstu ceny následovaly korekce a konsolidace. Po těchto poklesech často následuje silné oživení, které vede k novým historickým maximům.

Pro představu, Bitcoin před poklesem na polovinu nikdy nedosáhl nového historického maxima. Jinými slovy, Bitcoin předběhl plán a nějaká konsolidace byla pravděpodobně na spadnutí. Kromě toho je průměrná výkonnost Bitcoinu v letních měsících historicky slabá.

Přesto historie ukazuje, že jakmile se začne ochlazovat, Bitcoin se zahřeje. Historicky zaznamenal Bitcoin v posledních měsících roku výrazné zisky. V říjnu došlo k průměrnému nárůstu o 26 %, v listopadu k chvályhodnému skoku o 36 % a v prosinci k dalšímu nárůstu o 11 %.

Dlouhodobá hodnotová nabídka bitcoinu

I když je lákavé spekulovat o tom, jak Bitcoin uzavře rok, dlouhodobí investoři by se měli zaměřit na širší pohled. Skutečná hodnota Bitcoinu nespočívá v krátkodobých cenových výkyvech, ale spíše v jeho dlouhodobém potenciálu zhodnocení.

Ve světě, kde se vlády stále častěji uchylují k měnové expanzi, aby řešily ekonomické problémy, se Bitcoin svou deflační povahou odlišuje. Na rozdíl od fiat měn, které jsou náchylné k inflaci a zásahům centrálních bank, funguje Bitcoin v decentralizované síti s pevnou nabídkou 21 milionů mincí.

S tím, jak si stále více investorů uvědomuje, že měnová politika Bitcoinu je imunní vůči zásahům centrálních orgánů, bude jeho přitažlivost pravděpodobně i nadále růst, což posílí poptávku po jeho omezené nabídce. Tato dynamika staví Bitcoin do pozice, kdy může těžit ze sebeposilujícího cyklu, kdy rostoucí ceny přitahují více kapitálu, což dále zvyšuje jeho hodnotu v dlouhodobém horizontu, což je jev, který vedl některé analytiky k předpovědi, že Bitcoin jednoho dne dosáhne více než 1 milionu USD.

Širší pohled

Jak se blížíme k posledním měsícům roku, historické vzorce naznačují, že Bitcoin by mohl být na pokraji dalšího významného pohybu. Nicméně to, zda se tato rally uskuteční, by nemělo být pro dlouhodobé investory středem pozornosti. Větší obrázek je, že základy Bitcoinu zůstávají silné a jeho pozice decentralizovaného deflačního aktiva je v dnešním ekonomickém prostředí důležitější než kdykoli předtím.

Pro investory, kteří zvažují přidání Bitcoinu do svého portfolia, může být nyní ten správný čas jednat. Historie naznačuje, že současné období konsolidace by mohlo být vaší poslední šancí před dalším velkým pohybem Bitcoinu směrem vzhůru.

Co je však důležitější, je to připomínka, že skutečná hodnota Bitcoinu spočívá v jeho potenciálu dlouhodobého zhodnocení, který je dán jeho jedinečnými vlastnostmi a rostoucím uznáním jeho role v globálním finančním systému. Ať už chcete využít potenciální rallye na konci roku, nebo hledáte dlouhodobé uchování hodnoty, Bitcoin zůstává zajímavou investiční příležitostí.

Zdroj: Shutterstock