Díky prudkému nárůstu bitcoinu se počet krypto milionářů zdvojnásobil

V posledních 12 měsících došlo k dramatickému nárůstu počtu krypto milionářů, což je jasným důkazem rostoucího významu kryptoměn na globálním finančním trhu. Podle studie provedené poradenskou firmou Henley & Partners se počet jednotlivců, kteří vlastní kryptoaktivum v hodnotě přesahující 1 milion dolarů, téměř zdvojnásobil. Konkrétně bylo k 1. červenci 2024 evidováno 172 300 takových osob, což představuje 95% nárůst oproti stejnému období předchozího roku. Tento růst byl poháněn především dramatickým zhodnocením nejvýznamnějších digitálních měn, jako jsou bitcoin a ethereum, které zaznamenaly prudký nárůst svých cen díky rostoucímu zájmu o kryptoměnové fondy obchodované na burze (ETF) na světových trzích.

Dalším pozoruhodným jevem v kryptoměnovém světě byl dramatický nárůst počtu jednotlivců, kteří vlastní kryptoaktivum v hodnotě přesahující 100 milionů dolarů, což podtrhuje sílící význam těchto digitálních aktiv v současné globální ekonomice. Počet těchto „stomilionářů“ se zvýšil o 79 % na celkových 325 osob, což je důkazem rostoucího zájmu a důvěry investorů v kryptoměny jako legitimní a lukrativní formu uchování a zhodnocení majetku. Tento trend je ještě markantnější, když vezmeme v úvahu, že i počet kryptomiliardářů, tedy těch, kteří vlastní více než 1 miliardu dolarů v kryptoměnách, vzrostl o 27 %, a jejich celkový počet nyní dosahuje 28 osob na celém světě. Tento vzestup není jen statistickým údajem; jde o významný ukazatel toho, jak kryptoměny mění strukturu bohatství na globální úrovni. Růst počtu těchto extrémně bohatých jedinců, kteří svůj majetek drží v digitálních aktivech, svědčí o tom, že kryptoměny již dávno překročily fázi experimentu nebo spekulace a staly se pevnou součástí finančního světa s reálným dopadem na globální ekonomiku.

Zdroj: Getty Images

Bitcoin, jako nejvýznamnější digitální měna světa, je klíčovým hráčem tohoto boomu. Počet bitcoinových milionářů, tedy těch, kteří vlastní bitcoin v hodnotě přesahující 1 milion dolarů, se meziročně zvýšil o 111 % na 85 400. Tento trend ukazuje na sílící důvěru investorů v bitcoin jako uchovatele hodnoty a prostředek k zajištění proti tradičním měnám. Ještě pozoruhodnější je nárůst počtu bitcoinových miliardářů. Ti, kteří vlastní více než 1 miliardu dolarů v bitcoinu, zaznamenali 83% nárůst, což celkově přineslo 11 takových jedinců po celém světě.

Mezi největšími držiteli bitcoinu zůstává na prvním místě záhadný Satoshi Nakamoto, údajný vynálezce této kryptoměny. Podle výzkumu společnosti Arkham Intelligence činí hodnota jeho majetku téměř 50 miliard dolarů. Dvojčata Winklevossova, Tyler a Cameron, známá nejen svou žalobou na Marka Zuckerberga za údajné plagiátorství konceptu Facebooku, ale také svým značným podílem na bitcoinu, vlastní přibližně 70 000 bitcoinů, což podle časopisu Forbes představuje hodnotu kolem 3,3 miliardy dolarů. Tento majetek jim zajistil prominentní postavení mezi kryptoměnovými magnáty.

Další významnou osobností v kryptoměnovém světě je Barry Silbert, zakladatel společnosti SecondMarket, který v roce 2014 prostřednictvím americké vládní aukce získal 48 000 bitcoinů. Tyto bitcoiny byly původně zabaveny na nelegálním darknetovém trhu Silk Road. Tento krok z něj udělal jednoho z největších bitcoinových investorů na světě. Michael Saylor, spoluzakladatel společnosti MicroStrategy, je dalším významným hráčem na poli kryptoměn. Saylor v srpnu 2024 v rozhovoru pro agenturu Bloomberg prozradil, že vlastní bitcoiny v hodnotě přes 1 miliardu dolarů. Jeho cesta na kryptoměnový trh začala již v roce 2020, kdy nakoupil bitcoiny za průměrnou cenu 9 882 USD a následně svůj podíl významně navyšoval.

Kryptoměnový magnát Changpeng Zhao, zakladatel Binance, největší kryptoměnové burzy na světě podle objemu obchodů, údajně vlastní tokeny BNB v hodnotě přibližně 39 miliard dolarů. Tyto tokeny, které slouží jako nativní kryptoměna na platformě Binance, jsou základním kamenem jeho obrovského majetku. Zároveň však Zhao čelí kontroverzím, protože jeho bohatství BNB se během čtyřměsíční vazby v USA po odsouzení za praní špinavých peněz téměř zdvojnásobilo, jak informoval časopis Forbes v dubnu 2024.

Zdroj: Bloomberg

Celkově vzato, poslední rok byl pro kryptoměny zlomovým obdobím, které výrazně změnilo finanční prostředí a naznačuje posun směrem k digitálním aktivům. Prudký nárůst počtu krypto milionářů a miliardářů odhaluje rychlý růst krypto sféry a její potenciální transformační dopad na globální ekonomiku. Tento vývoj ukazuje, že kryptoměny, původně považované za okrajový fenomén, se stávají stále významnější součástí finančního světa, s rostoucím vlivem na bohatství jednotlivců i na širší ekonomické trendy.