Jak si v tuto chvíli stojí kdysi tolik oblíbená kryptoměna, Cardano?

Tato meme mince klesla ze svého historického maxima o téměř 90 %.

Cardano (ADA) po svém debutu na trhu vydělalo několik milionářů. Tato kryptoměna se v roce 2017 začala obchodovat za 0,025 USD a v roce 2021 se vyšplhala na rekordní hodnotu 3,09 USD. Tato rally by z investice 10 000 dolarů udělala 1,24 milionu dolarů.

Cardano přitahovalo velkou pozornost, protože jeho blockchain zpracovával transakce rychleji než Ethereum (ETH). Stejně jako Ethereum bylo Cardano blockchainem typu proof of stake (PoS), který podporoval chytré kontrakty pro vytváření decentralizovaných aplikací (dApps), nezaplatitelných tokenů (NFT) a dalších kryptoaktiv. Cardano také stanovovalo své poplatky podle velikosti a výpočetního výkonu každé transakce, díky čemuž byla jeho cenotvorba předvídatelnější než poplatky za transakce založené na přetížení u Etherea.

Dnes se však token Cardano obchoduje za přibližně 0,40 USD. Tato investice ve výši 1,24 milionu dolarů na svém vrcholu by dnes měla hodnotu jen asi 160 000 dolarů. Svůj lesk ztratil, když Solana (SOL) překonala rychlost transakcí na svém PoS blockchainu, zatímco širší trh s kryptoměnami vyšuměl, protože rostoucí sazby přiměly investory ke konzervativnějším investicím. Cardano se také snažilo setřást svou pověst meme kryptoměna, která byla méně spolehlivá než „blue chip“ mince jako Bitcoin (BTC) a Ether. Mohl by se však tento token odrazit ode dna a v budoucnu generovat další obrovské zisky?

Zdroj: BurzovníSvět.cz

Co bude s Cardano dál?

Největším katalyzátorem Cardana v nejbližší době je upgrade sítě nazvaný „Chang Hard Fork“, který je naplánován na 27. srpna. Očekává se, že tato aktualizace zvýší rychlost jeho blockchainu, posílí jeho bezpečnostní opatření a zlepší jeho škálovatelnost. Bude také znamenat její poslední krok na cestě k tomu, aby se stala plně decentralizovanou sítí.

Díky těmto vylepšením by se Cardano mohlo stát pro vývojáře atraktivnější, ale pravděpodobně se ani zdaleka nevyrovná vyšší rychlosti a nižším poplatkům Solany. Cardano má teoretickou maximální rychlost 1 000 transakcí za sekundu (TPS), zatímco Solana má teoretickou maximální rychlost 65 000 TPS. Solana toho dosahuje vylepšením svého PoS blockchainu o vlastní proprietární mechanismus proof of history (PoH). Oba blockchainy však byly také obviněny z toho, že své maximální rychlosti nafukují.

Justin Bons, zakladatel a CIO evropského kryptofondu Cyber Capital, nedávno označil Cardano a Solanu za „dvě největší plakátové děti falešných metrik TPS“. Bons tvrdí, že Cardano a Solana mají „skutečné“ maximální teoretické rychlosti pouze 18 TPS, resp. 739 TPS. Pro srovnání, Ethereum má teoretickou maximální rychlost 119 TPS, takže Cardano pravděpodobně není „zabijákem Etherea“, jak někteří investoři očekávali.

Na druhou stranu, nedávná zpráva společnosti Santiment naznačuje, že vývojová aktivita Cardana v posledních měsících prudce vzrostla a ve skutečnosti roste rychleji než Ethereum. Stabilizující se trh s kryptoměnami, očekávání nižších úrokových sazeb a velké naděje na Chang Hard Fork by tedy mohly přivést vývojáře zpět ke Cardanu.

Dalším potenciálním katalyzátorem je nedávné rozhodnutí americké Komise pro cenné papíry (SEC) pozastavit své obvinění, že Cardano, Solana a Polygon byly neregistrovanými cennými papíry, v rámci žaloby proti Binance. Tato obvinění dříve přiměla společnost Robinhood a další platformy, aby tyto tři tokeny vyřadily z americké burzy, ale pokud SEC ustoupí, mohou je znovu zařadit na burzu.

A konečně, schválení prvních ETF se spotovou cenou pro Ether na začátku tohoto roku by mohlo uvolnit cestu podobným ETF pro menší PoS tokeny, jako je Cardano. Jakýkoli vážný rozruch kolem ETF se spotovou cenou pro Cardano by mohl zvýšit jeho cenu.

Zdroj: Shutterstock

Mohlo by Cardano ještě generovat opravdu významné zisky?

Cardano je nyní čtvrtým největším PoS tokenem na světě s tržní kapitalizací 14 miliard dolarů, ale ve srovnání s tržní kapitalizací etheru ve výši 332 miliard dolarů je to stále málo. Hlavní problémy Cardana jsou existenční – jeho síť není dostatečně rychlá, jeho poplatky nejsou tak konkurenceschopné a jednoduše nepřitahuje dostatečnou pozornost vývojářů a investorů. Pokud jde o sázky Cardano za účelem generování pasivního příjmu, jeho současná odměna za sázky ve výši 1,9 % je také anemická ve srovnání s bezrizikovými CD nebo pokladničními poukázkami.

Někteří býčí investoři se domnívají, že by Cardano mohlo zažít technický odraz na úroveň kolem 3 USD, jakmile klesnou úrokové sazby a investoři se opět zahřejí u kryptoměn, ale myslím, že je to jen zbožné přání. Cardano se během nákupního šílenství na meme akciích a meme mincích v roce 2021 dostalo nad 3 USD, ale investoři budou tentokrát pravděpodobně selektivnější, protože trh s kryptoměnami se konečně stabilizuje. Až se tak stane, Cardano pravděpodobně nebude přitahovat tolik pozornosti jako Bitcoin, Ether a další větší tokeny – a investoři by neměli očekávat, že v příštích několika letech vygeneruje milionářské zisky.