Proč se vám investovat do kontroverzní kryptoměny (ne)vyplatí

Příznivci chtějí zopakovat předchozí úspěchy.

Investoři chtějí vložit peníze do trhu s kryptoměnami kvůli možnosti dosáhnout obrovských výnosů. Možná je tato potřeba velkých zisků vede ke spekulativnějším tokenům.

Shiba Inu (SHIB) do této kategorie rozhodně patří. Jeho hodnota se vyšplhala natolik, že se stal 13. nejhodnotnější kryptoměnou na světě a nyní má hodnotu 8 miliard dolarů.

Mohla by z vás ale investice 100 dolarů právě teď do Shiba Inu jednoho dne udělat milionáře?

Zdroj: Unsplash

Minulost Shiba Inu

Historicky se Shiba Inu osvědčila jako neuvěřitelně výnosný hazard. Token byl uveden na trh v srpnu 2020. A do konce října 2021 prudce vzrostl o téměř 8 800 000 %. Stalo se tak na pozadí silného roku nejen pro trh kryptoměn, ale i pro akciový trh.

Bublina však splaskla a Shiba Inu pocítila tlak. Přestože na začátku letošního roku zaznamenal prudký nárůst, token se nyní obchoduje o 85 % níže než toto historické maximum z doby před téměř třemi lety. Investoři si digitální aktivum zcela znechutili.

Přestože Shiba Inu vzal své majitele na divokou jízdu, stále si připsal historický výnos více než 1 300 000 % (k 3. září). To znamená, že kdybyste do Shiba Inu v srpnu 2020 jednoduše investovali přibližně 75 dolarů, byli byste dnes milionáři.
Akciový trh si vedl mnohem hůře. Pro srovnání: index S&P 500 dosáhl za stejné období, tedy za něco málo přes čtyři roky, celkového výnosu 84 %.

Budoucnost Shiba Inu

Shiba Inu byla uvedena na trh jako funkčnější verze svého předchůdce inspirovaného psy, Dogecoinu. Proto je Shiba Inu postavena na vrcholu sítě Ethereum, díky čemuž je kompatibilní s širší škálou decentralizovaných aplikací.

Možná si myslíte, že to pro budoucnost Shiba Inu znamená něco dobrého, protože se domnívám, že všechny kryptoměny musí začít nacházet přesvědčivé případy reálného využití, aby se zvýšila jejich dlouhodobá životaschopnost. Nicméně právě zde Shiba Inu zanechává mnoho nedořešeného.

Podle webu cryptwerk.com se token používá jako platební metoda pouze u 965 obchodníků po celém světě. To je asi desetina počtu míst, kde lze použít Bitcoin, nejstarší a nejhodnotnější kryptoměnu na světě. A ve srovnání se společností Visa (V), jejíž karty jsou přijímány u neuvěřitelných 130 milionů obchodníků, je to jen malá kapka v moři.

Samozřejmě mohou existovat i jiné případy využití než jen jako metoda převodu hodnoty. Uživatelé mohou například nakupovat virtuální pozemky v metaverzu Shiba Inu. Nevidím však, že by po tomto druhu činnosti byla příliš velká trvalá poptávka, protože pravděpodobně zajímá jen velmi malou skupinu lidí.

Při pohledu do minulosti je zřejmé, že Shiba Inu, podobně jako Dogecoin, sleduje různé hype cykly. Tweet zakladatele a generálního ředitele společnosti Tesla (TSLA) Elona Muska může v krátké době poslat cenu tokenu prudce vzhůru. Ale ještě rychleji, než vystoupala, se může zřítit zpět dolů, když nadšení opadne.

V důsledku toho ve skutečnosti neexistují žádné pádné důvody, proč chtít Shiba Inu koupit a držet. Proto se domnívám, že Shiba Inu je špatným místem pro zaparkování těžce vydělaných úspor. Není tedy překvapením, že si nemyslím, že existuje šance, že by se investice 100 dolarů mohla jednoho dne proměnit v 1 milion dolarů díky tomuto žetonu s psí tematikou. I kdybyste předem vložili větší kapitál, šance je mizivá.

Zdroj: Unsplash