Ray Dalio se dělí o investiční nápady. Měli byste se inspirovat?

Na exkluzivním setkání miliardář Ray Dalio, zakladatelem společnosti Bridgewater Associates, těžké váhy hedgeových fondů, vyjadřuje své zklamání z Donalda Trumpa i Kamaly Harrisové a naznačuje, že oba by nesplnili socioekonomické potřeby národa. Neméně zajímavé je, že Dalio vyjadřuje své nadšení z předávání svých rozsáhlých znalostí v době, kdy se pohybuje v kvazi-důchodovém věku.

Ray Dalio představuje zajímavou složitost ve světě Wall Street. Na jedné straně je vykreslen jako ztělesnění amerického snu – potomek střední třídy, který se vypracoval na prominenta a dnes je symbolem potenciálu kapitalismu. Na druhou stranu jeho pověst přísného kontrolora své “kultovní” společnosti v kombinaci s nedávným obdobím průměrných výsledků jeho společnosti tento skvělý obraz kazí.

Pocta jednoho ze synů Dalia k jeho 75. narozeninám je podbarvena smíšenými pocity – oceňuje otcovu houževnatost a zároveň uznává, že Dalio často používá drsné metody.

Zdroj: Bloomberg

Dalio se nyní zaměřuje na výuku svého přístupu k financím a pracovní etice v online kurzech pod názvem “Dalio Market Principles”. Tyto kurzy jsou nabízeny prostřednictvím Wealth Management Institute, který je výsledkem spolupráce dvou obřích singapurských státních investičních fondů Temasek a GIC. Cílem programu je šířit principy tržního chování po celém světě, přičemž cena jednoho kurzu se odhaduje na 3 000 USD. Dalio trvá na tom, že z těchto výdělků nemá osobní prospěch a hodlá související materiály šířit zdarma.

Jeho náklonnost k Singapuru pramení z produktivního třicetiletého vztahu se společností GIC. Bridgewater podle Dalia v průběhu let spravoval “hodně” kapitálu GIC, i když to odmítá blíže specifikovat. Tuto nabídku by rád zopakoval s různými dalšími partnery.

Finanční gigant nyní obchoduje s mnoha podíly v hodnotě miliard a zachovává si živý zájem o globální makroekonomiku. Dalio odmítá prozradit svou současnou fiduciární odpovědnost vůči majetku své rodiny a nadace. Podle odhadů se jeho čisté jmění pohybuje kolem 16,4 miliardy dolarů, což ho řadí mezi nejbohatší lidi planety. Od svého založení Dalio Foundation údajně věnovala přibližně 6 miliard dolarů a její majetek činí asi 1,5 miliardy dolarů.

Když byl Ray Dalio dotázán na současný stav globálních trhů, identifikoval pět klíčových sil, které výrazně ovlivňují finanční trajektorie. Mezi tyto síly podle něj patří zadlužení, rostoucí socioekonomické konflikty, geopolitické napětí, přírodní katastrofy a rychlý technologický pokrok, zejména v oblasti umělé inteligence. Zadlužení a socioekonomické konflikty podle Dalioa zvyšují nejistotu a riziko destabilizace trhů, zatímco geopolitické tahanice, například obchodní války a diplomatické spory, mohou mít hluboký dopad na globální obchod a ekonomiku. Přírodní katastrofy, zintenzivněné změnou klimatu, představují další závažnou hrozbu pro světovou ekonomiku. Přestože technologický pokrok v oblasti umělé inteligence přináší značný potenciál pro ekonomický růst a inovace, Dalio upozorňuje, že je to zároveň dvousečná zbraň, protože může prohloubit sociální nerovnosti a destabilizovat pracovní trh, pokud nebude správně řízena.

Jeho výhled na dluhopisy, akcie a ekonomiku zůstává převážně neutrální. Výnosy dluhopisů označuje za pravděpodobně podhodnocené a trochu příliš nízké. Trh s akciemi se jeví jako poněkud příliš vysoký a hrozí politická rizika. Ekonomika, i když silně polarizovaná, se zdá být za normálních okolností udržitelná.

Zdroj: Getty Images

Společnost Bridgewater Associates, kterou Dalio založil v roce 1975, zaznamenala od svého vzniku a zejména po uvedení svých fondů Pure Alpha a All Weather značný růst a úspěch. Přesto výnosy firmy po finančním krachu v roce 2008 poklesly a nepodařilo se jí vrátit se zpět do dob své největší slávy. Slábnoucí úspěch vyvolal pochybnosti o neprůhledných investičních praktikách a vedl k výraznému odlivu spravovaných aktiv.

Jako každá organizace, která čelila přílivům a odlivům ekonomiky, však Bridgewater Associates zůstává nepopiratelnou silou ve světě hedgeových fondů. Její příběh představuje proměnlivé osudy instituce na trestuhodně konkurenčním trhu.

Díky triumfům a zkouškám Dalio manévroval svou společností a navigoval svou kariéru, žil různě jako idol, doyen a odstrašující příklad. Když vstoupil do světa vzdělávání s touhou předávat svou tržní moudrost, jeho cesta se ve stále složitějším labyrintu globálních financí stále vyvíjí.