Někteří z nejbohatších lidí světa dnes investují do kryptoměn

Chcete sledovat odborníky? Tyto dvě kryptoměny jsou pro vás dost možná tím pravým.

Cena bitcoinu (BTC 2,11 %) opět roste – i když jako vždy záleží na tom, o jakém časovém rámci mluvíte. Za posledních 12 měsíců jeho cena vzrostla o více než 125 %. Přesto během posledních šesti měsíců cena ustoupila zhruba o 15 %.

Hledáte i vy ty nejlepší kryptoměny, které můžete koupit se slevou? Tito kryptomiliardáři pro vás mají několik nápadů.

Následujte dvojčata Facebooku do této významné kryptoměny

Dvojčata Winklevossova znáte, pokud jste sledovali jejich příběh v oceňovaném filmu The Social Network. Ve zkratce se proslavila svým tvrzením, že jsou skutečnými spoluzakladateli Facebooku – tvrzením, které jim nakonec vyneslo vyrovnání ve výši 65 milionů dolarů.

Co dvojčata Winklevossova se svým nabytým bohatstvím udělala? Investovali ho do různých začínajících podniků. Jejich nejzajímavějším podnikem však byla nejklasičtější kryptoměna všech dob: Bitcoin.

Dvojice se pro novou digitální měnu nadchla velmi brzy, a dokonce se pokusila spustit první burzovně obchodovaný fond (ETF) Bitcoin. Zprávy naznačují, že nashromáždili asi 1 % celkové nabídky a nakupovali za ceny pouhých 10 dolarů za minci. Dnes jsou dvojčata certifikovanými miliardáři a ze svých investic do Bitcoinu necouvnou.

Dvojčata jsou nakloněna jeho ekosystému a investovala velké prostředky do začínajících podniků, které mají v úmyslu jej dále rozšiřovat. Před lety však vysvětlili ještě jednodušší důvod, proč do digitální mince investovat: Je to v dobré víře uchovatel hodnoty, který má hodnotu přinejmenším stejnou jako zlato.

„Bitcoin je v roli zlata lepší než zlato – a to nejen přírůstkově, ale řádově nebo 10× lepší,“ napsala jedna z dvojčat v roce 2020 na Twitteru.
Tržní kapitalizace zlata činí přibližně 17 bilionů dolarů. Tržní kapitalizace bitcoinu? Pouze kolem 1,1 bilionu dolarů. Ano, má velký dlouhodobý potenciál, pokud jde o to, že sedí v jádru kryptografického ekosystému. Ale jeho potenciál jako uchovatele hodnoty je stále reálný.

Vzhledem k tomu, že můžete vyhrát více způsoby, není důvod, proč by vaše portfolio nemělo zahrnovat velkou alokaci Bitcoinu, zejména pokud jste obecně nakloněni kryptoměnám.

Tito miliardáři vědí, co dělají.

Zdroj: Canva

Někdy je lepší nesledovat, co nakupují jednotliví miliardáři, ale co nakupují skupiny miliardářů. K tomu stačí sledovat portfolio jedné z nejlepších firem rizikového kapitálu (VC) všech dob: Andreessen Horowitz. Do fondů této firmy investují někteří z nejbohatších lidí na světě, což nám napoví, na které kryptoměny miliardáři sázejí.

Jednou z prvních kryptoinvestic společnosti Andreessen byla investice do kryptoměny Ripple (XRP). Není v tom sám. Podpořilo ji více než tucet významných firem rizikového kapitálu. Na jeho finančních kolech se podílel dokonce i Alphabet (GOOG, GOOGL), vlastník společnosti Google Co je na Ripplu tak atraktivního? Pokud věříte, že instituce budou nakonec používat kryptoměny k zefektivnění operací a snížení nákladů, je to kryptoměna pro vás

Ve své podstatě je Ripple vytvořen tak, aby usnadňoval přeshraniční platby efektivněji než současný systém. Pomocí technologie blockchain v podstatě propojuje různé fiat měny. Transakce se vypořádají během několika sekund a nestojí téměř nic. Najednou mohou bankovní převody probíhat globálně bez drahé a časově náročné infrastruktury, která je nyní nutná.

Ročně se celosvětově převede více než 800 miliard dolarů na remitencích. To však nezahrnuje biliony dolarů, které si banky mezinárodně převádějí mezi sebou nebo jednoduše prostřednictvím větších transakcí. Stručně řečeno, adresovatelný potenciál Ripplu je pravděpodobně několik bilionů dolarů: více než celková současná tržní kapitalizace Bitcoinu.

Samozřejmě existuje spousta výzev. Někteří tvrdí, že Ripple nefunguje v pravém duchu kryptoměn, protože pomáhá velkým existujícím institucím. Ale právě v tom spočívá i příležitost: přimět tyto obrovské kapitálové pooly k účasti na kryptoměnách ve velkém měřítku, i když existují určitá omezení.

Existují však také obavy z regulace. Například provozovatel Ripple byl nedávno nucen zaplatit 250 milionů dolarů v rámci vyrovnání s Komisí pro cenné papíry. A je zde silná konkurence, a to jak ze strany dalších decentralizovaných projektů, tak ze strany centralizovaných lídrů, jako jsou Oracle (ORCL) a IBM (IBM)

Ripple je jistě složitější příběh než Bitcoin, ale také se obchoduje za méně než 3 % tržní kapitalizace posledně jmenovaného. Ti, kteří chtějí vsadit na kryptoměny podporované miliardáři s větším růstem než samotný Bitcoin, by se měli pozorně podívat.

Zdroj: Getty Images