Jak by inovace Coinbase mohla zvýšit kapitalizaci Bitcoinu o miliardy dolarů?

Nedávná inovace společnosti Coinbase by mohla proměnit Bitcoin z „digitálního zlata“ ve výkonné aktivum DeFi a odemknout tak nevyužitý potenciál v řádu miliard.

Ačkoli Bitcoin (BTC) zůstává nejhodnotnější kryptoměnou na světě, chybí mu mnoho funkcí, kterými dnes disponují ostatní kryptoměny, zejména možnosti inteligentních kontraktů. Bez chytrých smluv se držitelé bitcoinu nemohou přímo podílet na rychle se rozvíjející decentralizované finanční ekonomice (DeFi), kde se uživatelé zapojují do půjčování, vypůjčování, pěstování výnosů a dokonce i do nákupu nepeněžitých tokenů (NFT).

Nedávná inovace společnosti Coinbase (COIN) by však mohla tuto dynamiku změnit a uvolnit spící potenciál Bitcoinu, který by mohl dosáhnout nových výšin. Zde je důvod, proč je spuštění jejího cbBTC pro Bitcoin a jeho držitele změnou hry.

Zdroj: Getty Images

Co je cbBTC?

Bitcoin lze přirovnat ke staromódnímu telefonu – je vysoce spolehlivý, ale funkčně omezený. Naproti tomu novější kryptoměny fungují spíše jako chytré telefony a umožňují uživatelům zapojit se do široké škály inovativních aplikací napříč ekonomikou DeFi.

Klíčový rozdíl spočívá ve funkčnosti chytrých smluv, která bitcoinu chybí. Chytré smlouvy umožňují ostatním kryptoměnám spolupracovat s decentralizovanými aplikacemi (dApps), což umožňuje řadu případů použití nad rámec pouhého držení hodnoty. V důsledku toho zůstává Bitcoin izolován od širší DeFi ekonomiky a jejích potenciálních inovací.

Tuto mezeru však překlenují nové technologie. Wrapped Bitcoin, Stacks (řešení pro Bitcoin Layer 2) a různé další projekty se pokoušely zavést do Bitcoinu funkce inteligentních smluv, ale činily tak s omezeným úspěchem. To se však možná mění, protože společnost Coinbase představila nový token ekvivalentní Bitcoinu: cbBTC.

Jedná se o zabalenou verzi Bitcoinu, která existuje v sítích Ethereum a Base, dvou blockchainech s rozvíjející se ekonomikou DeFi. Vytvořením cbBTC umožňuje Coinbase uživatelům využít jejich Bitcoin v DeFi a zároveň zachovat původní Bitcoin plně krytý.

Jak cbBTC funguje a čím se liší?

cbBTC je v podstatě token, který představuje Bitcoin v poměru 1:1. Proces je jednoduchý: Držitelé Bitcoinu posílají své BTC na adresu Bitcoinu kontrolovanou Coinbase. Jakmile je transakce potvrzena v blockchainu Bitcoinu, je na Ethereu nebo Base vyraženo ekvivalentní množství cbBTC a odesláno do peněženky uživatele. Při zpětném odkupu uživatelé posílají cbBTC zpět na Coinbase, která tokeny spálí a převede ekvivalentní množství BTC na uživatelovu bitcoinovou adresu, čímž se proces dokončí v opačném pořadí.

To, co cbBTC odlišuje od jiných pokusů o Bitcoin podporující DeFi, jako je WBTC nebo Stacks, je jeho snadné použití. Coinbase nabízí jednoduchý a bezproblémový proces, v němž mohou držitelé Bitcoinů převést své BTC na cbBTC, aniž by museli opustit platformu Coinbase. Na rozdíl od složitějších alternativ, které vyžadují vícestupňové procesy a hluboké znalosti technologie blockchain, je řešení Coinbase bez tření, takže je přístupné běžným uživatelům. Tato snadná dostupnost by mohla mít zásadní význam pro uvolnění miliard neaktivního bitcoinového kapitálu a mohla by vést k významnému přílivu bitcoinů na trhy DeFi, což by mohlo potenciálně zvýšit hodnotu bitcoinu.

Odblokování ekonomické užitečnosti Bitcoinu

Bitcoin má v současné době hodnotu přibližně 1,1 bilionu dolarů, ale jeho primární využití je jako úložiště hodnoty. Ačkoli je tato strategie účinná, ponechává velkou část širší ekonomické užitečnosti Bitcoinu nevyužitou.

Představte si, že jdete do banky získat půjčku s pytlem zlatých prutů – je to těžkopádné a neefektivní. Totéž lze říci o Bitcoinu v jeho současné podobě. Se zavedením cbBTC však nyní mohou držitelé Bitcoinu snadno využít svůj majetek v rámci DeFi. To umožňuje nové případy použití, jako je půjčování Bitcoinů za účelem získání úroku, půjčování si proti držbě Bitcoinů, a dokonce i účast na výnosovém farmaření neboli půjčování kryptoměn za účelem získání výnosu.

Zdroj: Unsplash

Pokud se Bitcoinu podaří zopakovat část úspěchu Etherea v této oblasti, není těžké si představit, že tržní kapitalizace Bitcoinu časem vzroste o stovky miliard dolarů. Čím více se bude Bitcoin v DeFi používat, tím vyšší po něm bude poptávka, což povede k růstu jeho ceny, protože dostupná nabídka se dostane na vrchol.

Jsme teprve na začátku této revoluce, ale trajektorie je jasná: integrace Bitcoinu do ekosystému DeFi je nevyhnutelná a inovace jako cbBTC od Coinbase jsou klíčem k uvolnění plného potenciálu Bitcoinu. S tím, jak Bitcoin rozšiřuje svou roli nad rámec pouhého aktiva podobného digitálnímu zlatu, poroste jeho dlouhodobá hodnota a jeho tržní kapitalizace se tak zvýší o miliardy.