Dolar se po prohlášení Fedu odráží ode dna; libra před zasedáním BoE roste

Americký dolar ve čtvrtek vzrostl a odrazil se od svého více než ročního minima poté, co Federální rezervní systém oznámil výrazné snížení úrokových sazeb, zatímco britská měna před posledním zasedáním Bank of England, na kterém se rozhodovalo o politice, získala.

Ve 10:25 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu bankovku vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 100,410, když v předchozí seanci klesl na více než 12měsíční minimum.

Fed: Potvrzeno rozsáhlé snížení sazeb Fedu

Americká centrální banka ve středu zahájila svůj nejnovější cyklus snižování úrokových sazeb a poprvé od března 2020 snížila úrokové sazby o výrazných 50 bazických bodů do pásma 4,75 % až 5 %.

Předseda Fedu Jerome Powell uvedl, že rizika mezi vyšší inflací a větším oslabením trhu práce jsou nyní vyrovnaná a že centrální banka pravděpodobně bude dále snižovat sazby vzhledem k rostoucí důvěře, že inflace klesne.

Powell však také uvedl, že banka nemá v úmyslu vrátit se k režimu velmi nízkých sazeb, jak tomu bylo v době pandemie, a že neutrální sazba Fedu bude nyní mnohem vyšší, než tomu bylo v minulosti.

„Kde rozhodnutí Fedu zanechává dolar,“ ptají se ve své poznámce analytici ING. „Podle našeho názoru stále v měkčí pozici ve srovnání s většinou vyspělých tržních protějšků. Powell se snažil zmírnit holubičí charakter nadměrného snížení sazeb, ale že bude těžké bojovat s názorem, že to bylo holubičí ocenění trhu, které Fed dotlačilo za hranici 50 bb. Pokud bude Fed vnímán jako neochotný zklamat očekávání trhu, investoři mohou nadále preferovat chybování na holubičí straně.“

Pozornost se obrací ke zveřejnění týdenních údajů o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, aby se dozvěděla nejnovější vodítka ohledně zdraví důležitého trhu práce.

Zdroj: Canva

Libra je před zasedáním BoE v růstovém trendu

V Evropě měnový pár GBP/USD vzrostl o 0,3 % na 1,3253 poté, co se v předchozí seanci vyšplhal na 1,3298, což je jeho nejsilnější úroveň od března 2022.

Později během seance zasedá Bank of England, od které se očekává, že ponechá svou klíčovou úrokovou sazbu na 5 % poté, co v srpnu zahájila své uvolňování snížením o 25 bb.

„Inflační situace se jednoduše nezlepšila natolik, aby to zatím opravňovalo k dalšímu uvolňování,“ uvedla ING.

Spotřebitelské ceny ve Velké Británii dosáhly minulý měsíc meziroční úrovně 2,2 %, což je blízko střednědobého cíle banky, ale inflace ve službách je na horké úrovni 5,6 % ročně.

Měnový pár EUR/USD se obchodoval o 0,3 % výše na 1,1149, nedaleko od třítýdenního maxima dosaženého v předchozí seanci.

Evropská centrální banka minulý týden podruhé v tomto roce snížila sazby, ale existuje určitá nejistota ohledně toho, kdy dojde k dalšímu kroku.

Inflace v eurozóně stále není tak nízká, jak by si ECB přála, uvedl ve středu prezident Bundesbanky Joachim Nagel, takže úrokové sazby musí zůstat dostatečně vysoké, aby vyřešily cenové tlaky.

Inflace sice v srpnu klesla na 2,2 % a tento měsíc se může ještě více přiblížit dvouprocentnímu cíli ECB, ke konci roku však pravděpodobně opět vzroste a v roce 2024 by mohla skončit kolem 2,5 %.

Jen před zasedáním BOJ ustupuje

Měnový pár USD/JPY vzrostl o 0,3 % na 142,75, když se obchodníci po pátečním zasedání BOJ rovněž stavěli do pozice, že se místní úrokové sazby nezmění.

Všeobecně se očekává, že centrální banka ponechá sazby beze změny, ale přesto by mohla signalizovat budoucí zvýšení sazeb na základě zvýšeného výhledu inflace.

V pátek bude zveřejněna také japonská spotřebitelská inflace.

USD/CNY se obchodoval o 0,2 % níže na 7,0698 před pátečním rozhodnutím Čínské lidové banky o základní úrokové sazbě z úvěrů. Očekává se, že centrální banka ponechá tuto klíčovou sazbu beze změny.

Zdroj: Canva