Čipové akcie jsou stále vítězi v oblasti AI. Zisky SK Hynix to dokazují

Čipové akcie, konkrétně akcie předních výrobců paměťových čipů, v současnosti zažívají nebývalý růst, a to hlavně díky rozmachu technologií spojených s umělou inteligencí (AI). Jedním z hlavních hráčů v tomto oboru je jihokorejská společnost SK Hynix, která patří mezi největší výrobce paměťových čipů na světě. Její aktuální výsledky potvrzují, že technologie umělé inteligence přináší obrovské příležitosti a nový růstový potenciál pro paměťové čipy.

Rekordní výsledky společnosti SK Hynix

Ve své zprávě za třetí čtvrtletí SK Hynix oznámila výrazné zlepšení svých finančních výsledků. Oproti předchozímu čtvrtletí zaznamenala společnost nárůst zisku o 40 %. Tento růst byl způsoben zejména poptávkou po prémiových produktech, které jsou nezbytné pro provoz moderních datových center využívajících AI. Celkové tržby společnosti vzrostly o 7 %, což svědčí o významném vlivu poptávky z oblasti umělé inteligence na hospodářské výsledky.

Čipy, jako jsou paměťové moduly DRAM a NAND, jsou zásadní pro provoz výkonných systémů. Specifický druh paměti, známý jako paměť s vysokou šířkou pásma (HBM), hraje klíčovou roli ve vývoji a provozu akcelerátorů pro AI. HBM čipy se nyní běžně využívají v nejnovějších procesorech, jako jsou například ty od společnosti Nvidia. Tento typ čipů je konstruován tak, aby zvládal extrémní objemy dat, což je nezbytné pro efektivní provoz systémů umělé inteligence. SK Hynix na tento trend reaguje posílením svého portfolia HBM produktů, které se ukázaly jako klíčový faktor v jejím úspěchu.

Zdroj: Getty Images

SK Hynix a její dominance v oblasti HBM čipů

Podle výzkumné agentury TrendForce drží SK Hynix v současnosti vedoucí postavení na trhu s čipy HBM s přibližně 50% podílem. Tento úspěch potvrzuje i fakt, že prodeje HBM produktů společnosti SK Hynix v posledním čtvrtletí vzrostly o více než 70 % a meziročně se zvýšily více než čtyřikrát. SK Hynix v této oblasti konkuruje americké společnosti Micron Technology, která má podobně ambiciózní plány. Analytici společnosti BofA Global Research odhadují, že Micron by do roku 2025 mohl dosáhnout podílu 20–25 % na trhu HBM, což by významně posílilo jeho postavení v tomto odvětví.

I přes konkurenci zůstává poptávka po HBM produktech pro oba výrobce silná. Micron má podle analytiků údajně vyprodané kapacity HBM čipů na celý příští rok. Díky tomu se tak oba výrobci mohou spolehnout na stabilní příjem z tohoto typu pamětí, což se odráží v rostoucí hodnotě jejich akcií.

Příznivé výhledy pro paměťové čipy DRAM a NAND

Kromě HBM produktů SK Hynix těží i z rostoucí poptávky po dalších typech paměťových čipů, zejména DRAM a NAND. Zatímco DRAM se používá především ve stolních počítačích a serverech, NAND, což je typ flash paměti, najdeme v chytrých telefonech a pevných discích. V posledním čtvrtletí vzrostla průměrná prodejní cena těchto produktů o středních 10 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím, což přineslo SK Hynix další nárůst tržeb.

Výhled na růst trhu s DRAM a NAND pamětmi je i nadále optimistický. S rostoucím využíváním umělé inteligence, internetových služeb a mobilních zařízení lze očekávat, že poptávka po těchto typech pamětí bude i nadále silná, což přinese další růst jak pro SK Hynix, tak pro jeho konkurenty v tomto odvětví.

Zdroj: Getty Images

Růst akcií jako odraz úspěchu

Úspěchy společnosti SK Hynix se projevily také na burze. Akcie SK Hynix zaznamenaly během čtvrtečního obchodování v Jižní Koreji růst o 1,1 %. Podobný trend zaznamenal i americký konkurent Micron, jehož akcie se během ranního obchodování zvýšily o 1 %. Investoři vidí v těchto společnostech stabilní růstový potenciál, a to zejména díky dlouhodobé poptávce po paměťových čipech pro AI a datová centra.

SK Hynix a Micron jsou tak pro investory atraktivní, neboť nabízejí příležitosti k zhodnocení kapitálu v rámci technologického sektoru, který má slibný růstový potenciál. Analytici zmiňují, že díky dlouhodobým kontraktům a vysoké poptávce ze strany společností, jako je Nvidia, by akcie těchto společností mohly v příštích letech nadále růst.

Micron Technology, Inc. (MU)

Význam paměťových čipů pro budoucnost technologií

Paměťové čipy, zejména HBM, se nyní stávají nedílnou součástí nejmodernějších technologií, ať už jde o umělou inteligenci, velká datová centra nebo výkonné počítačové systémy. SK Hynix a Micron nejenže využívají tento trend, ale také výrazně investují do dalšího vývoje a inovací v oblasti pamětí. Umělá inteligence a další špičkové technologie budou v příštích letech vyžadovat stále vyšší kapacity pro zpracování dat, a tím i větší objem paměťových čipů.

Závěrem lze říci, že SK Hynix, jako lídr na trhu s paměťovými čipy, přináší svým akcionářům stabilní zisky a příležitosti k dlouhodobému růstu. Její konkurenční výhoda spočívá nejen v technologickém pokroku, ale také ve schopnosti rychle reagovat na měnící se poptávku a potřeby trhu. Vzhledem k pozitivnímu výhledu pro paměťové čipy je pravděpodobné, že SK Hynix a její hlavní konkurent Micron budou v příštích letech hrát klíčovou roli v technologickém rozvoji, a jejich akcie tak nadále zůstanou atraktivní volbou pro investory hledající výnosné příležitosti v technologickém sektoru.