QuantumScape má svým investorům rozhodně co nabídnout

Výrobce polovodičových baterií má stále co dokazovat. Dlouhodobý výhled ale vypadá více než pozitivně.

Společnost QuantumScape (QS) , která vyvíjí polovodičové lithium-metalové baterie, zveřejnila 23. října zprávu za třetí čtvrtletí. Nevykázala žádné tržby, protože zatím žádný ze svých produktů nekomercionalizovala. Její čistá ztráta se meziročně zvýšila ze 111 milionů USD na 120 milionů USD, tj. 0,23 USD na akcii, což odpovídalo očekávání Wall Street.

Tato čísla nebyla překvapivá, ale společnost QuantumScape také uvedla, že v průběhu čtvrtletí konečně „začala vyrábět“ první testovací vzorky svých baterií QSE-5. Společnost rovněž uvedla, že „začala dodávat“ tyto testovací články svým zákazníkům z automobilového průmyslu.

Zdroj: Shutterstock

Tyto polovodičové baterie mají energetickou hustotu přes 800 Wh/L (watthodin na litr) ve srovnání s průměrnou hustotou 300 Wh/L až 700 Wh/L u tradičních lithium-iontových baterií a schopnost rychlého nabití z 10 % na 80 % za méně než 15 minut. Býci očekávají, že společnost QuantumScape zvýší výrobu těchto baterií, aby narušila trh s lithium-iontovými bateriemi a zlepšila možnosti nabíjení, dojezd a bezpečnost elektromobilů .

Akcie společnosti QuantumScape se po této povzbudivé zprávě o hospodaření vyšplhaly výše, ale zůstávají o více než 95 % pod svým historickým maximem z prosince 2020. Měli byste do této spekulativní společnosti investovat dříve, než úspěšně rozšíří své podnikání?

Proč býci opustili společnost QuantumScape?

Lithium-kovové baterie QuantumScape v pevném stavu vyrábějí elektřinu pomocí pevných elektrolytů, které jsou hustší, stabilnější, uchovávají více energie a nabíjejí se rychleji než tekuté elektrolyty používané v lithium-iontových bateriích. Menší pevnolátkové baterie se již používají v menších zařízeních, jako jsou nositelná zařízení a kardiostimulátory, ale pro elektromobily se zatím masově nevyrábějí, protože jsou mnohem dražší než lithium-iontové články.

Společnost QuantumScape vstoupila na burzu téměř před čtyřmi lety spojením se společností pro speciální účely (SPAC). V té době tvrdila, že v roce 2024 by mohla dosáhnout příjmů ve výši 14 milionů dolarů, když uvede na trh své první polovodičové baterie, a poté by mohla své příjmy zvyšovat ohromující složenou roční mírou růstu (CAGR) ve výši 363 % na 6,44 miliardy dolarů do roku 2028.

Tato odvážná tvrzení vyvolala mnoho obočí, ale Volkswagen (OTC: VWAP.Y) byl již významným investorem a na vývoji těchto baterií se podílel více než deset let. Volkswagen dokonce založil novou skupinu PowerCo, která měla v roce 2022 testovat a průmyslově vyrábět baterie QuantumScape.

Podpora Volkswagenu naznačovala, že QuantumScape má mnohem větší sílu než mnoho jiných start-upů podporovaných SPAC. Přesto se letos nepřiblížila ke komercializaci svých prvních baterií. V závodě o polovodičové baterie také čelila větší konkurenci dalších začínajících podniků, jako je Blue Solutions, a výrobců automobilů, jako je Toyota (NYSE: TM) a Nio (NYSE: NIO).

Zatímco se QuantumScape potýkala se zpožděním výroby, trh s elektrickými vozidly ochladl a rostoucí úrokové sazby zvýraznily její trvalé ztráty, stlačily její ocenění a odradily investory od spekulativních společností před dosažením výnosů.

Je společnost QuantumScape konečně připravena zvýšit svou výrobu?

Společnost QuantumScape se zatím soustředí na dodávky testovacích vzorků článků QSE-5 v malých objemech svým zákazníkům z automobilového průmyslu. Společnost tvrdí, že tato fáze vzorků B „potrvá mnoho měsíců“ a že před náběhem výroby musí ještě „podstatně zlepšit ukazatele, jako je spolehlivost článků, výtěžnost a produktivita zařízení“. Rovněž musí přejít na pokročilý proces separace Cobra, který nahradí současný proces separace Raptor, aby zvýšila objem výroby. Tohoto přechodu se snaží dosáhnout do roku 2025, což znamená, že smysluplné příjmy bude generovat až v roce 2026.

Analytici očekávají, že v roce 2025 společnost QuantumScape vygeneruje tržby ve výši pouhých 5 milionů USD a čistou ztrátu 461 milionů USD. Pro rok 2026 však očekávají, že se její příjmy více než zdvojnásobí na 12 milionů dolarů s o něco menší čistou ztrátou ve výši 459 milionů dolarů. To za předpokladu, že se jí podaří úspěšně dokončit testy a zvýšit výnosy.

Společnost QuantumScape zefektivňuje své výdaje a letos v červenci získala čerstvé peníze vytvořením nového společného podniku se společností PowerCo. Tvrdí, že tyto kroky prodlouží únik hotovosti až do roku 2028 a poskytnou jí dostatek času na rozšíření jejího podnikání.

QuantumScape však také od uzavření fúze SPAC zvýšila počet akcií v oběhu o 45 % a společnost by mohla vydat ještě více akcií, aby získala čerstvou hotovost a pokryla odměny na základě akcií. Její insideři také za poslední tři měsíce prodali téměř dvacetkrát více akcií, než kolik jich nakoupili.

Zdroj: QuantumScape

QuantumScape je na můj vkus stále příliš spekulativní.

S hodnotou podniku ve výši 2,1 miliardy dolarů je QuantumScape již nyní oceněna na 174násobek svých předpokládaných tržeb pro rok 2026. Jakékoli další zpoždění výroby by mohlo tento poměr ještě zvýšit, protože analytici omezí svá očekávání. Společnost dosáhla milníku, když letos dodala první vzorky QSE-5, ale zatím neprokázala, že její obchodní model je udržitelný. Proto bych se této spekulativní akcii stále vyhýbal, dokud skutečně neprokáže nějaký další pokrok směrem ke komercializaci svých prvních baterií.